Læger og patienter vil våge over lægers inhabilitet

I dag behandles omstridt lov om lægers samarbejde med industrien.

Sundhed

Forestil dig, at du lider af diabetes. Du aflægger din læge et besøg, fordi du er usikker på din sygdom eller mærker ubehag. Men du skal ikke være bange, siger lægen. Faktisk har han et nyt avanceret system til doseringen af insulin, som han mener vil hjælpe dig af med ubehaget.

Hvad lægen ikke har fortalt dig er, at han er på lønningslisten hos Novo Nordisk, som har udviklet systemet, at han har aktier i Novo Nordisk, som stiger, hvis salget går godt, eller at han netop har været på et efteruddannelseskursus om diabetes – betalt af Novo Nordisk.

Det beskrevne scenarie er opdigtet, men det er lige præcis tilfælde som dette, der det seneste år har været årsag til en heftig debat om lægers habilitet og deres samarbejde med lægemiddelindustrien – en debat, der i dag nåede sin foreløbige kulmination, da et lovforslag om bemeldte samarbejde blev andenbehandlet i Folketinget. Forslaget øger åbenheden om lægers bijobberi. Blandt andet må læger som hovedregel ikke eje aktier i industrien for mere end 200.000 kroner.

Men allerede før lovteksten har været i salen, rejser flere aktører nu krav om yderligere initiativer. Både læger, patienter og sundhedsordførere efterlyser en taskforce, hvor områdets parter og uvildige eksperter sætter sig sammen for at komme med anbefalinger til, hvordan interessesammenfaldene bedst undgås.

Da en arbejdsgruppe under Sundhedsministeriet sidste år udarbejdede et oplæg til lovforslaget, anbefalede det netop en tilbundsgående undersøgelse af området. Men den idé er pillet ud af forslaget, og det ærgrer foreningen Danske Patienter, talerør for 870.000 medlemmer.

»Vi anerkender, at der skal være et velfungerende samarbejde mellem lægerne og industrien. Men det afgørende er, når der er penge mellem den enkelte læge og industrien. Der ved vi, at lægens beslutning og rådgivning kan påvirkes, og derfor har vi foreslået, at en taskforce skal finde ud af, præcis hvor det er, at lægernes interesse påvirkes henne«, siger direktør Morten Freil.

På Christiansborg er Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, også skuffet over, at forslaget om en taskforce ikke er med i lovforslaget:

»Det er centralt, at man sikrer rene linjer mellem sundhedspersonalet på den ene side og industrien på den anden«.

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen er enig, men påpeger, at en nærmere undersøgelse »ikke behøver at være lovtekst for at blive til noget«.

»Hele vejen rundt om bordet har der været interesse i at lave denne her taskforce. Så det forestiller jeg mig stadig bliver til noget«, siger han.

Industri betaler for uddannelse

En af de første opgaver for en taskforce bør ifølge både læger og patienter være at diskutere finansieringen af lægernes efteruddannelse. I dag betaler industrien for langt de fleste kurser, men det vil blandt andre Enhedslisten lave om på.

De foreslår, at man pålægger industrien en ny afgift, som skal finansiere en mere uafhængig efteruddannelsesordning. Og selv om der ikke er flertal for tanken i Folketinget, er Danske Patienter åbne over for »en model, der ville skabe en større tillid til, at industrien ikke udbyder efteruddannelsesprogrammer for at påvirke lægerne«.

»Det bør man bestemt kigge på. Det kunne også være en model, hvor industrien selv indbetaler til forskningsfonde, og hvor industrien så kan frikøbe lægerne fra hospitalerne. Det bør man arbejde videre med«, siger Morten Freil.

L ÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lægeforeningen er også åben over for en ny model, men har ikke lagt sig fast på hvilken.

For at komme mistanken om inhabilitet i forkøbet valgte Lægemiddelindustriforeningen (Lif) tidligere på året at stramme reglerne for samarbejdet med sundhedspersoner, som læger nu ikke må modtage gaver fra industrien.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) »lytter gerne til forslag fra Danske Patienter og andre til, hvordan vi kan sikre lægers habilitet«:

»Men umiddelbart er der hverken planer om at sætte gang i en undersøgelse af, hvordan læger kan samarbejde med lægemiddelvirksomheder uden at blive honoreret, eller pålægge virksomhederne en ekstra afgift, der skal finansiere lægers efteruddannelse«, oplyser ministeren i en mail via sin rådgiver.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce