Det kan ofte være svært at vide, hvad man skal gøre som forælder, når ens barn får diagnosen ADHD. Lederen for Center for ADHD, Helle Hartung, giver her fem gode råd, hvis det sker. Kilde: politiken.tv / Foto: Janus Engel Rasmussen, Klip: Mikkel Stoumann Fosgrau

Sundhed

Ros gør det lettere at takle børns adhd

Ny metode til at klare adhd-børns udfordrende adfærd er succesfuld.

Sundhed

Hvor er du god til at dele din morgenmad med mig«. En far og hans søn hygger sig, mens de spiser en omelet ved et køkkenbord. Faren roser den lille purk, hver gang han gør noget positivt.

»Hvor er du rar. Tak skal du have. Godt gået«.

Scenen udspiller sig på en stor fladskærm. I en halvcirkel foran sidder 12 forældre og ser opmærksomt med. Psykolog Maria Møller Cassøe stopper filmen.

Forældrene nikker opmærksomt. De suger al den viden og gode råd til sig, de kan, for de er ikke kommet for sjov. Alle har de børn med adhd, der for mange familier betyder en hverdag med store udfordringer. I dag er ottende gang, de er samlet til undervisning på Center for ADHD i Aarhus. I et forløb, der varer et halvt år, mødes de hver mandag aften for at lære at tackle deres børns udfordrende adfærd på en ny og bedre måde. Dagens tema er ’effektiv ros’.

»Børn med adhd har brug for særlig opmuntring, når de skal lære noget nyt, for de skal ofte træne mere for at lære nye ting og få nye, gode vaner«, siger Maria Cassøe til forældrene og forklarer, at belønningssystemet i hjernen er svækket hos børn med adhd, der derfor behøver mere ros for at kunne ændre deres adfærd.

Den oplysning giver god mening for de fleste i gruppen. Men det er svært på daglig basis.

»Hvad skal man gøre, hvis han løber på væggene og hænger i gardinerne hele dagen? Der er der ikke meget at rose«, konstaterer en mor opgivende.

»Så er det med at lede efter nålen i høstakken«, svarer Maria Cassøe.

»Nogle gange er man nødt til at sige »flot, du ikke skubbede til din lillesøster, da du gik forbi« eller »dejligt, du ikke taler grimt til mig«. Det handler om at fokusere på den adfærd, vi gerne vil fremme«.

Tidobling i medicinering

Kurset på Center for ADHD er gratis for forældrene og finansieret af fondsmidler. Udgangspunktet er undervisningsprogrammet ’De Utrolige År’, der har til formål at hjælpe forældre til at styrke deres barns sociale kompetencer og gøre deres opførsel bedre blandt andet ved at give mindre skældud.

»Vi har målt på børnenes adfærd før og efter gruppeforløbet, og der har været en signifikant bedring både i forhold til uro, impulsivitet og vanskelig adfærd«, siger psykolog Anegen Trillingsgaard fra Aarhus Universitet, der har forsket i effekten af undervisningsforløbet på Center for ADHD.

Det anslås, at omkring to procent af alle piger og fem procent af alle drenge i løbet af deres opvækst får diagnosen adhd, der er en forkortelse for Attention Deficit Hyperactive Disorder. De seneste ti år er antallet af børn med en adhd-diagnose steget markant, og medicineringen af opmærksomhedsforstyrrelsen er tidoblet.

På Center for ADHD henvender forældrene sig selv og får en plads på baggrund af de vanskeligheder, deres børn har, ligegyldigt om børnene har en adhd-diagnose eller ej.

»Det er vigtigt at gribe ind tidligt, også gerne inden børnene får en adhd-diagnose, fordi deres adfærd har det med at accelerere. Undervisningen giver forældrene en bedre forståelse af, hvilke vanskeligheder deres børn har, og det giver dem flere handlemuligheder og en større tolerance over for børnene. Det er vigtigt, hvis deres familieliv skal fungere«, siger Anegen Trillingsgaard.

Den udlægning kan Torben Høyrup og Anne Lux genkende. De er med på kurset, fordi de er forældre til Axel på 7 år, der for et år siden fik diagnosen adhd efter en barndom præget af urolig adfærd og en følelse af, at alle verdens indtryk vælter ind over ham »som kviksand«, han ikke kan styre.

»Vi har store udfordringer, som vi har rigtig godt af at lære at håndtere på nye måder. Førhen handlede vi ofte i affekt og afmagt, nu er vi blevet bedre til at stoppe op og håndtere Axels problemer på en mere hensigtsmæssig måde. For eksempel ved at fokusere på de positive ting, han gør, i stedet for det negative. Det er virkelig rart, og vi kan allerede mærke en markant forbedring«, siger Anne Lux.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra lokalet ovenpå lyder jævnlige 'dunk' og 'klonk'. Her udfolder børnene sig i legerummet sammen med deres søskende og fire psykologistuderende, der har taget en frivillig tjans som passere for at arbejde med børn med særlige behov. En af dem prøver at dysse flokken ned.

»Nu skal vi prøve med en stille og rolig leg. Shhhhyyyy«, siger hun med klar, venlig stemme.

6-årige Andreas hører hende ikke, men spæner hen over gulvet og springer op i sofaen, hvor han falder til ro for en kort stund.

»Det var godt, du landede der. Hvor er I dygtige til at være rolige og stille, det skal I have en stjerne for. Nu mangler I kun én, før I har dem alle sammen«, siger børnepasseren og sætter et stjerneformet klistermærke på døren, hvor fire ud af fem felter nu er fyldt ud.

Forældrene flytter sig

Nedenunder er forældrene gået i gang med aftenens øvelse, der går ud på, at den ene fortæller en historie fra ugen, der er gået, mens den anden lytter og derefter giver fortælleren Post-it-sedler med ros.

»Jeg synes, det er dejligt, du fik skabt et fællesskab for begge vores drenge«, siger Anne Lux til Torben Høyrup, mens hun kigger ham i øjnene og sætter en neongrøn label på hans bryst, hvor der nu sidder fem. De smiler begge to.

Maria Cassøe ringer med en klokke. Øvelsen er slut.

»Selv om jeg kender Anne godt, var det virkelig motiverende for mig at høre, hvad jeg gør godt«, siger Torben Høyrup, da gruppen samler op i plenum.

»Det var fedt at holde øjnene på det positive i stedet for det, der gik galt. Også over for hinanden, for det er ingen hemmelighed, at det her også er en prøve for os som par«, siger Anne Lux.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af fædrene rækker hånden op. Han lyder næsten overrasket, da han deler sine tanker: »Hvis man ser på, hvor meget vi har flyttet på børnene, er det faktisk ingenting i sammenligning med, hvad vi har flyttet i os selv«.

Alle nikker, flere brummer »mmmmh«. Maria Cassøe deler skemaer ud med opgaver til den næste uge, hvor forældrene kan notere sig, hvordan og hvor meget de har rost deres børn, og ikke mindst, hvilken effekt det har. Hun sender forældrene hjem med en opsummerende pep-talk:

»Ros, ros, ros, ros hinanden og jeres børn. Tænk over, hvad det er for en adfærdsform, I gerne vil fremelske, og fokuser på at anerkende den i dagligdagen. Og se så, hvad der sker«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce