Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regioner er klar: Psykisk syge skal have hurtigere diagnoser

Mandag får psykisk syge ret til hurtig udredning og behandling. Regionerne er klar, siger de. De sindslidende er behersket optimister.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi er næsten 100 procent klar. Og væsentlig mere klar end nogle måske havde forestillet sig«.

Sådan lyder meldingen fra Carl Holst (V), næstformand i Danske Regioner og formand i Region Syddanmark.

Mandag får psykisk syge danskere samme ret til hurtig udredning og behandling, som danskere med fysiske sygdom i kroppen har haft i årevis. Det kaldte tidligere sundhedsminister Astrid Krag (SF) »historisk«, da hun fremsatte loven.

Psykisk syge skal nu tilbydes lægelig udredning senest inden for to måneder, og derfor har alle ventet i spænding, da regionerne i årevis har kæmpet med lange ventelister, særligt på børne-ungeområdet.

Regioner: Vi kan løfte opgaven

Tal fra Statens Serum Institut viser dog, at alle regioner, undtagen Region Nordjylland, kan tilbyde første lægekontakt til hurtig psykiatrisk udredning på mindst en af regionen psykiatriske matrikler for de 13 psykiatriske diagnoser, som garantien omfatter. Til tiden. Og det glæder regionerne:

»Vi har alle set på vores arbejdsgange, givet et ekstra nap, fået indført nye pakkeforløb, alt sammen så vi er i stand til at løfte opgaven«, siger Carl Holst.

Nogle regioner har indført såkaldte 'her og nu'-spor, så ventelister kan nedbringes. Personaler har fået forbud mod visse møde- og undervisningsaktiviteter. Samt flere har indgået aftaler med private psykiatriske hospitaler, der kan tage over, hvis garantien overskrides.

Ligesom regionerne som noget nyt har udarbejdet særlige udredningsforløb.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er »selvfølgelig tilfreds« med, at regionerne siger, at de er klar til at leve op til udredningsretten i psykiatrien:

»Det tyder på, at det store arbejde, regionerne har udført for at blive klar til 1. september, lønner sig« skriver ministeren i et svar til Politiken.

Han vil følge udviklingen, for der er fortsat et stort stykke arbejde foran regionerne, da tidsfristen på de to måneder til udredning om præcis et år sættes ned til blot et år, som det kendes fra fysiske sygdomme.

Patienter er behersket optimister

Hos Landsforeningen Sind er landsformand Knud Kristensen »behersket positiv« over udsigten til, at det vil lykkes regionerne at overholde de nye garantier:

»Vi vil gerne se det, før vi tror. Men det er vores erfaring, at man har taget meget alvorligt på opgaven, eksempelvis gennem udviklingen af forskellige udredningspakker og centrale visitationsenheder. De har gjort meget for at høvle af på ventetiderne, inden udredningsretten nu træder i kraft«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Knud Kristensen er bekymret for, at de besparelser i psykiatrien, som Region Hovedstaden eksempelvis varsler, kan medføre, at det bliver sværere for regionerne at overholde garantien.

Danske Regioner kom sidste år ud i en mindre mediestorm, da det efter nogle måneder viste sig, at regeringens differentierede udredningsgaranti for fysiske sygdomme ikke kunne overholdes i fire ud af fem regioner.

Derfor håber Sind, at de øjensynligt flotte tal for udsigten til en ventetid inden for lovens rammer, også holder i virkeligheden:

»Vi har hørt fra enkelte steder, at man indkaldes til første samtale og så går der herefter en lang ventetid. Der er jo lidt at snyde på vægten, for officielt er de så fjernet fra ventelisten og garantien overholdt, men det giver jo ikke hjælp til den syge hurtigere. Men det er nu alligevel mit samlede indtryk, at det faktisk går bedre rundt om«, siger Knud Kristensen.

Psykiater: Husk kvalitet

Psykiaternes formand Thomas Middelboe er rigtig godt tilfreds med, at psykiatriske patienter nu får samme rettigheder som folk med fysiske sygdomme. Men han understreger også, at de »nøje vil følge regionerne og se, om de leverer, det lovede«:

»Nu er alle sat sejl sat til på udredning og igangsættelse af behandling, så ventelisterne kan holdes nede, og patientrettighederne overholdes. Det er godt. Men vi kan frygte, at det trækker de i forvejen begrænsede lægelige ressourcer til den første fase af behandlingen, altså udredning og opstart, frem for opfølgning og afslutning af behandlingen for de psykisk syge patienter«, siger han og fortsætter:

»Vi er meget interesserede i at se på kvaliteten af den behandling, der nu kommer ud af det politisk opsatte mål. Vi er bekymrede for, om fokus på begyndelsen af behandlingen overordnet set kan påvirke behandlingskvaliteten negativt«.

Myndighedernes tal for ventetider viser også, at der er flere psykiatriske afdelinger inden for regionen, der ikke kan overholde garantien. Men så længe regionen blot på én matrikel kan levere opstart på udredning, så er alt ifølge lovgivningen i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge psykiaternes formand er der også forskel på, om en hjertepatient skal flytte sig på tværs af regionens eller det er den svært depressive, der skal flytte sig meget langt:

»Derfor kan hver region godt opfylde målsætningen som region. Men set med patientens øjne kan det godt være knap så tillokkende«, siger Thomas Middelboe.

Region Nordjylland, der i årevis har haft svært ved at rekruttere psykiatere til det nordjyske, kan regionen fortsat ikke overholde de nye lovkrav på hurtig opstart for nye patienter inden for fire ud af de 13 sygdomsområder, der er omfattet garantien. Det drejer sig om udredning for demens, fobisk angsttilstande, panikangst og tvangstanker og –handlinger.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden