Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alkohol. Cirka halvdelen af mændene midt i livet, der drikker over 14 genstande om ugen, ønsker at drikke mindre
Foto: NIELS CHRISTENSEN (arkiv)

Alkohol. Cirka halvdelen af mændene midt i livet, der drikker over 14 genstande om ugen, ønsker at drikke mindre

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midaldrende mænd drikker alt for meget

Sundhedsstyrelsen sætter med ny alkoholkampagne fokus på mænd midt i livet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

14 genstande om ugen kan for midaldrende mænd mellem 45 til 65 år være svært at holde sig under.

Statistikken fortæller, at hver tiende mand i aldersgruppen har drukket mere end højrisikogrænden på 21 genstande om ugen, og dobbelt så mange - hver femte - drikker mere end de højst anbefalede 14 genstande om ugen.

Derfor har Sundhedsstyrelsen netop igangsat en ny alkoholkampagne 'Hold lidt igen - og hold lidt længere', der sætter fokus på mændenes alkoholvaner.

Selv om danskernes forbrug af alkohol er faldet med knap 25 procent fra 1996 til 2012, var alkohol i 2008 ifølge Kit Broholm, der arbejder med alkoholkampagnen hos Sundhedsstyrelsen, skyld i 18 procent af dødsfald hos mænd mellem 35 og 54 år.

»Selv om forbruget af alkohol går den rigtige vej, er niveauet stadig for højt. Det er navnlig midaldrende mænd, der har et problem. Derfor har vi sat fokus på det«.

Mænd vil gerne drikke mindre

Cirka halvdelen af mændene midt i livet, der drikker over 14 genstande om ugen, ønsker at drikke mindre.

En ny undersøgelse, som kommunikationsbureauet Advice har lavet for Sundhedsstyrelsen, viser, at 57 procent af målgruppen så vidt som mulig vil forsøge at holde sig under 14 genstande om ugen, selv om det er svært.

»Mændene svarer, at de først og fremmest ønsker mere sundhed og energi. De vil være mere til stede og mere nærværende sammen med deres familie. Det er disse forhold, som kan motivere dem til at drikke mindre«, siger Kit Broholm.

Kit Broholm kan mændenes reaktion ses som et udtryk for, at alkohol ikke længere kun opfattes som et nydelsesmiddel, men at alkohol som et kræftfremkaldende stof er »begyndt at trænge ind i befolkningens bevidsthed«.

Arbejdspladsen skal hjælpe alkoholiker på vej

En af måderne, Sundhedsstyrelsen forsøger at nå de midaldrende mænd på, er ved at rette en del af årets kampagne mod arbejdspladser og jobcentre.

»Arbejdspladsen kan gøre en forskel. Alkoholpolitik på arbejdspladsen bidrager til at motivere medarbejderne til at sætte forbruget ned. Og hvis en medarbejder med et alkoholproblem bliver henvist til behandling af arbejdspladsen, så viser det sig, at 63 procent gennemfører en alkoholbehandling, mens det kun er 19 procent, hvis de henvises fra hospitalet«, forklarer Kit Broholm.

Med inspiration fra en dialoggruppe med 3F, FOA, Dansk Metal, Byggefagenes Samvirke, Håndværksrådet og LO fik Sundhedsstyrelsen til at udvikle en værktøjskasse, der skal gøre det nemmere ude på arbejdspladsen at tage fat på alkoholproblemet.

Værktøjskassen indeholder blandt andet en liste over typiske signaler på alkoholproblemer, gode råd til hvordan man tager den svære samtale med en medarbejder eller kollega og en vejledning til, hvordan man som arbejdsplads kan henvise til de kommunale alkoholbehandlingstilbud.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden