Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læger og patienter vil våge over lægers inhabilitet

I dag behandles omstridt lov om lægers samarbejde med industrien.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at du lider af diabetes. Du aflægger din læge et besøg, fordi du er usikker på din sygdom eller mærker ubehag. Men du skal ikke være bange, siger lægen. Faktisk har han et nyt avanceret system til doseringen af insulin, som han mener vil hjælpe dig af med ubehaget.

Hvad lægen ikke har fortalt dig er, at han er på lønningslisten hos Novo Nordisk, som har udviklet systemet, at han har aktier i Novo Nordisk, som stiger, hvis salget går godt, eller at han netop har været på et efteruddannelseskursus om diabetes – betalt af Novo Nordisk.

Det beskrevne scenarie er opdigtet, men det er lige præcis tilfælde som dette, der det seneste år har været årsag til en heftig debat om lægers habilitet og deres samarbejde med lægemiddelindustrien – en debat, der i dag nåede sin foreløbige kulmination, da et lovforslag om bemeldte samarbejde blev andenbehandlet i Folketinget. Forslaget øger åbenheden om lægers bijobberi. Blandt andet må læger som hovedregel ikke eje aktier i industrien for mere end 200.000 kroner.

Men allerede før lovteksten har været i salen, rejser flere aktører nu krav om yderligere initiativer. Både læger, patienter og sundhedsordførere efterlyser en taskforce, hvor områdets parter og uvildige eksperter sætter sig sammen for at komme med anbefalinger til, hvordan interessesammenfaldene bedst undgås.

Da en arbejdsgruppe under Sundhedsministeriet sidste år udarbejdede et oplæg til lovforslaget, anbefalede det netop en tilbundsgående undersøgelse af området. Men den idé er pillet ud af forslaget, og det ærgrer foreningen Danske Patienter, talerør for 870.000 medlemmer.

»Vi anerkender, at der skal være et velfungerende samarbejde mellem lægerne og industrien. Men det afgørende er, når der er penge mellem den enkelte læge og industrien. Der ved vi, at lægens beslutning og rådgivning kan påvirkes, og derfor har vi foreslået, at en taskforce skal finde ud af, præcis hvor det er, at lægernes interesse påvirkes henne«, siger direktør Morten Freil.

På Christiansborg er Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, også skuffet over, at forslaget om en taskforce ikke er med i lovforslaget:

»Det er centralt, at man sikrer rene linjer mellem sundhedspersonalet på den ene side og industrien på den anden«.

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen er enig, men påpeger, at en nærmere undersøgelse »ikke behøver at være lovtekst for at blive til noget«.

»Hele vejen rundt om bordet har der været interesse i at lave denne her taskforce. Så det forestiller jeg mig stadig bliver til noget«, siger han.

Industri betaler for uddannelse

En af de første opgaver for en taskforce bør ifølge både læger og patienter være at diskutere finansieringen af lægernes efteruddannelse. I dag betaler industrien for langt de fleste kurser, men det vil blandt andre Enhedslisten lave om på.

De foreslår, at man pålægger industrien en ny afgift, som skal finansiere en mere uafhængig efteruddannelsesordning. Og selv om der ikke er flertal for tanken i Folketinget, er Danske Patienter åbne over for »en model, der ville skabe en større tillid til, at industrien ikke udbyder efteruddannelsesprogrammer for at påvirke lægerne«.

»Det bør man bestemt kigge på. Det kunne også være en model, hvor industrien selv indbetaler til forskningsfonde, og hvor industrien så kan frikøbe lægerne fra hospitalerne. Det bør man arbejde videre med«, siger Morten Freil.

L ÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lægeforeningen er også åben over for en ny model, men har ikke lagt sig fast på hvilken.

For at komme mistanken om inhabilitet i forkøbet valgte Lægemiddelindustriforeningen (Lif) tidligere på året at stramme reglerne for samarbejdet med sundhedspersoner, som læger nu ikke må modtage gaver fra industrien.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) »lytter gerne til forslag fra Danske Patienter og andre til, hvordan vi kan sikre lægers habilitet«:

»Men umiddelbart er der hverken planer om at sætte gang i en undersøgelse af, hvordan læger kan samarbejde med lægemiddelvirksomheder uden at blive honoreret, eller pålægge virksomhederne en ekstra afgift, der skal finansiere lægers efteruddannelse«, oplyser ministeren i en mail via sin rådgiver.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden