Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

lugt. Der er flere måder at undgå den dårlige ånde.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 gode råd mod dårlig ånde

Læs professor Palle Holmstrups råd til, hvordan du bliver dræberånden kvit.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Brug tandbørste

»Alle får dårlig ånde i ny og næ. Der er identificeret 700 forskellige bakterier i munden hos mennesker, og samlet er der millioner af bakterier. De nedbryder blandt andet madrester og døde celler fra mundslimhinden. Som biprodukt kommer den dårlige lugt af svovlholdige gasarter, bl.a. svovlbrinte og metylmerkaptan. Lugten kan sædvanligvis børstes væk. Tandbørste, tandstikker og tandtråd er vigtige redskaber til at sikre sunde forhold i munden, hvilket kan modvirke dårlig ånde. Tandtråd fjerner madrester, der er ved at blive nedbrudt mellem tænderne. Prøv at lugte til tråden, når den kommer ud. Det er nedbrydningsprocessen, der lugter så fælt. Bakterier formerer sig i tandkødslommerne, hvor de producerer de ildelugtende luftarter. Der skal dog være belægninger på tænderne over tandkødet, før de breder sig ned i tandkødslommerne. Derfor modvirker god tandhygiejne dårlig ånde«.

2. Børst tungen

»Tungen er et af de absolut vigtigste steder at holde rent, hvis dårlig ånde skal undgås. Undersøgelser har vist, at mængden af bakterier og afstødte celler er fire gange større på tungen end andre steder i mundhulen, fordi bakterierne ligger nede i tungens uregelmæssige overflade. Derfor bør du børste tungen med tandbørsten dagligt, hvis du vil modvirke dårlig ånde. Børst tungen så langt tilbage i munden, som du kan komme, det hjælper. Mange kan ikke lide at børste tungen langt tilbage, så de kan have gavn af en såkaldt tungeskraber, et særligt instrument, der ligner en plastikslynge. Jeg synes nu, at en blød tandbørste er bedre, da den kommer bedre ned i den uregelmæssige overflade«.

3. Lev med madånde

»Dårlig ånde kan skyldes, at du spiser noget, der medfører, at udåndingslugten ikke er god. Vi kender alle til hvidløgsånde. Måske er det blevet så almindeligt, at vi ikke tænker så meget over det længere, men for nogle årtier siden var der meget snak om hvidløgsånde. Hvidløg frigiver bl.a. allylmetylsulfid i tarmen, der via blodbanen føres til lungerne, hvor luftarten frigives og kommer ud med udåndingen. Og nogle opfatter det som en grim lugt. Du kan derfor ikke slippe for hvidløgsånden dagen efter, men du kan rense munden lige efter indtag og reducere de svovlholdige luftarter for en kort periode. Hvordan udåndingslugt bliver opfattet, er meget forskelligt, da der er et kulturelt islæt. Folk, der spiser fremmedartet mad, vil ofte kunne lugte anderledes – ikke fordi de har dårlig mundhygiejne, men fordi de spiser krydret mad, der ikke tidligere var almindelig i Danmark«.

LÆS ARTIKEL

4. Spis og drik

»Når du er sulten, fordi du er på slankekur, eller det er lang tid siden, du har spist og drukket, får du nedsat spytproduktion. Spyttet skyller vores mund og tunge ren, så manglende spyt medfører ophobning af de ellers vandopløselige gasser i munden. Det betyder, at vi får dårlig ånde. Det er også derfor, at morgenånden ofte er knap så god. Men spiser du hyppigere og drikker vand løbende, fjernes de ildelugtende gasarter, så der ikke opstår dårlig ånde«.

5. Spis sure frugter

»Citrusfrugter er særlig godt mod dårlig ånde. Når vi spiser noget med surt pH, kommer mundmiljøet under 7,2, der er det bedste for de proteinnedbrydende enzymer i munden. De enzymers evne til at nedbryde maden svækkes i et surt miljø, og det er jo i denne nedbrydningsproces, at der frigives ildelugtende gasser i munden. Så sure frugter som appelsiner, grapefrugt, æbler og pærer er med til at forhindre dårlig ånde. Og så længe du bare drikker nok væske og holder en god mundhygiejne, er det fint, at enzymerne også er svækket af de sure frugter«.

6. Mundskyl med måde

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mundskyl uden tunge- og tandbørstning svarer til at tage deodorant på uden at vaske sig, når man lugter af sved. Jeg vil opfordre til, at man renser munden for madrester og afstødte celler i stedet for bare at skylle den. Mundskylning er symptombehandling, selv om undersøgelser viser, at både sugetabletter og skyllemiddel med zinkklorid reducerer den dårlige ånde noget. De dårlige luftarter binder sig til zinken i de midler, der især er rettet mod dårlig ånde. Der har været lidt bekymring for, om visse mundskyllemidler kan skabe resistens mod mundens bakterier. Men der ses meget sjældent resistensproblemer med det mest bakterienedbrydende middel, klorhexidin. Derfor tror jeg ikke, at vi skal være bekymrede for resistens med netop disse mundskyllemidler«.

7. Gå til tandlæge

»Hvis dårlig ånde er et ofte tilbagevendende problem, er et tandlægebesøg en god idé. Der kan være tale om en ikkeerkendt paradentose, som tandlægen kan afsløre. Paradentose medfører nedbrydning af tændernes støttevæv. Det sker i tandkødslommerne, så de proteiner og afstødte celler, der bliver nedbrudt, kan ophobe sig dernede. Det iltfattige miljø er en god grobund for bakterier, der udvikler de ildelugtende gasarter. Derfor er det vigtigt at få diagnosticeret og behandlet paradentose. Patienten kan ikke selv holde fordybede tandkødslommer rene, det skal tandlægen hjælpe til med. Karies og større huller i tænderne kan også indeholde ildelugtende madrester, der nedbrydes. Så få en tandlæge til at undersøge, om der i munden er en årsag til den dårlige ånde«.

8. Tal om ånden

»Vi skal gøre op med tabuet om dårlig ånde og turde sige det til hinanden. Hos nogle mennesker bliver frygten for at lide af dårlig ånde så udtalt, at det hæmmer dem, selv om de måske slet ikke har dårlig ånde. Måske har de bare en dårlig smag i munden og tror, at alle kan lugte den. Hvis en samtalepartner f.eks. træder et skridt tilbage, tror vedkommende, at det skyldes dårlig ånde. Der er faktisk en del, der psykisk plages af tanken om, at de har dårlig ånde. Hvis det var helt naturligt, at vi alle påpegede dårlig ånde hos hinanden, ville folks bekymringer og frygt for dårlig ånde også forsvinde, da det var ude i det åbne. Dårlig ånde kan jo også skyldes sygdomme, enten i munden eller i organismen i øvrigt. Diabetes er et eksempel. Så vi burde være bedre til at sige det til folk, så de kan blive undersøgt. Finder tandlægen ikke lokale årsager, kan lægen måske finde en forklaring«.

9. Brug tyggegummi

»Både tyggegummi og mundpastiller virker udmærket, da det stimulerer spytdannelsen, så de dårligt lugtende bakterier og mundslimhinden, herunder tungen, renses. Så det er fint. De afstødte celler i munden bliver fjernet med tyggegummiet, og den øgede mængde spyt er med til at skylle årsagen til lugtgener væk. Men der må absolut ikke være sukker i, da det giver anledning til en bedre vækst for de bakterier, som angriber tænderne og giver karies. Sukkeret er således med til at give huller i tænderne, der i sig selv også kan medføre dårlig ånde. Så væk med sukker i læskedrik, tyggegummi og pastiller. Det er ikke godt for tænderne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Kvit tobakken

»Jeg behøver nok ikke at sige, at rygning er usundt. Men det giver også en dårlig ånde i sig selv – nogle vil måske have et andet syn på det, men tobakken forværrer også dårlig ånde. Det kan måske skyldes ændringer i bakteriefloraen i munden eller påvirkningen af blodkredsløbet. Undersøgelser har vist, at rygere oftere får paradentose og oftere danner de svovlholdige luftarter, der giver dårlig ånde. Hvorfor ved man ikke præcist, men røgen kan jo også udtørre munden, hvilket kan være en del af forklaringen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden