Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MRSA. Enhedslisten vil holde Dan Jørgensen fast på konkrete tiltag mod smitten om en måned.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

MRSA. Enhedslisten vil holde Dan Jørgensen fast på konkrete tiltag mod smitten om en måned.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Jørgensen varsler kæmpe stigning af svine-MRSA

EL giver fødevareminister en måned, før der skal sættes ind.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige nu screener en ekspertgruppe svinebesætninger for den smitsomme og multiresistente bakterie svine-MRSA.

Gruppen kan endnu ikke fremlægge sine endelig resultater, men fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlagde i dag en prognose for resultaterne i et indkaldt samråd.

»Vi afventer stadig resultatet, men vi må allerede nu forberede os på, at der desværre vil være en stigning at identificere på et sted formentlig over 50 procent og måske helt op til 70 procent af besætningerne«, siger Dan Jørgensen.

Stigningen i antal smittede har været ventet. Men at det nu lyder til, at man skal regne med en stigning på op til 70 procent, er nye tal, som fødevareministeren er klar over alvoren af.

»Det er naturligvis meget, meget alvorligt«, siger Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen: Der er ikke snuptagsløsninger

På dagens samråd redegjorde fødevareministeren også for hvilke tiltag, der lige nu er igangsat for at komme smitten til livs.

Her nævnte han, at der i slutningen af november forventes at komme en ny risikovurdering af smitten, som fødevareministeren lover, vil medføre konkrete initiativer.

Men lige nu, vil han ikke konkretisere nye tiltag udover de undersøgelser og ekspertgrupper, der allerede er nedsat.

»Vi må indstille os på, at MRSA er af en sådan en karakter, at der næppe er nogen snuptagsløsninger, der kan løse det her fra den ene dag til den anden, uanset hvor mange penge man bruger«, siger Dan Jørgensen.

Indtil videre er der stillet krav om, at landmændene foretager tøjskift for at dæmme op for smitten mellem mennesker. Samtidig er der iværksat en oplysningskampagne og givet puljemidler til region Syddanmark, så de kan opbygge et computersystem for at registrere sygdomstilfældene.

Men det har altså ikke forhindret en stigning i den sygdom, der kan give bylder og betændelse og i fire tilfælde har resulteret i dødsfald.

EL-kritiker freder regeringen i en måned

Indkalder af samrådet, landbrug- og fødevareordfører Per Clausen (EL), har indtil nu været blandt de største kritikere af regeringens indsats for bekæmpelsen af MRSA-smitten.

Per Clausen har blandt andet været fortaler for test af kød og langt mere kontrol med svinestaldene.

Men nu giver han regeringen en måned til at få styr på sagerne.

»Fødevareministeren lovede i dag, at vi inden for en måned får nogle bud på, hvad konkret man kan gøre. Og der er jeg indstillet på at vente den måned. Men det, der er helt afgørende, det er, at der kommer fokus på at bremse MRSA-bakterier i svineproduktionen. Om det så betyder, at man bliver nødt til at gøre noget i forhold til avlen, det ved vi ikke endnu«, siger Per Clausen.

Få politikerne kom forbi samråd

Til samrådet kom det også frem, at 2.600 personer allerede har tilmeldt sig nylancerede foredrag om MRSA-smitten.

Og i en by som Odder blev der i går holdt et borgermøde for at bremse en løbeild af nervøse tanker hos borgerne, der blandt andet har kunnet læse løbesedler, der advarer om kontakt til landmænd i Odder Kommune, skriver DR.

Men selvom panikken for smitten er udtalt i visse landkommuner, er det tilsyneladende ikke noget, der kan få politikerne til at fare i samråd.

Kun politikere fra Enhedslisten og SF var mødt op for at stille spørgsmål til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og fødevareminister Dan Jørgensen (S), der hurtigt fik fortalt spørgerne, at nye tiltag må vente til vinter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden