risikofyldt. Det betaler sig at skære fedtkanten fra, hvis du gerne vil leve længst muligt. Ny forskning viser, at et lavt fedtindhold i blodet forlænger livet med gennemsnitligt tre år.
Foto: RUNE PEDERSEN

risikofyldt. Det betaler sig at skære fedtkanten fra, hvis du gerne vil leve længst muligt. Ny forskning viser, at et lavt fedtindhold i blodet forlænger livet med gennemsnitligt tre år.

Sundhed

Mindre fedt i blodet forlænger livet med tre år

Pas på fedt, sukker og alkohol, for det øger fedtet i blodet.

Sundhed

For første gang kan forskere påvise en klar sammenhæng mellem et lavt indhold af fedt i blodet og nedsat dødelighed.

Det er forskere på Københavns Universitet og Herlev Hospital, der i et nyt studie dokumenterer, at mennesker med en lav koncentration af fedt i blodet i gennemsnit lever tre år længere end mennesker med høje koncentrationer af såkaldt 'almindeligt blodfedt'.

Undersøgelsen er baseret på blodprøver fra københavnere og er publiceret i det amerikanske tidsskrift Clinical Chemistry.

Til grund for resultatet ligger befolkningsstudiet Østerbroundersøgelsen, der gennem 24 år har fulgt 14.000 deltagere med blodprøver.

På den baggrund kan forskerne se, at testpersoner med lave koncentrationer af triglycerid i blodet har 41 procent lavere risiko for at dø end testpersoner med højere niveauer.

»Ved hjælp af epidemiologiske undersøgelser kombineret med genetisk analyse har vi vist, at arveligt lave niveauer af triglycerider i blodet i sig selv øger levetiden«, siger Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen, hvoraf størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Fedtstofferne fungerer primært som energireserver for kroppen.

Et højt niveau af triglycerider i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

»Observationsstudier har indikeret en sammenhæng, som vi nu underbygger med studier af arveanlæg. Der er altså endnu en god grund til at begrænse indtagelsen af fedt, sukker og alkohol«, siger Børge Nordestgaard.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce