0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

WHO holder fast: BMI er et 'smukt værktøj'

BMI er stadig den bedste målemetode, mener WHO's talsmand for fedme i Europa.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ole Lind
Foto: Ole Lind

Kropstyper. Det er meget individuelt hvor fedt sætter sig på folk. Det sunde fedt på kvinder skal dog helst sidde på baller og lår, og ikke maven.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke kun i Danmark, vi følger Verdenssundhedsorganisationens retningslinjer for måling af overvægt. Alle WHO’s 194 medlemslande verden over følger de samme grænseværdier, når overvægtige skal skilles fra normalvægtige. Det sidste er netop det, der gør BMI til et »smukt værktøj«, lyder det fra WHO’s europæiske talsmand på fedmeområdet, dr. Joao Breda:

»BMI er fantastisk. Det er billigt, nemt og sammenligneligt. Ud af de ni mål, WHO har for verdenssundheden, er overvægt det eneste område, hvor vi har et værktøj, der er globalt og bruges ens af alle. Derfor er BMI et smukt værktøj«, lyder det fra talsmanden, som har kontor i WHO’s europæiske hovedkvarter i FN Byen i København.

LÆS ARTIKEL

Han afviser, at der er behov for at skifte BMI ud med andre målemetoder, selv om han erkender, at BMI ikke er perfekt. Joao Breda mener også, at sundhedsprofessionelle bør supplere BMI med andre mål, for eksempel taljemålet.

»Vi er alle enige om, at BMI ikke er perfekt. Det er et indirekte mål for sundhed. Men taljemålet, som nogle er fortalere for, er også et indirekte mål. Der vil altid være risiko for, at det udelader nogle, der har brug for hjælp. Selv de mest sofistikerede målemetoder vil give falske positiver og falske negativer«, pointerer Joao Breda som svar på de danske forskeres kritik af, at BMI overser skjult organfedme hos slanke og dømmer veltrænede overvægtige.

Han mener, at taljemålet har større problemer end BMI, fordi det er sværere at måle korrekt og samme sted hver gang.

Verdenssundhedsorganisationen følger dog forskningen på området, forsikrer Joao Breda:

»Når evidensen for at gøre noget andet for alvor udfordrer det, vi gør nu, vil vi reagere. Det er vores medlemslande, der bestemmer, hvad WHO skal gøre. Indtil videre er der stor enighed om BMI«, vurderer Breda.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere