Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uvidenhed. Kun to ud af ti danskere holder øje med kræftsymptomer som synkebesvær og længerevarende hoste, viser en rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkivfoto)

Uvidenhed. Kun to ud af ti danskere holder øje med kræftsymptomer som synkebesvær og længerevarende hoste, viser en rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire ud af ti danskere med kræftsymptomer udskyder lægebesøg

Tidlig lægekontakt kan redde hundredvis af liv, mener Kræftens Bekæmpelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knap 400 mennesker med lungekræft kan hvert år blive kræftfri, hvis sygdommen bliver opdaget tidligere. Og samme billede gør sig gældende for andre kræftformer, vurderer overlæge og projektchef hos Kræftens Bekæmpelse Iben Holten.

Problemet er bare, at mange danskere venter med at gå til lægen, selv om de har opdaget symptomer på kræft.

I en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse fortæller fire ud af ti danskere, at hvis de opdager tegn på kræft »kan man jo altid snakke med lægen, hvis det bliver værre«. Samtidig siger en fjerdedel, at de ikke synes, man skal være for pylret.

LÆS ARTIKEL

Den holdning prøver Kræftens Bekæmpelse at gøre op med i en ny kampagne. Alt for mange danskere dør hvert år af kræft sammenlignet med vores nabolande, og det skyldes blandt andet vores udskudte lægebesøg, fortæller Iben Holten i en pressemeddelelse:

»Hvis vi sammenligner os med en række andre lande som eksempelvis Sverige, hvor sundhedssystemet ligner det danske, dør markant flere danskere af kræft. En af grundene er, at vi går for sent til lægen. Det skal vi blive bedre til«.

Det er især mænd, som reagerer langsomt på kræftsymptomer, viser rundspørgen.

Mange kender ikke til almindelige symptomer

Danskernes sene lægebesøg kan også forklares med uvidenhed om de mest almindelige symptomer på kræft, mener Kræftens Bekæmpelse.

I hvert fald holder kun tre ud af ti danskere øje med ændret afføring og uforklarligt vægttab, mens endnu færre er opmærksomme på synkebesvær og længerevarende hoste som et tegn på kræft, viser rundspørgen.

Det skal flere være bevidste om, mener Iben Holten fra kræftens Bekæmpelse, som håber, kampagnen vil sprede budskabet.

LÆS BREVKASSE

»Vi skal blive bedre til at genkende og reagere hurtigt på de syv tegn på kræft, for der er rigtig mange liv at redde, hvis man tager sagen i egen hånd og går til lægen«, udtaler hun.

Langt de fleste danskere er dog bevidste om at holde øje med kræftsymptomer som knuder og ændrede modermærker, viser rundspørgen.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden