Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

To ud af tre går ind for, at alle skal være organdonorer

Men det er uetisk, mener organforening og Det Etiske Råd.

Sundhed

Skal dine nyrer, din lever, dit hjerte og dine lunger kunne gives til andre, hvis du en dag kommer ud for en ulykke og bliver erklæret hjernedød? Mange har ikke taget stilling til det spørgsmål, og kun godt hver sjette voksne dansker har sagt ja til, at deres organer må bruges, når de dør.

Men det bør slet ikke være nødvendigt at tage stilling til, om man vil være organdonor, siger knap to ud af tre i en undersøgelse lavet af analysebureauet Norstat på vegne af Foreningen 7Liv. Nærmere bestemt er det 62 procent af de 1.000 adspurgte, der svarer ja til, at alle danskere automatisk bør registreres som organdonorer, den dag de fylder 18 år, og derefter aktivt skal melde sig fra, hvis de vil undgå, at deres organer går til andre.

Lige nu står i alt 411 danskere på venteliste til et nyt organ, og sidste år døde 32, mens de forgæves ventede på en organdonation. Foreningen 7Liv er af den overbevisning, at ventelisten kan nedbringes, hvis alle danskere bliver opført som potentielle donorer, når de bliver myndige. Så det er fantastisk, at så mange danskere går ind for scenariet, også kaldes ’formodet samtykke’, mener formand i 7Liv Karin Riis-Jørgensen.

»Der bliver lavet mange kampagner, men vi kan se, at de ikke virker, for folk melder sig ikke til. Derfor er det vigtigt, at vi kommer væk fra at gøre organdonation til et spørgsmål, man skal tage stilling til, men i stedet gør det til en selvfølgelighed, at man vil redde andre menneskers liv med sine organer. Vi mener, at formodet samtykke er et signal om, at vi som samfund siger ja til organdonation«.

775.000 helt eller delvis tilmeldt

I dag har 775.000 voksne danskere meldt sig helt eller delvis som organdonorer. Det svarer til 17 procent. Men ifølge analysen fra Norstat er 70 procent af de adspurgte villige til at donere alle eller udvalgte organer.

»Folk får bare ikke taget sig sammen til at melde sig, selv om danskerne generelt gerne vil donere deres organer. Derfor er det så oplagt med formodet samtykke, og så må dem, der ikke har lyst til at donere, sørge for at melde sig fra«, siger Karin Riis-Jørgensen og understreger, at det stadig skal være familien, der har det sidste ord, hvis den ulykkelige situation opstår, at en af deres kære erklæres hjernedød.

Langtfra alle er enige med foreningen 7Liv. Den anden aktør, der arbejder for, at Donorregistret skal vokse i Danmark, er organisationen Oplysning om Organdonation, der repræsenterer ni foreninger på organdonationsområdet, blandt andet Hjerteforeningen, Lungeforeningen og Nyreforeningen. Her er man lodret modstander af formodet samtykke.

»Vi vil selvfølgelig gerne have så mange organer som overhovedet muligt, men det skal ske på et ordentligt grundlag. Det er etisk forkert at gå ud fra, at alle er organdonorer, for der vil ske præcis det samme, som allerede sker i dag: at folk ikke får taget sig sammen til at tage stilling. Så ender vi med et donorregister, hvor der står mennesker, som i virkeligheden ikke har lyst til at donere deres organer«, siger formanden for Oplysning om Organdonation, Jan Rishave.

I Det Etiske Råd er formand Jacob Birkler heller ikke enig med Foreningen 7Liv og de 62 procent af danskerne, der mener, at man bør indføre formodet samtykke.

»Man vil alt for ofte komme til at stå i den situation, at hverken familien eller lægerne ved, om den hjernedøde i virkeligheden ønskede at donere sine organer eller ej. I øvrigt, så kommer der jo ikke flere hjernedøde, selv om alle danskere står i registret«, pointerer Jacob Birkler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 2013 var der i alt 73 danskere, der blev erklæret hjernedøde og egnede som donorer. Ud af dem blev 15 aldrig brugt som donorer af forskellige årsager. Hos 6 af dem var årsagen enten, at de pårørende afslog, eller at donoren selv havde udtrykt, at han eller hun ikke ville være organdonor, viser tal fra Dansk Center for Organdonation.

Etisk Råd: Nudging er vejen frem

Både Jacob Birkler og Oplysning om Organdonation går i stedet for formodet samtykke ind for at ’nudge’ befolkningen til at registrere sig som donorer. De mener, at myndighederne bør sætte ind med intensive oplysningskampagner om organdonation, og at de i langt højere grad bør kontakte borgerne med opfordringer til at tage stilling til, om de vil donere eller ej.

I juli i år udgav Sundhedsministeriet en national handlingsplan for organdonation, hvor netop nudging er en del af flere nye tiltag. For eksempel vil vi i fremtiden blive mindet om at registrere os i Donorregistret, når vi færdes på hjemmesider som borger.dk og e-boks.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce