Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guide: Sådan hjælper du dit syge barn

Det er rigtig svært at være langtidsindlagt barn. Men forældre kan gøre meget.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn, der har kroniske sygdomme og derfor tilbringer meget af deres liv med skiftevis at være indlagt og gå i en almindelig skole føler sig ofte meget anderledes end andre børn. De har svært ved at få venner og mistrives i det hele taget socialt. Men som forælder kan du hjælpe dit barn ved at følge nogle af disse råd:

 1. Lav en aftale med skolen om, at kontakten med barnet skal holdes under sygdomsforløbet. Det kan være en god idé ligefrem at lave en fælles handleplan, der sætter rammer for, hvordan kontakten skal holdes.
 2. Vær ikke bange for at stille krav til skolen. Det står faktisk i loven, at barnet har ret til undervisning under et langvarigt sygdomsforløb.
 3. Tal med lærerne og pædagogerne om, at det er vigtigt, at barnets kammerater får viden om sygdommen, så de får mulighed for at danne sig et indtryk af, hvad deres ven går igennem.
 4. Arrangér, at kammerater kommer på besøg på hospitalet eller derhjemme, når barnet har overskud til det.
 5. Hvis børnene er store nok, kan det aftales med læreren, at børnene skiftes til at skrive klassedagbog for en uge ad gangen. Den kan sendes som mail hver fredag for eksempel.
 6. I klassen er det en god idé, at barnets plads står tom, så længe det ikke er i skole. Det minder de andre børn om, at den syge stadig er en del af klassen.
 7. Informér jævnligt både lærere og forældre om, hvordan barnet har det. Både om, hvordan det går med sygdommen og om barnets trivsel i det hele taget. Vær ikke bange for at bede om hjælp, hvis barnet har det svært socialt.
 8. Gør opmærksom på, at det kan være dejligt at få en sms, en tegning, en mail eller nogle billeder fra hverdagen fra klassekammeraterne.
 9. Hjælp dit barn til at få svaret og til selv at holde kontakt med vennerne derhjemme og klassekammeraterne.
 10. Hvis barnet har det svært socialt, når det er i skole, kan det være en idé at foreslå lærerne at lave en mentor-ordning, hvor et eller flere børn får til opgave at tage sig særligt af dit barn. Det kan virke akavet i begyndelsen, men undersøgelser viser, at det hjælper barnet til at finde en plads i fællesskabet igen.
 11. Brug de sociale tilbud, der er på hospitalet. Måske er der en børne- eller ungecafé, hvor barnet kan møde andre på deres egen alder, der også er indlagt.

Kilder: Projektchef Per Bøge fra Kræftens Bekæmpelse, projektchef i Danske Patienter Charlotte Bredahl Jacobsen og hæftet ’OmSorg - Tilbage til skolen?’ fra Kræftens Bekæmpelse

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden