Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan får du mere D-vitamin

Fisk, fisk, fisk er vejen frem om vinteren i Danmark, når du skal have mere D-vitamin. Ellers er solen livsgivende.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solen er hovedkilde til det livsgivende D-vitamin i blodet. Men i vinterhalvåret - oktober til april - er solens UVB-stråler ikke stærk nok til, at der kan dannes D-vitamin i huden. Og man tærer på D-vitaminlageret, der er dannet om sommeren.

Men du kan også spise dig til D-vitamin. Problemet er, at ni ud af ti danskere får for lidt D-vitamin gennem kosten, har DTU Fødevareinstituttet fastslået sidste år. Særligt fede fisk giver D-vitamin gennem kosten.

Vi skal spise os til mellem 7,5 og 10 mikrogram D-vitamin i vores kost alt afhængigt af køn og alder.

Så mange mikrogram D-vitamin er der i 100 gram:

Levertran (Sej), 500 mikrogram

Torsk, levertran, 250

Laks, gravad, 30

Torskerogn, røget, 27,2

Ansjoser, konserves, 14

Laks, konserves, 13

Kryddersild, marineret, 13

Torskerogn, rå, 12,1

Spædbarnsmad, modermælkserstatning, pulver, 8,25

sildepostej, 8

Makrel, røget, 5,2

Stenbiderrogn, 3,8

Tun i tomat, 2,9

Makrel i tomat, 2,4

Æg, hele, 1,75

Tebirkes, 1,5

Kyllingbryst, kød og skind, 1,5

Salami, 1

And og gås, 1

Oksehjerte, 1

Oksekød, entrecote, 0,8

Nakkekotelet, 0,8

Oksekød, entrecote, 0,8

Nakkekotelet, 0,8

Flæskesteg, 0,8

Smør, 0,8

Hot-dog pølse, 0,7

Bacon, 0,7

Medister, 0,7

Rejser, 0,5

Piskefløde, 0,4

Danbo +45, 0,3

Flødeis, 0,1

Frugtyoghurt, 0,1

Skummetmælk, øko, 0,1

Øl, 0,0

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, www.foodcomp.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden