Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Screening har reddet tusindvis fra at dø af livmoderhalskræft

Tallene taler for sig selv, siger leder af Skandinaviens største screeningsafdeling.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes flere end 100 forskellige human papillomavirus (HPV), mere end 30 smitter ved seksuel kontakt, men kun 12 er kræftfremkaldende.

Særligt to specifikke HPV-typer er farlige, da de står for 70 procent af samtlige lige under 400 tilfælde af livmoderhalskræft årligt.

Men heldigvis er kvinders risiko for at få og dø af sygdommen langt mindre end for blot få årtier siden.

Kig på grafikken. Find 1965 og sæt en finger på skærmen. Og kig så på kurven igen. Den røde kurve viser, hvor mange kvinder, der er blevet smittet ud af 100.000 kvinder år for år.

Det store fald, der indtræffer fra midt-60’erne og frem skyldes ifølge ledende overlæge Carsten Rygaard, ledende overlæge på Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital, primært det nationale screeningsprogram, der blev indført dengang.

LÆS ARTIKEL

I dag indkaldes kvinder på 23-49 år hvert tredje år til screening hos egen læge, hvor en gynækologisk undersøgelse skal påvise, om der er celleforandringer, der kan være forstadier til egentlig livmoderhalskræft. De 50-64-årige bliver indkaldt hver femte år.

»Screeningen i Danmark har været en meget stor succes. Tallene taler jo for sig selv«, siger Carsten Rygaard, der leder Skandinaviens største screeningsafdeling, der undersøger alle prøver i Region Hovedstaden for livmoderhalskræft.

Skal bruge en lyserød børste
Men se på kurverne igen, særligt den røde, den er desværre fladet ud siden årtusindskiftet. Dermed fortsætter det danske sundhedsvæsen ikke sin succes med at opdage kvinder, der uanende går rundt med livmoderhalskræft. Den eneste kræftform, der helt kan forebygges, hvis den opdages i tide.

»De sidste ti år er antallet af kvinder med livmoderhalskræft desværre ikke faldet så meget. Derfor tager vi nu initiativ til, at de kvinder, der ikke har deltaget i screeningsprogrammet, kommer med. Det er desværre dem, der er med til, at kurven ikke fortsat falder«, siger Carsten Rygaard.

75 procent af alle danske kvinder bliver jævnligt undersøgt for de celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft. Men halvdelen af alle nydiagnostisere kræfttilfælde kommer fra den restgruppe af kvinder, der af forskellige årsager, fravælger at blive undersøgt hos lægen og dermed deltage i screeningsprogrammet.

Region Hovedstaden begynder derfor i dag et nyt projekt, hvor 25.000 kvinder fra den restgruppe af kvinder, der ikke er blevet screenet de seneste mange år, får muligheden for at foretage en hjemmetest for HPV-infektion.

Hvis de tilmelder sig det nye projekt, modtager de en lille lysserød børste, de skal opføre i underlivet som en tampon, dreje rundt, sætte hætten på igen og så sende retur til Hvidovre Hospital.

Vaccine beskytter kun mod 2 ud af 13 vira
Målet er at finde kvinder med HPV-infektion. Det er ikke det samme som de celleforanderinger, der kan være forstadier til egentlig kræft. Men en HPV-infektion kan give celleforandringer, derfor er lægenres mål, at kvinder med en positiv HPV-hjemmetest, efterfølgende tager en tur til lægen og få foretaget en ordentlig gynækologisk undersøgelse, så man kan se, om de er i risiko for at få kræft.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et andet middel, der bruges i kampen mod livmoderhalskræft, er en HPV-vaccine, der blev indført for år tilbage. Lægerne har også store forventninger til, at den vil medføre færre nye kræfttilfælde og dødsfald på sigt.

Jesper Bonde, projektleder på Hvidovre Hospital, kalder den nye » hjemmetest et ekstra sikkerhedsnet i vores ellers udmærkede screeningsprogram«.

Hvorfor skal kvinder i det hele taget tage imod tilbud om screening, hvis de har fået en hpv-vaccine?

»Fordi vaccinen kun beskytter mod 2 af de 13 hpv-vira, der kan give celleforandringer. Til gengæld er det de 2, der i langt, langt de fleste tilfælde udvikler sig til kræft. Derfor er det så vigtigt at understrege, at kvinder ikke må droppe screening, selv om de er vaccineret. Det vil være en falsk tryghed. Screening og vaccine skal gå hånd i hånd i kampen mod livmoderhalskræft«, siger Jesper Bonde.

Livmoderhalskræft forekommer i alle aldre også hos unge kvinder og rammer knap 370 kvinder årligt i Danmark. Halvdelen er under 45 år. 6.000 har forstadier og får foretaget kejlesnit.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden