Når teenagere lader sig konfirmere, træder de ifølge det gamle mundheld ind i de voksnes rækker.
Men for mange – især kvindelige – konfirmander, er den kirkelige markering også lig med en plads i solariebrugernes rækker.
Det viser den nye og endnu ikke offentliggjorte rapport 'Børn og unges solarievaner 2013' fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, som Politiken er i besiddelse af.
23 procent af nuværende og tidligere unge solariebrugere angiver således konfirmationen som årsag til deres første solariebesøg.
Blandt pigerne er det 30 procent af de 15-25-årige solarieerfarne, som første gang stiftede bekendtskab med den kunstige sol, fordi de ville have flot 'look' til deres konfirmation i foråret.
79 procent af debutanterne er under 18 år
Hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne er projektchef Peter Dalum ked af, at så mange benytter konfirmationen som solariedebut.
»Det er rigtig, rigtig ærgerligt, at det at blive konfirmeret, som på mange måder er en glædelig begivenhed, også giver anledning til, at mange starter den dårlige vane, som det er at gå i solarium«, siger han.
Rapporten fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at 79 procent af de unge nuværende og tidligere solariebrugere var under 18 år, første gang de gik i solarium, mens 22 procent var under 14 år.
Kræftens Bekæmpelse advarer om, at solariebrug udgør en risiko for modermærkekræft, og henviser blandt andet til verdenssundhedsorganisationen WHO, der kategoriserer solariebrug som værende med sikkerhed kræftfremkaldende på linje med for eksempel tobak og asbest.
»Solariebrug er skadeligt, og hvis man er uheldig, kan brug af solarium føre til, at man får kræft. Samtidig ved vi også, at det er farligere at gå i solarium, jo yngre man er, blandt andet fordi kroppen er under udvikling. Så vi er kede af, at mange unge mennesker går i solarium så tidligt«, siger Peter Dalum.
Kræftens Bekæmpelse: Forbyd solarier for unge under 18
Imidlertid er projektchefen ikke overrasket over, at mange især piger debuterer under de kunstige sole ved konfirmationstid for at undgå hvid hud under den hvide kjole.
»Vi ved, at de fleste bruger solariet af kosmetiske årsager, altså på grund af udseendet. Og det er ikke overraskende, at de fleste gerne vil tage sige godt ud til konfirmationen, og mange forbinder det med at være solbrændt. Men det er første gang, vi undersøger omfanget, så vi har tidligere ikke vidst, at det handler om så mange unge«, siger han.
For at komme de unges solariebrug til livs foreslår Kræftens Bekæmpelse, at Danmark ligesom en række andre europæiske lande ved lov fastsætter en aldersgrænse, så solariebrug bliver forbudt for unge under 18 år.
På den måde vil man nedbringe risikoen for kræft som følge af solariebrug væsentligt, lyder det fra organisationen.
»Og samtidig vil det være et klart signal til både de unge selv, deres forældre og alle mulige andre, om at det er en rigtig dårlig idé at gå i solarium i det hele taget, men især når man er helt ung«, siger Peter Dalum.
Overordnet set er det en faldende andel af de danske unge, der går i solarium. De seneste par år har andelen af de 15-25-årige, der bruger solarium, ligget på ti procent, mens det i 2008 var 41 procent.