Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARIA FONFARA
Foto: MARIA FONFARA

Kønnet. Hos jordemoder.dk laver man kønsscanninger fra uge 14 i graviditeten, og Birgit Thalwitzer har de senere år oplevet, at vordende forældre er begyndt at efterspørge scanningerne tidligere end ellers.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Håndkøbstest kan afsløre et barns køn før abortgrænsen

Hormoner i moderens blod kan fortælle, om hun har en pige eller en dreng i maven.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 180 kroner kan gravide bestille en test over internettet, så de hjemme på badeværelset kan tjekke det kommende barns køn allerede ved 10. graviditetsuge.

Det amerikanske firma IntelliGender udbyder testen, som måler hormonerne i moderens blod, og efter 10 minutter skifter til orange, hvis barnet er en pige, og til grøn, hvis det er en dreng.

Jordemoder Birgit Thalwitzer er leder af firmaet jordemoder.dk, der har klinikker i Fredericia og Odense.

Hun oplever et par gange om måneden, at par benytter sig af den amerikanske kønstest, skriver Kristeligt Dagblad.

Efterspørger scanning tidligere
»Vi oplever i dag langt hyppigere, at par gerne vil have et bestemt køn, og nogle melder det også helt direkte ud«, siger Birgit Thalwitzer, der mener, at flere par i dag er fokuserede på at kontrollere og planlægge graviditeten ned i mindste detalje:

»Dette fokus på vished er nok en udløber af, at mange er vant til at planlægge og styre deres liv. Parrene har fået uddannelse, hus og bil, og det hele skal meget gerne passe ind i nogle rammer for, hvordan det perfekte liv ser ud«, siger hun.

Problematikken ligger i forlængelse af sidste uges oplysninger om det danske rejsebureau KirurgiRejser, der markedsfører kønsselektion til danske par på en fertilitetsklinik i Cypern.

Hos jordemoder.dk laver man kønsscanninger fra uge 14 i graviditeten, og Birgit Thalwitzer har de senere år oplevet, at vordende forældre er begyndt at efterspørge scanningerne tidligere end ellers.

»Det er etisk problematisk at foretrække ét køn fremfor et andet. Og det bliver kun ekstra problematisk, hvis det så viser sig, at testen har vist forkert, og man så har handlet på det«, siger hun.

Charlotte Wilken-Jensen er ledende overlæge på Hvidovre Hospital og bekræfter, at der er fagligt belæg for, at testen kan vise barnets køn helt ned til 10. graviditetsuge. Hun ser dog ikke noget problematisk i, at forældre benytter sig af den mulighed.

»Mit indtryk er, at det vigtigste for par i Danmark er at få sunde og raske børn. Derfor foretager vi nakkefoldsscanninger, og på den baggrund er der så nogle, der fravælger børn. Vi oplever ikke, at folk går efter kønnet, det er ikke noget, der fylder«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden