Sådan får du mere D-vitamin

Fisk, fisk, fisk er vejen frem om vinteren i Danmark, når du skal have mere D-vitamin. Ellers er solen livsgivende.

Sundhed

Solen er hovedkilde til det livsgivende D-vitamin i blodet. Men i vinterhalvåret - oktober til april - er solens UVB-stråler ikke stærk nok til, at der kan dannes D-vitamin i huden. Og man tærer på D-vitaminlageret, der er dannet om sommeren.

Men du kan også spise dig til D-vitamin. Problemet er, at ni ud af ti danskere får for lidt D-vitamin gennem kosten, har DTU Fødevareinstituttet fastslået sidste år. Særligt fede fisk giver D-vitamin gennem kosten.

Vi skal spise os til mellem 7,5 og 10 mikrogram D-vitamin i vores kost alt afhængigt af køn og alder.

Så mange mikrogram D-vitamin er der i 100 gram:

Levertran (Sej), 500 mikrogram

Torsk, levertran, 250

Laks, gravad, 30

Torskerogn, røget, 27,2

Ansjoser, konserves, 14

Laks, konserves, 13

Kryddersild, marineret, 13

Torskerogn, rå, 12,1

Spædbarnsmad, modermælkserstatning, pulver, 8,25

sildepostej, 8

Makrel, røget, 5,2

Stenbiderrogn, 3,8

Tun i tomat, 2,9

Makrel i tomat, 2,4

Æg, hele, 1,75

Tebirkes, 1,5

Kyllingbryst, kød og skind, 1,5

Salami, 1

And og gås, 1

Oksehjerte, 1

Oksekød, entrecote, 0,8

Nakkekotelet, 0,8

Oksekød, entrecote, 0,8

Nakkekotelet, 0,8

Flæskesteg, 0,8

Smør, 0,8

Hot-dog pølse, 0,7

Bacon, 0,7

Medister, 0,7

Rejser, 0,5

Piskefløde, 0,4

Danbo +45, 0,3

Flødeis, 0,1

Frugtyoghurt, 0,1

Skummetmælk, øko, 0,1

Øl, 0,0

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, www.foodcomp.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce