Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
rygning. Der er delte meninger om e-cigaretterne.
Foto: PER FOLKVER

rygning. Der er delte meninger om e-cigaretterne.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For og imod: Er e-cigaretter farlige?

Læs to eksperters dom over de populære cigaret-substitutter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

JA

Peter Lange, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, lungemedicinsk overlæge på Hvidovre Hospital, formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab.

Elektroniske cigaretter er eminente til at levere en stor dosis nikotin på kort tid. Det gør dem farlige, da de kan starte og vedligeholde nikotinafhængighed.

Markedsføring af e-cigaretten i de lande, hvor de er lovlige, er først og fremmest rettet mod unge. Reklamerne viser smarte unge mennesker, der nyder dampen. Selve væsken, som fordampes i den elektroniske cigaret, er tilsat forskellige farvestoffer og smagsstoffer, der maskerer den bitre smag af nikotin. Dette har medvirket til en stor udbredelse af e-cigaretten i lande som USA, hvor vanen breder sig som en steppebrand.

Mens omkring 80.000 unge amerikanere brugte e-cigaretten i 2011, viser den seneste opgørelse fra 2013, at omkring 260.000 er hoppet på vognen.

LÆS ARTIKEL

Mange sundhedseksperter frygter, at dampning på e-cigaretter hos den unge bruger kan føre til lyst til at prøve en rigtig cigaret eller andre afhængighedsskabende stoffer. Modsat røgen fra tobak indeholder e-dampen ikke store mængder af kræftfremkaldende stoffer, og derfor tror vi ikke på, at e-cigaretten er så dødelig som den rigtige cigaret.

Vi kan dog slet ikke frikende den for sundhedsskadelige effekter. Nyere forskning tyder på, at hvis unge mennesker udsættes for store mængder nikotin, kan det føre til permanente ændringer i hjernen, som svækker dens funktioner og gør den nikotinafhængig resten af livet.

Desuden er langtidseffekterne af at inhalere dampen ukendte, og der er beskrevet tilfælde af kemisk lungebetændelse som følge af dampning.

Også håndtering af den væske, som skal fyldes i cigaretten, er forbundet med risici. Væsken indeholder en meget høj koncentration af nikotin, og uforsvarlig håndtering kan føre til forgiftning hos den voksne og dødsfald hos børn, hvis de drikker den farvede og ofte parfumerede væske. Der er rapporteret flere forgiftninger med e-væske i takt med udbredelsen af e-cigaretten.

Markedet for e-cigaretter er desuden ikke reguleret, så der er ikke entydige krav til de produkter, som danskere kan bestille over internettet.

Der er dog også fordele ved e-cigaretter, selv om vores viden på nuværende tidspunkt er mangelfuld. Vi ved, at tobak er skyld i, at ca. 14.000 danskere hvert år dør alt for tidligt. Og rygning på grund af dens sociale slagside er også den vigtigste årsag til den sociale ulighed i sundhed.

E-dampen indeholder langt færre skadelige stoffer end cigaretrøg, og derfor vil skift fra røg til damp formentlig reducere helbredsrisici.

Men skal vi fra samfundets side tillade salg af nikotinholdige e-cigaretter til alle med risiko for nikotinafhængighed hos unge mennesker, fordi vi ønsker at nedsætte risikoen for, at tobaksrygere dør af deres nikotinafhængighed? Det synes jeg ikke, da dokumentation af risikoreduktionen ved skift fra røg til damp er mangelfuld, lige som dokumentation for, at e-cigaretter kan fremme rygestop, heller ikke er overbevisende.

Jeg håber dog, at vi som læger om nogle år får mulighed for at udskrive nikotinholdige e-cigaretter på recept til de rygere, som ikke kan lægge tobakken på hylden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

NEJ

Philip Tønnesen, overlæge, dr.med., Klinisk Neurofysiologisk Afdeling, Glostrup Hospital, har gennemført flere kliniske forsøg med rygeophør.

Jeg har forsket i rygeafvænning siden midten af 1980’erne – inklusive rygereduktion, hvor man nedsætter det daglige antal cigaretter som en genvej til rygestop. I de sidste 10 år har e-cigaretten fået en nærmest eksplosiv udbredelse blandt rygere, der ønsker at stoppe med at ryge cigaretter, men som ikke er i stand til det.

E-cigaretten appellerer især til rygere, der ønsker at holde med at ryge tobak uden hjælp fra sundhedsvæsnet. Hvad der tiltaler rygerene, ved vi ikke, men antagelig er det designet med tilførsel af nikotin som damp, der minder noget om almindelige cigaretter.

E-cigaretten kan næsten tilføre samme mængde nikotin som almindelige cigaretter. Det er karakteristisk, at nye brugere af e-cigaretter oftest prøver 3-4 forskellige mærker med forskelle i nikotinindhold og smag for at finde den, der passer bedst til den enkelte.

Man har statistisk beregnet, at hvis en million rygere gik over til e-cigaretter, ville det ’spare’ cirka 6.000 liv årligt. Det skal ses i sammenhæng med, at der årligt i hele verden dør omkring fem millioner mennesker 12 år for tidligt på grund af tobaksrygning og cirka 0,5 millioner på grund af udsættelse for passiv rygning.

Langt de fleste, der anvender e-cigaretter, er rygere, der ønsker at kvitte tobakken. Efter et år vil halvdelen være holdt op med at ryge tobak, men bruger stadig e-cigaretter. Den anden halvdel vil fortsat ryge almindelige cigaretter og e-cigaretter, men selv for dem er der antagelig en mindre helbredsgevinst, fordi de erstatter nogle af cigaretterne med e-cigaretter.

Nogle frygter, at introduktionen og brugen af e-cigaretter underminerer rygestopforsøg og modvirker faldet i antallet af rygere. Dette modbevises i en undersøgelse af rygevanerne i England. Her har man påvist, at lidt flere forsøger rygestop, og at flere reelt stopper med at ryge, ligesom der er konstateret et fald i forbruget af cigaretter. Ikke meget tyder på, at flere unge er begyndt at ryge på grund af e-cigaretterne, idet andelen af rygere under 25 år ikke er steget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Af sundhedsskadelige stoffer indeholder e-cigaretterne først og fremmest nikotin, som er den væsentligste årsag til afhængighed hos rygere. Der er intet, der tyder på, at nikotin er kræftfremkaldende hos mennesker. E-cigaretten indeholder ikke tobak. Der er over 500 forskellige e-cigaretter, og nogle indeholder smagsstoffer, som kan være potentielt skadelige på længere sigt. Men kræftfremkaldende stoffer findes kun i beskedne mængder, så risikoen for kræft ved anvendelse af e-cigaretter er minimal.

For den store gruppe af rygere, der forsøger rygestop ved egen hjælp, synes e-cigaretten at være et effektiv middel. Fra et samfundsperspektiv vil anvendelsen af e-cigaretter ’producere’ langt flere eksrygere, end vi er i stand til i sundhedsvæsnet.

Et nyt tobaksdirektiv fra EU, der også omfatter e-cigaretter, skal implementeres i 2015. Jeg håber, at der kommer til at gælde de samme regler for e-cigaretter som for tobak vedrørende reklamer, salg og kvalitetskontrol, og at der vil være forbud mod anvendelse af e-cigaretter, hvor tobaksrygning i dag er forbudt. Dette for ikke at medvirke til at ’renormalisere’ rygning. Og der er selvfølgelig behov for, at der afsættes statslige forskningsmidler til at følge, hvordan brugen af e-cigaretter udvikler sig.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden