Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skod. En del beboere i etageejendomme føler sig generet af naboernes rygning.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Skod. En del beboere i etageejendomme føler sig generet af naboernes rygning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beboere i etageejendomme plages af naboernes rygning

Lugt af røg på altanen, på bagtrappen og inde i lejligheden. Flere klager over naboernes rygning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røgen fra underboens cigaretter siver op gennem gulvbrædderne, og når døren åbnes, kan det lugtes, at ham oppe på tredje sal har flyttet sit askebæger ud i opgangen.

Mens rygning er forbudt på restauranter, i offentlig transport og på mange arbejdspladser, så kan det stadig være svært at undgå passiv rygning hjemme i privaten.

14 procent af beboerne i etageejendomme har inden for de seneste 14 dage været generet af naboernes tobaksrøg, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Det er første gang, at der i Danmark er foretaget den type målinger, og ifølge seniorrådgiver Ola Ekholm er det overraskende, at så mange plages af andres røg.

»Det kan skyldes, at der de seneste år har været fokus på rygning og risikoen ved passiv rygning. Havde vi lavet målingen for nogle år siden, så havde den sandsynligvis set anderledes ud«, siger Ola Ekholm til Ritzau.

I Lejernes Landsorganisation (LLO) bekræfter cheføkonom Jesper Larsen, at naborøg er et voksende problem. Især for lejere i ældre ejendomme, hvor isoleringen mellem lejlighederne ofte er dårligere end i nyere byggeri.

»Vi opfordrer lejerne til at henvende sig til udlejeren, så der kan blive sat lister op eller på anden måde tætnet. Men det kan være svært at få igennem, for ejeren kan henvise til, at det ikke er hans skyld, at bygningen er gammel«.

Klager til boligselskabet

Også boligselskaberne modtager et stigende antal klager fra beboere, som føler sig plaget af tobaksrøg. Enten fordi lugten trænger ind i lejlighederne, eller fordi rygerne tænder deres cigaretter på altanen eller i opgangen, fordi de ønsker, at deres egen lejlighed skal være røgfri.

»Folk ved jo, at giftstofferne siver fra den ene lejlighed til den anden«, siger Kim Geertsen, der er forretningsfører i boligselskabet KAB.

Som et af få danske boligselskaber tilbyder KAB røgfrie boliger. Sidste år rykkede de første beboere ind i to ejendomme på Frederiksberg i København opført af røgfrie håndværkere, og i dag er der venteliste til de 10 familielejligheder og 40 ungdomsboliger.

Også Ringkøbing-Skjern Boligforening har fået sine første røgfrie lejemål, og lige så populære de er, lige så svært et det blevet at udleje boliger, som tidligere har huset rygende lejere.

»Selv om vi gør, hvad vi kan med rengøring og maling, så trænger nikotinen ind alle vegne, for eksempel bag skabene. Det kan nye lejere lugte, og det får mange til at takke nej«, siger selskabets direktør, Jørgen Bitsch.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden