Rolig. Vi skal ikke frygte at få for meget D-vitamin - selv hvis det bliver tilsat i vores fødevarer. Der er nemlig så højt til loftet, at man kun får for meget, hvis man også har et ekstremt forbrug af kosttilskud, siger eksperter.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkivfoto)

Rolig. Vi skal ikke frygte at få for meget D-vitamin - selv hvis det bliver tilsat i vores fødevarer. Der er nemlig så højt til loftet, at man kun får for meget, hvis man også har et ekstremt forbrug af kosttilskud, siger eksperter.

Sundhed

Eksperter: Der skal D-vitamin i brød og mælk

Svenskerne tilsætter D-vitamin til mælk. Danmark bør følge efter, mener eksperter.

Sundhed

Sydlandsrejser, kosttilskud eller laks på menuen hver dag.

Det er ikke nemt at få nok D-vitamin i vinterhalvåret. Fra oktober til april er solens stråling her langt mod nord nemlig ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden.

Heller ikke ved spisebordet skal vi gøre os store forhåbninger. Ni ud af ti danskere får for lidt D-vitamin gennem kosten, og det er kun ganske få fødevarer som fede fisk, hvor D-vitamin findes i større mængder.

Derfor mener flere eksperter, at vitaminet bør tilsættes til danske basisfødevarer brød, mælk og eventuelt fedtstoffer.

»Vi bør indføre et berigelsesprogram til særlige fødevarer, som det kendes fra udlandet, Sverige eksempelvis. Det ville kunne udrydde svær mangel på D-vitamin, styrke knogler og muskler og ens almindelige helbred«, siger professor Lars Rejnmark på Aarhus Universitetshospitals endokrinologiske afdeling.

Det er overlæge på Hvidovre Hospitals endokrinologiske afdeling Lars Hyldstrup enig i.

»Man skal spille på alle tangenter, hvis man ønsker at bedre befolkningens D-vitamin status. En af dem er at tilsætte D-vitamin til fødevarer«, siger han.

Meldingerne kommer, efter en dansk undersøgelse for nylig viste, at et lavt niveau af D-vitamin i blodet er farligt og øger dødeligheden med 30 procent. Man har blandt andet større risiko for at dø af kræft, hvis man ikke får nok af det livsvigtige vitamin.

Ekspert om undersøgelser: Tilsætning af D-vitamin virker

Tilsyneladende virker det at berige fødevarer med D-vitamin.

Det viser en undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitets (DTU) Fødevareinstitut, hvor nogle danske familier indtog beriget mælk og brød i vinterhalvåret. Niveauet af D-vitamin i deres blod var højere end hos de familier, der ikke fik berigede fødevarer, viser resultaterne.

»Vi kunne se, at de familier, som fik beriget mælk og brød, ikke faldt så meget i niveauet af D-vitamin, som man ellers gør om vinteren. Ud fra den undersøgelse vil berigede fødevarer kunne få niveauet op i en befolkningsgruppe«, siger seniorforsker på DTU Fødevareinstitut, Rikke Andersen, som har fokus på D-vitamin.

Sammen med en række andre eksperter er hun medforfatter til en rapport om D-vitamin, som fastslår, at 85 procent af befolkningen ville få en daglig D-vitaminindtagelse i nærheden af det anbefalede niveau på 10 mikrogram, hvis mælk og brød var beriget med vitaminet. I dag er den gennemsnitlige indtagelse på 3,3 mikrogram.

»Det kunne forhindre svær D-vitaminmangel og vil forebygge de egentlige D-vitaminmangelsygdomme«, står der i rapporten, som også konstaterer, at »en sådan berigelse er den eneste måde at nå hele befolkningen på«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mangel på D-vitamin kan ifølge netdoktor.dk blandt andet føre til knogleskørhed, øget tendens til infektioner og muligvis også en række psykiske sygdomme som depression og skizofreni samt sklerose og diabetes 1.

Rikke Andersen understreger dog, at det kun vil være en succes, hvis D-vitamin tilsættes fødevarer, der når bredt ud til befolkningen. Fødevarer som brød vil sandsynligvis blive indtaget jævnt i befolkningen, vurderer hun.

Fødevareministeriet overvejer tilsætning af vitaminet

I dag er det valgfrit, om man vil berige fødevarer med D-vitamin. Men trods anbefalingerne og danskernes behov for vitaminet, bliver det stort set ikke tilsat i nogen produkter.

Et af de eneste er en minimælk fra Arla, som blev lanceret i 2011, men i sommer blev den fjernet fra butikshylderne. Et eksempel på, at det kun har en effekt, hvis alle skal gøre det , mener Lars Hyldstrup fra Hvidovre Hospital, som efterlyser lovgivning.

»Frivillig tilsætning af D-vitamin er dumpet. Hvis man mener det seriøst, må man gøre det obligatorisk. Ellers kan man lige så godt lade være«.

Fødevareministeriet oplyser til Politiken, at det overvejer, om en række basisfødevarer som for eksempel brød og fedtstoffer obligatorisk bør tilsættes D-vitamin, som man allerede gør det i Sverige.

Men de vil ikke kommentere på, hvor langt de er i overvejelserne, eller hvornår en afgørelse er truffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skulle en udmelding falde ud til fordel for berigelse, vil Forbrugerrådet Tænk støtte en obligatorisk ordning:

»Hvis vi skal have berigelse i Danmark, skal det ikke være frivilligt, sådan som det er nu. Det skal ikke være op til forbrugerne, om de vil vælge det ene eller det andet. Så bliver det bare de bevidste forbrugere, der vælger D-vitaminberigede fødevarer, og så er vi lige vidt, da det nok ikke er dem med det største behov. Derfor vil vi i givet fald støtte en obligatorisk berigelse af basisfødevarer, som vi kender det fra salt«, siger seniorrådgiver i fødevarepolitik Camilla Udsen med henvisning til, at husholdningssalt, der fremstilles og sælges i Danmark, skal være tilsat jod, og at brød, der fremstilles og sælges i Danmark skal være bagt med jodberiget salt.

Reglen om jod i salt blev indført i 2000 for at forebygge to sygdomme, der kan opstå på grund af jodmangel; struma og forstørret skjoldbruskkirtel. Ifølge et stort studie fra 2009 har tilsat jod i salt forbedret folkesundheden og nedbragt antallet af danskere, der får de to sygdomme.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden