Forskere opdager en helt ny type antibiotika

Ny antibiotika mod MRSA og andre multiresistente bakterier kan formentlig holde de næste 30 år.

Sundhed

En ny opdagelse kan måske redde millioner af mennesker fra at dø af infektioner med multiresistente bakterier som MRSA og VRE i fremtiden.

Et hold ihærdige forskere fra USA, Tyskland og England har nemlig isoleret en helt ny type antibiotika ved at screene ikke færre end 10.000 forskellige jordbakterier, som aldrig har været undersøgt for deres infektionshæmmende egenskaber før. En enkelt af jordbakterierne skilte sig ud ved at være »formidabel« til at bekæmpe flere forskellige multiresistente bakterier.

Det skriver det anerkendte britiske tidsskrift ’Nature’ i sin udgave i morgen.

Ikke siden 1987 er der kommet ny antibiotika på markedet, og forhåbningerne til det nye fund er store. Stoffet, som forskerne har valgt at kalde ’teixobactin’, er indtil videre afprøvet på mus med god effekt. Det fortæller en af forskerne bag opdagelsen, forskningsleder og ph.d. i biokemi Kim Lewis fra Northeastern University i Boston, USA.

»Vi er allerede langt fremme i forskningen, og i løbet af to år forventer vi at kunne gå i gang med at afprøve det nye stof på mennesker. Om alt går vel, kan det tages i brug på sygehuse om fem-seks år«, siger han til Politiken.

Kan holde i 30 år

Forskerne vurderer, at teixobactin vil vise sig at have en lang levetid som effektiv behandling af infektioner, uden bakterierne udvikler resistens, ligesom det er tilfældet med de gængse antibiotika, lægerne anvender i dag.

»Det vil formentlig kunne holde i mindst 30 år, efter det er kommet på markedet. Stoffet har nogle særlige egenskaber, der gør det ekstraordinært stærkt og modstandsdygtigt«, forklarer Kim Lewis.

Professor og formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi Svend Ellermann-Eriksen kalder opdagelsen af teixobactin »særdeles lovende« og »meget banebrydende«.

»Vi har ikke fået en ny gruppe af antibiotika i årtier. Indtil videre klarer vi os lige akkurat med de få behandlingstyper, vi har tilbage, men på sigt vil det komme til at betyde liv eller død, om vi finder ny antibiotika. I Indien dør ellers raske mennesker allerede af infektioner med multi-multiresistente bakterier. Det kan være helt almindelige halsbetændelser eller urinvejsinfektioner, der går over i blodet. De slår folk ihjel, fordi man ikke har nogen behandling. Vi står over for en fremtid, hvor vi risikerer at være tilbage til tiden, før vi fik penicillin«, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Han understreger, at resistente bakterier er »den største fremtidige trussel mod den menneskelige sundhed«.

Det udsagn bakkes op af blandt andre den britiske regering, som kort før jul udgav en rapport, der forudser, at i 2050 vil multiresistente bakterier slå flere mennesker ihjel på verdensplan end kræft. I dag dør omkring 700.000 mennesker hvert år af den type infektioner; men i 2050 - lyder vurderingen - vil 10 millioner dø af infektioner, som tidligere kunne slås ned med simpel penicillin eller anden antibiotika.

Overlæge: Virkelig banebrydende

Men nu ser det altså ud til, at et nyt mirakelmiddel kan være på vej.

På Statens Serum Institut vil chefen for den bakteriologiske overvågning, overlæge Robert Skov, følge videreudviklingen af teixobactin tæt.

»Det bliver meget spændende at se, hvordan stoffet fungerer, når det skal afprøves i mennesker. Det er virkelig banebrydende, hvis det viser sig at virke, for det er jo ikke lykkedes nogen at udvikle en ny klasse af antibiotika i rigtig mange år,« siger Robert Skov.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han fremhæver, at alene det faktum, at forskningen bliver præsenteret i ’Nature’, som er et af verdens mest anerkendte tidsskrifter, indikerer, at der ligger et solidt stykke arbejde til grund for opdagelsen.

»Jeg hæfter mig ved, at stoffet er frembragt ved at dyrke bakterier, der ikke har været dyrkbare før, og man kan håbe på, at det åbner muligheder for at opdage endnu flere nye typer antibiotika. Forhåbentlig finder man også snart noget, der virker mod de multiresistente CPE-bakterier, som vi har endnu sværere ved at behandle end MRSA og VRE«, siger Robert Skov med henvisning til en gruppe hyperresistente tarmbakterier, herunder colibakterier, der i øjeblikket er i vækst.

CPE-bakterier anses af Det Europæiske Sundhedsagentur (ECDC) for at være den alvorligste resistenstrussel i Europa, selv om der indtil videre kun har været enkelte tilfælde, der slet ikke kunne behandles.

»Det nye stof virker desværre ikke på den gruppe af bakterier, men det skal ikke skygge for, at det selvfølgelig er meget glædeligt, hvis der kommer en ny, effektiv behandling til at slå MRSA og VRE ned«, siger Robert Skov.

I Boston håber Kim Lewis også, at fremtiden vil byde på et stof, der kan bekæmpe de farlige CPE-bakterier.

»Og det er faktisk ikke usandsynligt. Vi er allerede i gang med at undersøge, om vi kan videreudvikle på teixobactin, så det kan virke på CPE-bakterierne også. Da man i 1928 fandt penicillin, virkede det først på én gruppe af bakterier, men inden længe havde man udviklet det til også at kunne bekæmpe andre typer«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden