Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Marie Hald
Foto: Marie Hald

FYRET. May Olofsson har frist til i overmorgen til at svare på anklagerne om illoyalitet. »Jeg bliver behandlet, som om jeg er kriminel. Men jeg har bare gjort min faglige pligt og sagligt peget på konsekvenserne af nogle millionbesparelser«.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kendt overlæge fyres for at sige sin mening

May Olofsson fyres, fordi hun peger på konsekvenser af millionbesparelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et heftigt slagsmål er brudt ud i toppen af Hvidovre Hospitals ledelse. Kampen står om millionbeløb til indsatsen for gravide med misbrugsproblemer. Og den foreløbige taber er kvinden bag ideen om særlige regionale familieambulatorier over hele landet, overlæge May Olofsson.

Hun er blevet fritaget for tjeneste med øjeblikkelig virkning – alene fordi hun har peget på, at besparelsen vil ramme en meget svag gruppe.

Ifølge hospitalsledelsen har May Olofsson været illoyal ved at kritisere en besparelse på 2 millioner kroner ud af et budget på 11 millioner – en beskæring på 20 procent – på det familieambulatorium i hovedstaden, hun leder. Efter hendes opfattelse vil det være et brud på en aftale med Folketingets partier.

Den 71-årige overlæge er samtidig blevet forhindret af sin arbejdsgiver i at passe sit sideløbende job som leder af et rent statsligt finansieret Videncenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn.

Det sidste undrer sundhedsordførere i Folketinget, herunder Sophie Løhde (V). Hun fastslår, at hospitalet »ikke har en bøjet 25-øre i klemme« i videncentret. Venstrepolitikeren er »stærkt forundret« og har bedt sundhedsministeren om at undersøge den tilspidsede situation på området, som Folketinget de seneste år har postet mere end 200 millioner kroner i.

»Jeg fatter ikke en brik og vil gerne kende det faglige grundlag for, at man uden videre varsel har fyret May Olofsson fra et videncenter, som er 100 procent statsfinansieret. Det er et stærkt opprioriteret område for os i Venstre«, siger Løhde.

Hun understreger, at der efter hendes vidende ikke har været én eneste klage over May Olofssons arbejde, og at faglig debat i sundhedsvæsnet kun er sundt.

»Men offentligheden efterlades med det indtryk, at ledelsen ikke kan tåle, at der sættes spørgsmålstegn ved deres beslutninger«.

Venstres ordfører peger på, at »ulighed i sundhed nærmest nævnes i hver anden politisk sætning for tiden«, og at ideen om et familieambulatorium i alle regioner for udsatte gravide kan være med til at rette op på netop den ulighed.

»Vi har at gøre med børn, der ofte fødes som handikappede. Indsatsen for dem må ikke svækkes, og vi vil holde meget øje med, at de øremærkede penge fra Folketinget ikke går til noget andet«.

Hovedpersonen var væk

May Olofsson selv har holdt lav profil, men fortæller nu sin version til Politiken for første gang: »Mit livsværk er ved at blive ødelagt«, siger hun.

For en måned siden fornemmede deltagerne på familieambulatoriernes årsmøde på Hindsgavl Slot, at noget var galt. Her skulle May Olofsson have holdt velkomsttalen og været begivenhedens midtpunkt. Men hun mødte aldrig op.

Årsmødedeltagerne kunne til gengæld se fire andre ledelsesrepræsentanter fra Hvidovre Hospital dukke op. En af dem tog ordet og forklarede forsamlingen, at »May Olofsson er desværre forhindret«. Men da de var kørt, kom en anden person til mikrofonen, børnelæge Susanne Mejlby Nielsen fra familieambulatoriet i Næstved.

Hun høstede bragende bifald fra de 300 deltagere, da hun fortalte, at May Olofsson fortjente, at deltagerne fik besked om den reelle grund til, at hun ikke var til stede: Hun var blevet fritaget for tjeneste af de chefer, der netop havde forladt arrangementet.

»Jeg kogte, fordi jeg lige havde været vidne til en magtdemonstration fra hospitalet«, fortæller hun til Politiken.

»May Olofsson er den person, der har startet hele denne indsats i Hvidovre, som nu er blevet et tilbud i hele Danmark. Hun er vores grand old lady, som vi ser op til, og det er virkelig fejt, at hospitalets ledelse møder op og prøver at bilde deltagerne ind, at May bare var »forhindret«, når sandheden var, at de var i gang med at fyre hende«, siger Susanne Mejlby Nielsen.

»Urigtigt og usagligt«

Når ledelsen kalder May Olofsson illoyal, skyldes det flere hændelser.

På et møde, hvor cheferne på hospitalet skulle forklare May Olofssons medarbejdere om nedskæringerne, bad hun om lov til at komme med kommentarer og gjorde opmærksom på de konsekvenser, den påtænkte besparelse ville få for patienterne. Herunder at ambulatoriet efter hendes mening så ikke ville være i stand til at leve op til Sundhedsstyrelsens vejledning, som er et bevillingsvilkår for satspuljemidlerne fra Folketinget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sine skriftlige kommentarer til ledelsen har May Olofsson desuden anvendt ordene »urigtige«, »usaglige« og »misvisende« om ledelsens argumenter. Og så skrev hun til sin nærmeste samarbejdspartner i Sundhedsstyrelsen og gav udtryk for, at det på grund af besparelserne vil være svært for ambulatoriet at opfylde de opgaver, det er pålagt af Folketinget.

»Men jeg skrev kun til den projektansvarlige i styrelsen og synes i det hele taget bare, at jeg har gjort mit arbejde ved at holde fast i min faglige vurdering af, at meget ville køre af sporet med det drastiske indgreb. Sundhedsstyrelsen ville ellers undre sig senere over, at vi ikke kunne løse vores opgave og ikke havde gjort opmærksom på problemet i tide«.

Ifølge direktør på Hvidovre Hospital Torben Ø. Pedersen ønsker Region Hovedstaden at flytte regionens økonomiske støtte fra de gravide misbrugere til andre belastede grupper som psykisk syge, der ikke ligger under Familieambulatoriet. Indsatsen for de misbrugende mødre vil derfor fra næste år kun være statsfinansieret. Direktøren mener ikke, at fyringen er et angreb på ytringsfriheden.

»Desværre kan jeg ikke udtale mig om den konkrete personalesag, men generelt kan jeg sige, at man som chef sagtens kan sige fra, men når sagen derefter er afgjort, må der være en forventning om, at de enkelte chefer gør op med sig selv, om de vil arbejde under de betingelser eller ej«.

Han kan heller ikke se det problematiske i, at tjenestefritagelsen også gælder videncentret, for »bevillingen er givet til Hvidovre Hospital, ikke til May Olofsson«.

Ifølge Torben Ø. Pedersen har Sundhedsstyrelsen ikke haft bemærkninger til, at regionen fjerner sin del af økonomien under familieambulatoriet – ud over at ambulatoriet fortsat skal leve op til Sundhedsstyrelsens kvalitetskrav. Hospitalsledelsen vurderer, at det kan ske ved at effektivisere arbejdsgangene.

Skoleret

May Olofsson finder det umuligt at måle effektiviteten på samme måde som på andre hospitalsafdelinger. Hun peger på, at en del af målgruppen er kvinder, der lever i miljøer med narko, psykisk sygdom, kriminalitet og andre svære problemer, og at de langtfra altid kommer til tiden – hvis de overhovedet dukker op – og at det koster mange kræfter at vinde deres tillid.

»I målingen af arbejdsindsatsen er det heller ikke indregnet, at vore tværfaglige teams følger 400 risikobørn fra fødsel, til de skal i skole. Et omfattende arbejde«.

Hun mener ikke, at ledelsen kan afsætte hende som chef for det statsfinansierede videncenter, fordi bevillingen er bundet op på hendes ekspertise.

»Jeg har udviklet konceptet, skaffet bevillingerne og ledet det upåklageligt. Videncentret er landsdækkende, og den eneste grund til, at det ligger på Hvidovre Hospital, er, at jeg på det tidspunkt var ansat der. Jeg har netop fået ny bevilling til det kommende år«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) bakker hospitalsledelsen op i både besparelse og fyring: »Jeg har fuld tillid til ledelsen i Hvidovre«.

Men læge Susanne Mejlby Nielsen fra Næstved ser striden som udtryk for en kulturændring i sundhedsvæsnet.

»Jeg har været læge i 26 år, og før skete det ikke bare, at en læge blev kaldt til tjenstlig samtale, blot fordi man var uenig i noget økonomisk. Nu kan man nærmest ikke sige noget frit længere. Det er oprørende«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden