Rapport: Svag ledelse førte til kaos på akuttelefonen 1813

Region Hovedstadens sundhedstelefon blev indført over hals og hoved med svag ledelse - derfor er der stadig lange ventetider og mangel på personale, konkluderer undersøgelse om 1813.

Sundhed

Den skandaleramte akuttelefon 1813 i Region Hovedstaden - en de vigtigste indgangsdøre til sundhedsvæsnet - kom elendigt fra start på grund af svag ledelse i regionen, manglende respekt for opgavens omfang hos politikere og embedsmænd og en manglende overordnet plan, som alle kunne forstå. Og så var der i det hele taget alt for stort hastværk.

Kritikken hegler ned over Region Hovedstaden fra rådgivningsfirmaet Cowi i den første evaluering af det såkaldte »enstregede visiterede akutsystem« med telefonnummeret 1813.

Akuttelefonen fik en kaotisk ilddåb nytårsnat og har siden været plaget af lange ventetider og kæmpemæssige problemer med at skaffe nok personale. Problemer som er fortsat lige siden i den nye telefontjeneste, der afløste den tidligere lægevagt drevet af de praktiserende læger.

Læs også:

Cowi peger i evalueringsrapporten, der offentliggøres i dag, på, at der næsten ingen tid var til at rekruttere medarbejdere, og at de ikke fik nok uddannelse i at arbejde i det nye system. Bedre blev det ikke af, at hele forløbet var præget af dårlig intern kommunikation.

Hovedkulds

I den uafhængige evalueringsrapport, der er bestilt af regionen selv, redegør Cowi i detaljer for, hvor hovedkulds hele det nye system blev til: Regionsrådet besluttede i marts sidste år pludselig at opsige lægevagtsaftalen med De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og gav dermed kun sig selv ni måneder til at få det nye system til at virke.

Kissejavet førte blandt meget andet til, at der først blev tid til at færdiggøre en analyse af patienternes sikkerhed i det nye system få uger før start. Som Cowi let syrligt noterer, forudså denne sene analyse i december præcist de problemer, der ville opstå kort efter, når 1813 gik i luften nytårsnat. Det var der bare ikke tid til at gøre noget ved

Læs også:

Resultatet blev lange ventetider i telefonen, hvor borgerne skal have et fagligt råd eller visiteres videre til hospitalernes modtageafdelinger og ambulatorier, og ude i hospitalssystemet opstod der også opstod lange køer, selv om hensigten var den modsatte.

Lægeboykot

En af mange årsager til det stærkt problematiske forløb var, at de praktiserende læger som reaktion på at være blevet fyret fra lægevagtsansvaret, boykottede - og stadig boykotter – 1813. PLO siger simpelthen til deres medlemmer, at de ikke kan anbefale dem at tage vagter for 1813.

Akuttjenesten har blandt andet derfor siden starten været invalideret af problemer med at skaffe tilstrækkelig – og tilstrækkeligt uddannet – personale. Vagtplanerne hænger den dag i dag stadig ikke sammen.

Cowi-evalueringen vedrører kun skabelsen af 1813 sidste år og de tre første måneders drift i år, men da det er kendt, at akuttelefonen stadig har store problemer med at »performe«, som det hedder, peger Cowi på, at der skal ske noget radikalt. Først og fremmest må konflikten mellem de praktiserende læger og regionen bilægges.

»Alle parter, politikere, højtplacerede embedsmænd og PLO har et ansvar for at genskabe dialog og samarbejde«, skriver Cowi, der også kritiserere, at regionen ikke allerede sidste forår i højere grad inddrog de fagpolitiske organisationer for at få aftaler om driften af det nye system.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs også: Akutmodtagelser kritiseres for lægemangel

At det gik så grueligt galt med samarbejdet mellem region og læger kunne måske være undgået, hvis der havde været en neutral mægler til at håndtere forhandlingsprocessen, påpeger Cowi-rapporten. Der også efterlyser en tovholder i regionen.

Rapporten kritiserer, at der har været så stort fokus på ventetiden i telefonen. Det er gået ud over andre måder at måle succes eller fiasko på.

Målet om, at 90 procent af opkaldene skal bevares inden tre minutter, er den rene fremtidsmusik. I den første uge i januar kunne akuttetelfonen kun yde den service til 20 procent af dem, der ringede op – det er i denne måned, oktober, kommet op på godt 60 procent, men som Cowi skriver »er det stadig en udfordring at opfylde servicemålet«.

Cowi fastslår, at selve beslutningen om at indføre det nye akutsystem til afløsning af lægevagten var god og baseret på »et gennemarbejdet solidt sundhedsfagligt grundlag«, fordi den gamle lægevagt ikke kunne levere »tilstrækkelig dokumentation for patientsikkerhed og kvalitet« – men måden, 1813 blev indført på, får altså en jammerlig karakter af Cowi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce