Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

Farligt. 250 danskere dør årligt af modermærkekræft. Solbadning - både ind og ude - bærer en stor del af skylden, mener læger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange flere får modermærkekræft - dødstallet følger ikke med

Læger kalder forholdsvis lav dødelighed for en »succeshistorie«.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modermærkekræft er – hvis ikke den opdages i tide – en potentiel dødbringende kræftform.

Derfor er den virkelige dårlige nyhed, at antallet af danskere, der får diagnosen i disse år i bogstaveligste forstand eksploderer.

Det siger landets førende modermærkeforsker professor dr.med. Krzysztof Drzewiecki og overlæge på Rigshospitalet:

»De seneste ti år er forekomsten af modermærkekræft steget væsentligt hurtigere end i de forrige 20 år«, siger han.

I år 2000 fik 9 mænd konstateret modermærkekræft per 100.000 indbyggere. I 2012 var det steget til 22. For kvinder er sket en identisk stigning. Fra 10 nye kræfttilfælde i 2000 til 25 i 2012, viser endnu ikke publicerede tal fra Dansk Melanom Database.

Lægerne ved ikke præcist, hvorfor der er så stor en stigning, der også kan spores i andre vestlige lande.

Men for voldsom udsættelse for sol og solariebrug gennem for lang tid er en væsentlig del af forklaringen, lyder det samstemmende fra lægerne, da netop de soludløste former for modermærkekræft er i hastigt vækst.

Men den gode nyhed er, at dødeligheden slet ikke er steget så meget, som det kunne forventes. Dødeligheden har kun været ganske, ganske svagt stigende gennem årene og kræver omkring 250 ofre årligt.

Overlæge: Det er en succeshistorie

»Det skyldes, at forekomsten af modermærkekræft, som bliver behandlet i tidlige stadier, stiger væsentligt hurtigere end forekomsten af kræft behandlet i de mere avancerede stadier. Læger opdager simpelthen kræft tidligt, før det bliver til farlig kræft, og dermed er vi med til at holde dødeligheden nede. Det er en succeshistorie«, siger Krzysztof Drzewiecki.

Mens tre mænd ud af 100.000 i år 2000 blev diagnosticeret og behandlet for modermærkekræft i den mildeste form, så er det nu vokset til 10 mænd ud af 100.000 i 2012, viser tal fra Dansk Melanom Database.

Og de allerfleste bliver fuldkommen helbredt, fastslår overlæge på Herlev Hospital Lisbet Rosenkrantz Hølmich, der er formand for de danske modermærkekræftlæger i Dansk Melanom Gruppe:

»Det er jo rigtig dejligt, for det betyder, at vi får helbredt hovedparten, og det får ingen konsekvenser for dem resten af deres liv«, siger hun.

De mildeste former for modermærkekræft udgjorde i 2013 62 procent af samtlige 2.302 patienter.

Kun syv procent havde modermærkekræft, hvor sygdommen havde spredt sig til lymferne eller resten af kroppen. I disse tilfælde er sygdommen væsentlig mere farlig og potentielt dødelig.

»Derfor er det også et godt råd, når Kræftens Bekæmpelse eller andre råder folk til at holde øje med deres hud. Vi får nye patienter bogstaveligt talt dagligt, og en alt for stor andel af dem har ikke holdt øje. Man skulle jo tro, at en kræftsygdom, der sidder, så den kan ses, burde kunne fanges tidligt i modsætning til de 'indvortes' kræftformer. Men mange er forbavsende lidt opmærksomme på egen krop. Særligt enlige mænd kommer tit sent ind. Det er også hovedårsagen til mændenes større dødelighed sammenlignet med kvinder«, siger Lisbet Rosenkrantz Hølmich.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden