Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Populært solvitamin beskytter mod tarmkræft

Dansk professor: Vi ved ikke endnu, om kosttilskud gør en forskel.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu en videnskabelig brik om 'mirakel'-vitaminet D ser ud til at være lagt.

Forskere fra kræftinstituttet på Harvard Medical School har netop offentliggjort et studie, der viser, at D-vitamin kan beskytte mod tarmkræft ved at booste immunforsvaret, så det bedre holder øje med kræftceller.

Resultatet er offentliggjort i et af de førende videnskabelige tidsskrifter for mavetarmlidelser Gut.

Tidligere har forskning vist, at folk med meget D-vitamin i blodet har en mindre risiko for at få tarmkræft end folk med lidt D-vitamin i blodet.

Laboratorieforsøg på celleniveau har derudover antydet, at D-vitamin kan være med til at booste immunforsvaret ved at aktivere såkaldte T-celler, en type af hvide blodlegemer, der genkender og angriber kræftcellerne.

De amerikanske kræftforskere ønskede derfor med det nye studie at finde ud af, om der også var en sammenhæng mellem store forekomster af D-vitamin i blodet og et mere vågent immunforsvar, når man undersøger det på en stor gruppe patienter. Og resultatet var positivt.

»Dette er det første studie, der viser effekten fra D-vitamin på immunforsvarets antikræftfunktion hos faktiske patienter. Det understøtter de basale laboratorieforsøg, der viste, at D-vitamin kan interagere med immunforsvaret, så det øger kroppens forsvarsmekaniske mod kræft«, siger læge og seniorforfatter på undersøgelsen Shuji Ogino fra Dana-Farber Cancer Institute, Harvard School of Public Health, i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen.

Forskerne har brugt data fra store befolkningsstudier med 170.000 deltagere og sammenlignet blodprøver fra 318 tyktarmskræftpatienter med blodprøver fra 624 raske. Blodprøverne, der blev undersøgt for mængden af D-vitamin, var alle fra 1990’eren, før nogle af forsøgsdeltagerne udviklede kræft.

Forskerne håber, de i fremtiden kan forudsige, hvor meget et øget indtag af D-vitamin kan reducere kræftrisikoen.

Dansk professor: Opsigtsvækkende

Ifølge professor Lars Rejnmark fra Aarhus Universitetshospital, Endokrinologisk Afdeling, en af landets førende eksperter på D-vitamin, er undersøgelsen »opsigtsvækkende«, fordi det giver en mulig forklaring på, hvorfor folk med tilpas D-vitamin i blodet ikke så let udvikler tyktarmkræft, som folk der mangler D-vitamin:

»Adskillige tidligere undersøgelser har vist at folk, der mangler D-vitamin lettere udvikler kræft i tyk- og endetarmen. Det nye i undersøgelsen er, at forskerne mener at have fundet en forklaring på, hvorfor D-vitamin kan beskytte mod tyktarmskræft. Det tyder nemlig på, at D-vitamin kan være med til at styrke immunforsvaret. Ligesom immunsystemet er med til at bekæmpe infektioner, er immunforsvaret også med til at bekæmpe kræftsygdomme«, siger han.

Kosttilskud er ikke nødvendigvis løsningen

Selvom Lares Rejnmark finder forsøget interessant, leverer det ifølge professoren ikke det altafgørende bevis for D-vitamins betydning for immunsystemets funktion:

»Der er igen tale om et associationsstudium«, siger han.

Derfor maner den danske professor også til »besindighed«, før befolkningen pumper sig med kosttilskud med D-vitamin i frygten for kræftlidelser:

»Det er endnu for tidligt at sige, om tilskud med D-vitamin rent faktisk er gavnligt, hvis man vil beskytte sig mod tyktarmskræft. For at kunne sige det med sikkerhed kræver det et såkaldt lodtrækningsforsøg, hvor en stor gruppe forsøgspersoner i flere år behandles med tilskud af enten D-vitamin eller placebo (snydetabletter, red). Hvis undersøgelsen efterfølgende viser en nedsat forekomst af tyktarmskræft hos dem, der fik tilskud med D-vitamin, så vil man med stor sikkerhed kunne sige, at tilskuddet er gavnligt. Der er vi endnu ikke«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Svaret kommer nok i 2017, når resultaterne fra det store amerikanske Vital-studie bliver offentliggjort. Det undersøger netop, om tilskud med D-vitamin reducerer forekomsten af hjertekarlidelser og kræft.

For lidt D-vitamin øger dødelighed

Sidste år viste et dansk videnskabeligt studie offentliggjort i British Medical Journal, at folk med et lavt indhold af D-vitamin i blodet oftere rammes af sygdomme, der slår dem tidligere ihjel, end hvis de havde haft et højere indhold af D-vitamin.

Undersøgelsen viste, at et lavt niveau af D-vitamin øger dødeligheden med 30 procent.

Ifølge forskerne var det første gang, der blev ført bevis for årsagssammenhængen – at manglen på D-vitamin i sig selv fører til øget dødelighed.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden