Tromlet. Katrine Kirk følte sig tromlet af lægerne, da hun for nogle år siden fik konstateret en alvorlig kræft. I dag underviser hun i at være patient.
Foto: Peter Klint

Tromlet. Katrine Kirk følte sig tromlet af lægerne, da hun for nogle år siden fik konstateret en alvorlig kræft. I dag underviser hun i at være patient.

Sundhed

Eksperter: Kvalitet på sygehusene er værd at belønne

Patientinddragelse og færre genindlæggelser er alternativer til hurtighed, når sygehuse skal måles.

Sundhed

Hastværk i sundhedsvæsnet, der nemt kan blive lastværk, skal bekæmpes. Det erklærer Danske Regioner her ved indgangen til 2015.

Ved de kommende forhandlinger med staten om næste års økonomi vil sygehusregionerne have indført nye betalingsprincipper, så kvalitet i behandlingen belønnes på lige fod med hurtig behandling af mange patienter.

Desuden vil regionerne ved overenskomstforhandlingerne også arbejde for mere fleksible arbejdstidsregler, så de sundhedsansatte måske arbejder længere én dag, hvor en patient har behov for mere tid, og kortere næste dag.

Professor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, mener, at det kan være en god ide at belønne kvalitet. Der eksperimenteres med det i Sverige, men den såkaldt værdibaserede tilgang er langt fra så veludviklet, at den er et reelt alternative til det nuværende system, hvor mange og hurtige behandlinger belønnes, siger han. Professoren understreger, at der ikke findes noget perfekt system, som både sikrer høj aktivitet og god kvalitet.

»Men man kan godt kan lægge nogle andre kriterier ind, som vi ikke bruger nu. Eksempelvis hvis man kan nedbringe genindlæggelser, så er det udtryk for bedre kvalitet, som der kan falde betaling for. Eller hvis man kan nedbringe sygehuserhvervede infektioner, som knap ti procent af patienterne får forærende under indlæggelse«.

Snakke med patienterne

Kjeld Møller Pedersen tror ikke, at staten vil droppe kravet om effektivitetsforbedring hvert år.

»Alene fordi vi med økonomisk nulvækst i de kommende år samtidig skal klare op mod 150.000 flere over 64 år, kan det ikke lade sig gøre at droppe effektiviseringskravet«.

Hvad skal der så til for at motivere systemet til at levere mere kvalitet?

»Der skal arbejdes med kulturen hos både de sundhedsprofessionelle og patienterne. Hvis jeg har ondt i ryggen og går til kirurg, kommer han sjovt nok i tanker om, at det er en diskusprolaps, der nok skal opereres. Men sender vi sagen over til gigteksperterne, er det langt fra sikkert, at kniven anbefales som det første. Forsøg viser, at har man en grundig diskussion og dialog med patienten om en hofteoperation, kan det godt være, at patienten skifter mening og siger nej tak, og man finder en anden løsning. Fordi man som patient ved at sætte sig mere grundigt ind i sagen finder ud af, at der kan være mange komplikationer ved en ny hofte, at smerterne ikke vil forsvinde, og gangevnen måske ikke bliver som før. Dét er patientinddragelse. Dér er der gevinster at hente: Ved at snakke mere med patienterne«.

Direktør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja, finder det realistisk, at patienter i højere grad kan være med til at foretage valg af behandling.

Dét er patientinddragelse. Dér er der gevinster at hente: Ved at snakke mere med patienterne

»Lægen kan præsentere mulighederne for patienten. Og patienten skal kunne vende tilbage senere med sin beslutning i stedet for at føle, at der skal tages stilling her og nu«.

Beth Lilja frygter ikke, at øget inddragelse af patienter og pårørende vil føre til, at »de snakker ørerne af lægerne«. Undersøgelser viser, at det tager cirka ti procent længere tid i et behandlingsforløb at diskutere forskellige muligheder.

»Hvis man på den måde kan ramme rigtigt første gang, behøver man ikke bruge tid på at rette behandlingen til senere«.

Hun peger på, at langt de fleste patienter og pårørende i dag i forvejen googler sig til relevant viden.

»Så magtbalancen mellem patienter og behandlere er allerede ved at flytte sig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce