Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere midaldrende mænd begår selvmord

Antallet af selvmord blandt mænd i aldersgruppen 50-59 år er steget markant.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Problemer på arbejdsmarkedet er ifølge flere eksperter årsagen til, at selvmordsraten er vokset blandt mænd, især de ældre, under krisen. De får ikke altid den hjælp, de har brug for, lyder kritikken ifølge Ugebrevet A4.

Der er eksempler på, at a-kassen spørger, om deres ledige medlemmer har personlige problemer, men ikke reagerer, hvis svaret er ja. Katastrofalt, mener eksperterne.

57-årige, arbejdsløse Martin Dam Hansen er en af dem, der har gjort sin a-kasse opmærksom på personlige problemer, uden at der blev fulgt op på det.

»Da jeg blev ledig, skulle jeg udfylde en elektronisk formular, hvor et spørgsmål går på, om man er i krise. Og når man så siger 'Ja', siger de 'Bar røv – så lad ham da være i krise!'. De gør ingenting, og det er jo en skandale. Hvis de ikke vil hjælpe, skal de lade være med at spørge«, siger Martin Dam Hansen til Ugebrevet A4.

Det spørgsmål, han blandt andre skulle svare på, lød: 'Har du problemer i dit personlige liv, der påvirker dig for tiden (for eksempel skilsmisse, boligforhold, økonomi mv.)?'

Og da Martin Dam Hansen i begyndelsen af året oplevede en jævnaldrende ven begå selvmord, besluttede han sig af nygerrighed for at teste a-kassens 'tilbud'. Men intet skete.

Antallet af fuldbyrdede selvmord blandt mænd i aldersgruppen 50-59 år er steget markant i kriseårene 2008-2012. Det viser tal fra Center for Selvmordsforskning.

Stigningen har været på 39 procent fra 83 til 115 årlige selvmord blandt 50-59-årige mænd, mens der i samme periode har været et fald blandt jævnaldrende kvinder fra 35 til 27 årlige selvmord.

Tab af status er afgørende

Hos Livslinien, der er et tilbud om hjælp til personer med selvmordstanker, er bestyrelsesformand Morten Thomsen ikke i tvivl om, at det er ældre, mandlige lønmodtageres problemer på arbejdsmarkedet, der afspejler sig i den højere selvmordsrate.

»Herinde har vi jo oplevet, hvor meget det betyder for mænd i den alder med et arbejde og den status, det giver. Mange falder sammen og indleder en personlig og social deroute, når jobbet ryger, og der ikke er udsigt til et nyt«, fortæller Morten Thomsen til Ugebrevet A4.

Konsekvenserne er i nogle tilfælde dramatiske og tragiske.

»Det kan være svært for andre at forstå, men i den situation er mange mænds rationale, at når huset alligevel ryger, og de ikke længere kan holde hånden under familien, så er alle bedst tjent med, at de tager sig af dage, så der kan udbetales en forsikring til de efterladte«, forklarer han.

Sammenhængen med krisen og de forringede beskæftigelsesmuligheder ligger lige for, medgiver leder af Center for Selvmordsforskning Lilian Zøllner. Hun pointerer dog, at der ikke er videnskabeligt belæg for den konklusion.

»Tallene er iøjnefaldende, og det er en hypotese, vi arbejder med. Men det skal først undersøges videnskabeligt, før vi kan drage den konklusion«, siger hun til Ugebrevet A4.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden