GROFT. Fuldkorn er karakteriseret ved, at man bruger hele kornet. Inklusive kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.
Foto: JACOB EHRBAHN (Arkiv)

GROFT. Fuldkorn er karakteriseret ved, at man bruger hele kornet. Inklusive kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Sundhed

Grov tendens: Fuldkorn skubber det hvide brød til side

Vi spiser næsten dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden, viser nye tal.

Sundhed

De hvide brød er skrottet til fordel for korn- og kernefulde varianter, mens pastaen er blevet grovere, og der er mere gods i myslien.

I gennemsnit spiser hver dansker 63 gram fuldkorn om dagen, hvilket er næsten dobbelt så meget som for ti år siden, hvor tallet var 36.

Det viser nye undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Fuldkornspartnerskabet.

Sundhedstrend og tilgængelighed

Den markante stigning skyldes øget opmærksomhed på de sundere produkter hos både forbrugere og virksomheder, lyder forklaringen.

»Den generelle trend i forhold til at leve sundt og dyrke motion smitter helt sikkert også af på danskernes lyst til at spise fuldkorn«, siger Rikke Iben Neess, kampagneleder hos Fuldkornspartnerskabet, der er en sammenslutning af organisationer som Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder.

»Samtidig er det blevet meget nemmere for forbrugerne at få fuldkorn, uanset om vi går i supermarkedet, til bageren, på tankstationen eller på restaurant«, siger Rikke Iben Ness

Hun giver samtidig diverse kampagner og især det orange fuldkornsmærke æren for stigningen.

Størst stigning i bunden

I 2011-2013 spiste 30 procent af befolkningen 75 gram fuldkorn om dagen, som den officielle anbefaling lyder. Det er ifølge DTU’s undersøgelse lidt flere end i årene 2000-2004.

I samme periode har den fjerdedel del af befolkningen, som spiser mindst fuldkorn, taget de kernesunde produkter til sig i langt højere grad. De spiser således 23 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit, svarende til en fordobling.

»Vi kan konstatere, at det er lykkes at bryde den sociale ulighed i sundhed. Det er vi rigtig glade for, for det har været et af vores vigtige mål og noget, som sundhedsorganisationerne er meget opmærksomme på«, lyder det fra Fuldkornspartnerskabets kampagneleder.

Langt fra målet

Hos DTU Fødevareinstituttet glæder seniorrådgiver Heddie Mejborn sig over udviklingen, »da fuldkorn er med til at nedsætte risikoen for at udvikle hjertekarsygdom, type-2-diabetes og nogle former for kræft«

Målet om danskernes fuldkornsindtag er dog langt fra nået, mener hun.

»Undersøgelsen viser, at vi er nået rigtigt langt, men det er fortsat kun knapt hvert andet barn og hver fjerde voksen, der spiser tilstrækkeligt med fuldkorn«, siger Heddie Mejborn i en pressemeddelelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce