Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

faldende. Især unge drenge drikker mindre.
Foto: JOACHIM ADRIAN

faldende. Især unge drenge drikker mindre.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge drenges druk er halveret på bare fire år

Unges store drukvaner - især drengenes - er på kraftigt retur, viser ny rappport.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15-årige pallevisne unge, der sejler gennem byen i en hestebrandert, er om ikke ved at være en saga blot - så på kraftigt retur.

På sølle fire år - fra 2009 til 2013 - er antallet af 15-årige, der har drukket sig fuld mindst en gang om måneden, halveret. Fra 22 procent til 11 procent. Det viser en netop offentliggjort rapport 'Børn og unge i Danmark - Velfærd og trivsel 2014' fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

»Der er sket en kulturel ændring i særligt de yngste unges samvær omkring alkohol«, siger sociolog og forsker på SFI Karen Margrethe Dahl, der har været med til at lave rapporten.

Kulturændringen er ifølge forskeren påvirket af, at man lovgivningsmæssigt og politisk har gjort det mindre legigtimt at bruge alkohol som samlende faktor, særligt i de sidste årgange i follkeskolen.

»Der har været ført massive indsatser for at få unge til at udskyde alkoholdebutalderen. Og det ser nu ud til at have haft en positivt effekt. Der er samtidig blevet mere fokus på de uheldige sider af at drikke overdrevent blandt de yngste«, siger hun.

Specialkonsulent Kit Broholm, Sundhedsstyrelsen, glæder sig over »det markant fald i de helt unges alkoholforbrug, som også den nye rapport viser«.

»De meget stærke samfundssignaler om, at unge ikke skal kunne købe og dermed drikke alkohol, ser ud til at virke. Forældrene har også taget det til sig og er blevet klare i deres normsætning over for deres børn. Alt det har nu haft en dokumenterbar effekt«, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen begyndte de »store ændringer i de unges alkoholmønstre« i 1998, da der kom de første aldersgrænser for unges køb af alkohol, da det blev forbudt at sælge alkohol til unge under 15 år. Derefter så myndighederne »et styrtdyk« i andelen af 11-årige, eksempelvis, der har prøvet at drikke alkohol.

»Så der er en sammenhæng mellem det, vi som samfund gør i form af salgsforbud og alkoholpolitikker på skoler og ungdomsuddannelser, og så de alkoholmønstre vi ser«.

Ifølge Kit Broholm er forældrens ændrede syn på alkohol også en væsentlig del af forklaringen:

»Tidligere havde forældre nærmest en forestilling om, at det at drikke alkohol var noget der skulle læres hjemme, så børn fik en ide om, hvordan alkohol virker. Men det legitimerer jo et alkoholforbrug, hvor børnene næsten får en forventning om, at de skal drikke alkohol. Vi har arbejdet aktivt på at mane den myte i jorden, og forældrene har taget det til sig. Det har virket«, siger hun.

Drenge drikker mindre

Nedgangen i, hvor tit de unge er fulde, følges ifølge rapporten af en nedgang i det fysiske sociale samvær. Karen Margrethe Dahl understreger, at de unge ikke er isolerede, men der er sket ændringer i de sociale mønstre, hvor unge i stigende grad er sammen virtuelt i stedet for i samme lokale.

»Og det er jo ikke så oplagt at drikke med sig selv«, siger hun og fortsætter:

»Det er ikke kun vores undersøgelse, der viser et markant fald i fuldskab og alkoholforbruget hos de unge - det har en række andre undersøgelser også vist. Det er en markant udvikling, hvor unge drikker mindre«.

Det er særligt de unge drenge, der ikke længere har samme hang til at alkohol som tidligere. I 2009 havde 26 procent af de unge drenge på 15 år været fulde inden for en måned, men det var faldet til kun 11 procent på blot fire år.

Blandt pigerne er der også sket et fald, men lidt mindre. Fra 20 procent i 2009 til 12 procent i 2013.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I forhold til, hvem af de unge, der drikker sig i hegnet, så er der ikke så stor forskel på familietyper eller uddannelsesbaggrunde. Men rapporten viser, at færre børn af forældre, der ikke har et arbejde, drikker sig fulde sammenlignet med børn af forældre i arbejde. Forskellene forstærkes af etniske forskellle, da børn med ikke-etnisk dansk baggrund ikke har den samme udbredte drukkultur, som etnisk danske børn.

Der ses også et faldt i antallet af unge 19-årige, der har været fulde inden for den seneste måned, men slet ikke så markant som blandt de 15-årige. I 2009 havde 43 procent af de unge været fulde inden for en måned. Det var faldet til 41 procent i 2013.

Ifølge undersøglsen har 11 procent af de etnisk-danske 19-årige ikke været fulde inden for det seneste år eller aldrig nogensinde.

Sundhedsstyrelsen: Druk er generelt på retur

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan der måles fald i alkoholforbruget i alle aldersgrupper, både hos mænd og kvinder. Men mest markant er det set hos de 16-24-årige unge mænd, der tidligere har ligget med et »alt, alt for højt forbrug«, der de senere år er faldet væsentligt.

»Men vi ser helt overordnet, at færre danskere drikker for meget, selv om der stadig blandt de unge er et for højt forbrug. Navnlig det at drikke meget på en gang, at drikke sig meget fuld, er stadig et problem blandt de unge«, siger Kit Broholm.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden