Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LANG FLYREJSE. I en alder af 90 år tog Anna over Atlanten for at besøge lillebror Sigurd i Canada. Den bedrift gjorde han hende efter, da han selv fyldte 90 år og ville fejre dagen med sine to storesøstre i Danmark, Anna på 102 år, og Severine på 95 år. Privatfoto.

LANG FLYREJSE. I en alder af 90 år tog Anna over Atlanten for at besøge lillebror Sigurd i Canada. Den bedrift gjorde han hende efter, da han selv fyldte 90 år og ville fejre dagen med sine to storesøstre i Danmark, Anna på 102 år, og Severine på 95 år. Privatfoto.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre søskende fylder 300 år tilsammen

Mød tre søskende, der tilsammen er godt på vej mod de 300 år. De er en af Danmarks længstlevende familier. Hårdt arbejde i det fri og rødbedebøffer kan være en del af deres hemmelighed.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storesøster Anna Bech blev 103 år. Hun blev født i 1906 i et fattigt hjem på den nordjyske hede. Siden fulgte fem søskende.

En døde, længe før han selv fik gavn af de gener, den opvækst eller det held, der skulle give de andre fem meget lange liv: En trafikulykke skar Alberts potentielt lange livsforløb over lige på midten. Han døde som 50-årig.

LÆS ARTIKEL

Regner man søstrene Marie og Ingeborg fra – de blev ’kun’ henholdsvis 88 og 91 år – er de resterende tre søskende i flokken alle nået op i en alder, som forskerne kalder ’længelevere’. Anna Bech blev 103, søsteren Severine 97, og broderen Sigurd på 96 lever stadig i bedste velgående i Canada.

»De elskede hinandens selskab. De havde et utrolig godt søskendeforhold. De 18 gange, Sigurd har været hjemme, var de uadskillelige«, fortæller Kirsten Bech, Annas 70-årige datter.

De tre søskende Anna, Severine og Sigurd har været deltagere i en stor dansk-amerikansk undersøgelse af familier, der lever meget længe. Hvert år, mens Anna og Severine stadig levede, fik de besøg af forskere fra Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet. Sigurd undersøges stadig af forskere fra Boston University i USA.

»Første gang forskerne kom for at undersøge min mor, var hun allerede langt oppe i 90’erne. En af prøverne gik ud på at stå på et ben, men hun gav sig til at hoppe. Det havde de ikke regnet med«, griner 74-årige Anders Bech, Annas søn.

Hans søster, Kirsten Bech, lægger et efter et nye billeder oven på en stak, der langsomt dækker kaffebordet i Anders’ hus i Holstebro, hvor de to ’børn’ af Anna tager imod Politiken til en snak om deres sejlivede mor, moster og morbror.

Hårdt arbejde

De tre længelevere bliver alle beskrevet som hårdtarbejdende mennesker, som arbejdslivet ikke har skånet. Fra de fattige kår på heden, hvor deres forældre kæmpede for at forvandle det lille arbejderhjem til et husmandssted, der kunne forsørge dem selv og deres seks børn. Moderen, Tomine, døde af lungebetændelse som 57-årig, før penicillinen var opfundet, men flere af hendes søskende blev også meget gamle. Faderen blev 84 år, en høj alder dengang.

Storesøster Anna kom allerede som 12-årig ud at tjene hos en fiskerfamilie. Et af de steder, hun var pige i huset, var årslønnen et par nye træsko. Senere blev hun gift, og sammen gik det nye ægtepar i gang med at forvandle et lille udtjent og nedslidt husmandssted til et gartneri. Et nyt stuehus og også et drivhus blev bygget.

Lillebror Sigurds drømme om et bedre liv fik ham til at kaste sin lille familie med kone og to små børn ud på en månedlang sørejse til Canada, hvor Sigurd langsomt og med seje træk fik bygget en anlægsgartnervirksomhed op. Søster Severine blev landmandskone.

Det er søskende, der har levet længe og aldrig røget. Men de har også alle arbejdet hårdt og brugt en rum del af livet på at gå med bøjede rygge i blomkåls- og jordbærmarker eller tilbagelagt uendelige kilometer bag tunge havemaskiner.

»Arbejdets glæde var vigtig for mor. Som gartnerkone var der arbejde, fra solen stod op, og til lang tid efter den var gået ned, ofte alle ugens syv dage. Trods det arbejdede mor med sang«, som Anders Bech udtrykte det til sin mors begravelse.

»De har jo i høj grad levet et liv i det fri og spist mange grøntsager. Vi spiste jo, hvad vi havde, og vi havde masser af frugt og grøntsager. Naboerne fik nok mere kartofler, stegt flæsk og sovs. Hos os stod den ofte på tomat- eller rødbedebøf«, husker Anders Bech, der er pensioneret lærer, men holder foredrag rundt i landet om nyttehaver og retter, man kan lave af egen høst.

Hvert billede, hans søster, Kirsten, lægger på kaffebordet af deres mors søskendeflok, markerer rundt regnet et nyt årti i familien. Men pludselig bliver det langt sværere at tidsfæste billederne af de fire søskende, der ofte er fotograferet på en opstillet række, glade og festligt stemte i anledning af en fødselsdag eller et af Sigurds besøg fra Canada.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ser morbror Sigurd ældre ud på det her billede end på det her, Anders«, spørger Kirsten sin bror, der kniber øjnene sammen bag brillerne, men heller ikke finder svaret.

Svært at afgøre alderen

De fem søskende er takket være deres lange liv simpelthen gamle i alt for mange årtier til, at man alene ud fra rynker og gråt hår kan stadfæste deres alder. I stedet bliver årstallene forsøgt identificeret ud fra udviklingen i kvindernes blomstrede kjoler.

Og senere hen ud fra det faktum, at de fem søskende med årene bliver til fire og tre på billederne. Især Anna og Sigurd, der ligner hinanden »uhyggelig meget« af sind, stråler af glæde og livslyst helt op til det billede, der er taget af Anna som 103-årig, få dage før hun brækker sit lårben og dør af operationen.

»Vores mor var et fyrtårn. Hun havde en helt særlig livsvilje. Selv da hun brækkede skulderen som 102-årig, sagde hun bare: Godt, det var den venstre. Nu kan jeg da stadig strikke««, fortæller Anders Bech om sin mor. Også søster Severine syede og vævede, til hun blev 95 år.

Lavede mad til de gamle

Der er især mange anekdoter om Anna, som jo også blev den ældste. Langt op i årene lavede hun mad en gang ugentligt til ’de gamle nede i ældrecentret’, selv om hun selv var en af de ældste. Hun overlevede en blodprop i hjertet som 97-årig og kom sig fint. Og hun strikkede flere hundrede tæpper og sendte dem til Moder Teresa i en alder af 103 år.

»Hun kunne ikke se strikketøjet, og hun havde heller ikke kræfter til at svinge de lange pinde, så jeg forkortede nogle til hende. Hun følte sig frem med fingrene«, fortæller Kirsten Bech.

Samme ukuelige livsvilje og vilje til at være aktiv findes hos lillebror Sigurd i Canada den dag i dag, hvor han er 96 år.

»Han slår stadig græs, og han passer sin have med blomster og tomater, cykler selv til supermarkedet og laver sin egen mad«, fortæller Anders Bech om sin morbror.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv tænker de to efterkommere af hans søster Anna ikke over, om de bliver meget gamle.

»Det kan man jo aldrig vide. Det er jo positivt at blive gammel på den måde, som vores mor gjorde, men min far fik demens og havde 10 år, der var meget svære. Det kan jo også ligge i vores gener«, siger Kirsten Bech.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden