Psykiatri. Næstformand i Danske Regioner Carl Holst mener, at regionerne er klar til at leve op til nye krav om udredning af psykisk syge.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Psykiatri. Næstformand i Danske Regioner Carl Holst mener, at regionerne er klar til at leve op til nye krav om udredning af psykisk syge.

Sundhed

Regionernes næstformand: Vi skal nok nå målene for psykisk syge

Regionerne er klar til at udrede og behandle psykisk syge hurtigere, siger næstformand Carl Holst.

Sundhed

Psykiatrien har blandt andet lidt under store kapacitetsproblemer samt mangel på speciallæger og andet personale, hvordan er det kommet dertil, at I nu melder ud, at I er klar?

»Generelt kræver forandringer i den offentlige sektor, at man politisk definerer, hvad man vil og får medarbejderne med til det. Det er ikke altid lige let. Men her har vi alle villet skabe den forandring, der er så positiv, at vi nu kan melde ud, at vi faktisk er klar. Vi har alle set på vores arbejdsgange, givet et ekstra nap, fået indført nye pakkeforløb, alt sammen så vi er i stand til at løfte opgaven. Og så må vi finde ud af at håndtere den kæmpe udfordring, det er nogle steder, at man ikke kan tiltrække de faglige ressourcer, som der skal til«.

Sidste år kunne landets fem regioner få måneder efter indførelsen af den differentierede udredningsret ikke overholde garantien i fire ud af fem regioner. Hvordan vil I sikre, at det ikke sker igen?

»Vi har eksempelvis fået pakkeforløb for udredning, hvor vi har set på, om vi kan diagnosticere på en helt ny og mere effektiv måde. Både Region Syddanmark og Region Sjælland har lavet udredningspakkeforløb, hvor vi prøvede at komme hurtigere igennem med de folk, der blev henvist. Det har været en succes, og på den måde har vi kunnet lære af hinanden«.

Er det ikke snarere frygten for et politisk stormvejr her et år før et valg, der gør, at regionerne har sat alle sejl til, så I ikke oplever samme problemer som sidste år?

»Nej, det er det ikke. Ønsket om at skabe ligeværdighed mellem de psykiske lidelser og den brækkede arm har været der i mange år. Så det handler det slet ikke om«.

Regionerne har i en længere periode fokuseret meget på den første del af behandlingsindsatsen for psykisk syge, så I kan overholde garantien. Hvordan vil I sikre, at det ikke påvirker behandlingskvaliteten negativt senere i forløbet?

»Det frygtscenarie er jeg ikke er ubekendt med. Men jeg er overbevist om, at det ikke kommer til at blive en realitet inden for psykiatrien. For det, vi nu skal igennem inden for psykiatrien har vi været igennem inden for somatikken, og også de følelser og den frygt, du giver udtryk for, blev vi mødt med. Men vi har håndteret det før og vil gøre det igen«.

Når vi ved årsskiftet undersøger, om fire ud af fem regioner fortsat kan tilbyde udredningsstart for alle sindslidelser inden for garantien, vil resultatet så fortsat være positivt?

»Det føler jeg mig ret overbevist om. Da vi i Region Syddanmark tyvstartede og gik i gang med de her rettigheder 1. januar, var mange tøvende og spurgte, om vi nu kunne nå det. Men på alle leder og kanter har jeg takket være dygtige medarbejdere i Region Syddanmark kunne overholde målene. Og det er jeg overbevist om, at vi kan i hele landet«.

Region Nordjylland har fire psykiske lidelser, hvor den ikke kan levere udredning inden for garantiens frist. Hvad vil I gøre ved det?

»De er i fuld gang med at løse opgaven, men det er ingen hemmelighed, at der i mange år har været udfordringer med at få speciallæger helt derop. Men de har sat en masse initiativer i værk, de har set på os andre og vil udnytte andre regioners ledige kapacitet og udbygge samarbejdet med den private sektorer, sådan som mange andre regioner også gør. Så jeg regner med, at de på sigt også kommer i mål på de fire områder, hvor de i dag ikke kan levere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce