Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
GREGERS OVERVAD /Jyllands Posten
Foto: GREGERS OVERVAD /Jyllands Posten

skadeligt. Mere end fem genstande om ugen påvirker sædkvaliteten.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bare fem genstande om ugen skader sædkvaliteten

Mænd bør passe på med alkoholen, hvis de gerne vil have børn.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du mand og vil du gerne have børn, skal du nok tænke dig om en ekstra gang inden du knapper en øl op eller skænker dig selv et glas vin.

Sædkvaliteten tager nemlig skade efter kun få genstande om ugen, fortæller professor i Miljømedicin ved SDU og Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion Tina Kold Jensen til DR's Detektor:

»Allerede ved fem genstande per uge kan vi se en negativ effekt på sædkvaliteten.«

Tina Kold Jensen har netop afsluttet en stor undersøgelse gennemført blandt 1,221 mænd i alderen 18 til 28. De blev bedt om at aflevere en sædprøve, og angav samtidig, hvor mange genstande de havde drukket den seneste uge, og om det svarede til, hvad de normalt drak.

Undersøgelsen viste, at jo mere de drak desto dårligere var deres sædkvalitet.

»Ved 25 genstande per uge blev sædkvaliteten forringet med hele 25 procent. Og ved 40 genstande var sædkvaliteten forringet med 33 procent«, siger Tina Kold Jensen til Detektor.

Resultatet af undersøgelsen er ifølge Tina Kold Jensen foruroligende. Ikke mindst fordi, at danske unge drikker meget alkohol:

»25 genstande om ugen var ikke unormalt blandt de unge, der deltog i undersøgelsen. Så jeg synes, det er et alvorligt problem«, fortæller professoren.

Undersøgelsen viser ikke den langsigtede effekt ved indtag af alkohol, og Tina Kold Jensen kan heller ikke sige, om sædkvaliteten bliver bedre, hvis man holder op med at drikke.

Alkohol er ikke det eneste nydelsesmiddel, der skader mænds sædkvalitet. Også rygning påvirker sædkvaliteten negativt. Og det gælder ikke bare de cigaretter, manden selv ryger.

Det viser en anden undersøgelse, som Tina Kold Jensen har gennemførte blandt unge europæere.

»Vi spurgte, om deres mor havde røget, mens hun ventede dem. Og hvis moren havde røget, havde hendes søn 20-25 procent dårligere sædkvalitet i forhold til mænd, som havde en mor, der ikke havde røget under graviditeten«, siger hun og tilføjer, at det er alvorligt, eftersom der stadig er mange gravide kvinder, der ryger.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden