Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Screening. Hpv-vaccinen beskytter kun mod 2 af de 13 hpv-vira, der kan give celleforandringer. Til gengæld er det de 2, der i langt, langt de fleste tilfælde udvikler sig til kræft. Derfor er det så vigtigt at understrege, at kvinder ikke må droppe screening, selv om de er vaccineret. Det vil være en falsk tryghed. Screening og vaccine skal gå hånd i hånd i kampen mod livmoderhalskræft«, siger Jesper Bonde, projektleder på Hvidovre Hospital.
Foto: Sisse Dupont (arkiv)

Screening. Hpv-vaccinen beskytter kun mod 2 af de 13 hpv-vira, der kan give celleforandringer. Til gengæld er det de 2, der i langt, langt de fleste tilfælde udvikler sig til kræft. Derfor er det så vigtigt at understrege, at kvinder ikke må droppe screening, selv om de er vaccineret. Det vil være en falsk tryghed. Screening og vaccine skal gå hånd i hånd i kampen mod livmoderhalskræft«, siger Jesper Bonde, projektleder på Hvidovre Hospital.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder skal teste sig selv for at bremse farlig kræft

Region Hovedstaden vil fra i dag tilbyde 25.000 kvinder en hjemmetest for hpv-virus, der kan give livmoderhalskræft. Kvinderne har ikke deltaget i det nationale screeningsprogram i årevis og er derfor særlig udsat.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En tur på badeværelset. En lille lyserød børste indføres som en tampon og drejes rundt. På med en hætte igen. Og så i en frankeret svarkuvert adresseret Hvidovre Hospital.

Efter få dage vil kvinden få svar på, om hun har en infektion med human papilloma-virus (hpv). Hvis prøven er positiv, bør kvinen kontakte egen læge, så der kan foretages en egentlig celleprøve for at se, om det er forstadier til livmoderhalskræft.

Det er opskriften på et nyt storstilet projekt, der starter i dag i Region Hovedstaden.

25.000 kvinder vil i den kommende tid modtage et brev fra Hvidovre Hospital, hvori de tilbydes hpv-hjemmetesten.

Målgruppen er et udsnit af de kvinder, der ikke har deltaget i det eksisterende screeningstilbud for livmoderhalskræft hos egen læge inden for de seneste fire-seks år. De har en øget risiko for celleforandringer:

»I Danmark bliver tre ud af fire kvinder screenet for livmoderhalskræft. Men halvdelen af alle nydiagnosticerede tilfælde finder vi desværre i den restgruppe, der af forskellige årsager ikke bliver undersøgt regelmæssigt. De kvinder vil vi rigtig gerne have fat i, og derfor tilbyder vi nu en hjemmetest, så antallet af nye kræfttilfælde kan falde. Jeg er overbevist om, at det her projekt vil redde liv«, siger Carsten Rygaard, ledende overlæge på Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital, Skandinaviens største screeningsafdeling, der undersøger alle prøver i Region Hovedstaden for livmoderhalskræft, og fortsætter:

»Det er faktisk den eneste kræftsygdom, man helt kan forebygge. Men det kræver, at de kvinder, der i dag af mange forskellige årsager ikke bliver undersøgt hos lægen, vil undersøge sig selv«.

I dag indkaldes kvinder på 23-49 år hvert tredje år til screening hos egen læge for celleforandringer, mens det er hvert femte år for 50-64-årige. Reagerer de indkaldte kvinde ikke på invitationen og to rykkere, bliver de først kontaktet ved næste screeningsrunde flere år senere.

Det nye projekt skal derfor fange disse kvinder og samtidig belyse, hvorfor de ikke deltager:

»Det er så vigtigt, at vi får deltagerprocenten op, så færre kvinder får livmoderhalskræft. Derfor er det også vigtigt, at vi finder ud af, hvorfor hver fjerde kvinde i dag ikke tager imod tilbuddet. Den problemstilling bliver nu undersøgt, og det er meget glædeligt«, siger Susanne Krüger Kjær, overlæge i Kræftens Bekæmpelse og på Rigshospitalet.

Selv om forskerne reelt ikke ved, hvorfor mange kvinder fravælger en ufarlig screening for en dødelig kræftsygdom, tror man, at kvinderne falder i tre grupper: udsatte kvinder, kvinder med anden etnisk baggrund og travle småbørnsmødre, der ikke blev indkaldt til screening på grund af graviditet, og som sidenhen får hængt indkaldelse og rykkerbreve op på køleskabsdøren, men ikke bestilt tid hos egen læge.

Chip identificerer kvinderne

De kvinder, der vil deltage i det nye projekt, skal, når de får brevet fra hospitalet, gå ind på projektets hjemmeside, benytte en app eller sende et brev til hospitalet for at tilmelde sig. Herefter modtager de den lyserøde børste til hjemmetesten og en svarkuvert. I selve børsten sidder en særlig chip med et nummer, der er koblet til den registrerede kvinde, og det skulle højne patientsikkerheden, lyder det fra Hvidovre Hospital.

»Hjemmetesten erstatter ikke den ordinære screening. Vi vil kunne påvise hpv-infektion med hjemmetest, men det har mange, og det er ofte ufarligt, da de går i sig selv igen. Den påviser ikke de celleforandringer, der kan være forstadier til kræft. Derfor er det vigtigt, at kvinder med en positiv hjemmetest går til lægen og få en egentlig gynækologisk undersøgelse, så vi kan be- eller afkræfte, om infektionen har medført forstadier til livmoderhalskræft«, siger ledende overlæge Carsten Rygaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han er overbevist om, at kvinder, der får en positiv hjemmetest og viden om, at de har en hpv-infektion, vil være mere tilbøjelige til at søge læge og en gynækologisk undersøgelse, selv om de tidligere har fravalgt det, bevidst eller ubevidst.

Ifølge overlægen vil 80 procent af alle i løbet af livet få en hpv-infektion. Omkring 20 procent af alle kvinder har en hpv-infektion lige nu. 1 procent af alle kvinder får livmoderhalskræft. Lægerne skal derfor være klare i mælet, da langt flere har en mulig ufarlig hpv-infektion end celleforandringer, der kan føre til kræft.

Er I ikke bange for at skræmme kvinderne, når de fleste mennesker gennem livet har haft en hpv-infektion?

»Jo. Derfor gør vi også meget ud af at forklare alle kvinderne, at en hpv-infektion ikke er det samme som forstadier til livmoderhalskræft. Det er ingen diagnose, blot en infektion. Men det er utrolig vigtigt, at vi får fundet dem med infektion, så de kan blive undersøgt. Ellers vil nogle af disse infektioner udvikle sig til kræft«, siger han.

Jesper Bonde, projektleder på Hvidovre Hospital, kalder »den her hjemmetest et ekstra sikkerhedsnet i vores ellers udmærkede screeningsprogram«.

Hvorfor skal kvinder i det hele taget tage imod tilbud om screening, hvis de har fået en hpv-vaccine?

»Fordi vaccinen kun beskytter mod 2 af de 13 hpv-vira, der kan give celleforandringer. Til gengæld er det de 2, der i langt, langt de fleste tilfælde udvikler sig til kræft. Derfor er det så vigtigt at understrege, at kvinder ikke må droppe screening, selv om de er vaccineret. Det vil være en falsk tryghed. Screening og vaccine skal gå hånd i hånd i kampen mod livmoderhalskræft«, siger Jesper Bonde.

Oplysninger om hjemmetesten vil fremgå på dansk, tyrkisk, arabisk, fransk og engelsk. På sigt også urdu.

Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2012, at regionerne fik erfaring med ny teknik til diagnose af hpv-infektion, så flere forstadier til kræft kunne fanges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen andre danske regioner gør endnu brug af hjemmetest.

Region Hovedstaden har støttet projektet med 2,2 millioner kroner.

Folk, der aktivt har frameldt sig screeningstilbuddet, vil ikke blive kontaktet i forbindelse med regionens projekt med hjemmetest.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden