Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Selvmordsindsats for unge har slået fejl

Antallet af unge, der tager deres eget liv, er steget over de seneste år.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2001 besluttede man at gøre noget for at nedbringe antallet af selvmord blandt unge. Regionale centre for selvmordsforebyggelse blev oprettet, og landsdækkende rådgivningsordninger blev skabt.

Men over 10 år efter lader resultatet stadig vente på sig, skriver DR Nyheder.

Antallet af selvmord blandt unge mellem 15 og 19 år faldt ikke i perioden 2003 til 2012, viser tal fra Center for Selvmordsforskning. Tværtimod. I 2003 skete der ni selvmord. I 2012 var tallet 17.

Jagten på at være perfekt

Ifølge Lillian Zøllner, der er centerleder og ph.d. ved Center for Selvmordsforskning, skal hjælpen i højere grad fokusere på, hvordan det er at være ung i en digital tidsalder.

»Jeg tror, at vi bliver nødt til at se på, hvordan vi hjælper unge til at turde have et liv fyldt med sms-beskeder, Facebook og likes frem for blot at iværksætte nye og større muligheder for betalingsomsorg«, siger hun til DR Fyn.

»Det er jo en jagt på at være perfekt, og det bliver vi nødt til at hjælpe de unge med at håndtere. Ingen er jo perfekt, og det skal vi forklare de unge«, tilføjer hun.

Hver sjete har selvmordstanker

Psykiatri- og forebyggelsesordfører hos Venstre Jane Heitmann er trist over, at indsatsen ikke har hjulpet og inviterer forældrene til fylde mere i kampen mod selvmord blandt unge.

»Forældre skal holde børn og unge mennesker fast på at leve livet - også i den virkelige verden. Et rigtig godt sted at starte er at melde sine børn ind i en forening, hvor man får et socialt netværk og møder andre børn og unge«, siger hun til DR Fyn og uddyber:

»Og i eksempelvis en sportsklub lærer man, at man både vinder og taber her i livet«.

Oveni de triste tal om selvmord blandt unge viser den seneste opgørelse fra Center for Selvmordsforskning, at 17 procent af unge i aldersgruppen 15-19 år igennem det seneste år har haft selvmordstanker.

Imens antallet af selvmord blandt unge er steget, er antallet af selvmordsforsøg til gengæld faldet i løbet af det seneste års tid.

I august 2013 blev 224 danskere indlagt på et hospital, fordi de havde indtaget alt for store mænger svage smertestillende lægemidler, eksempelvis Panodil, mens tallet i august 2014 var faldet til 177. Den udvikling tilskrives ifølge eksperer, at store pakker smertestillende medicin er blevet gjort receptpligtig.

ritzau / pol

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden