Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fremtidsudsigter. Forskningsprojekt får halvanden million kroner til at afprøve ny kalkbehandling, som forløbigt viser at dræbe kræftceller. Både patienter og mus bliver testet.
Foto: JAN GRARUP (arkivfoto)

Fremtidsudsigter. Forskningsprojekt får halvanden million kroner til at afprøve ny kalkbehandling, som forløbigt viser at dræbe kræftceller. Både patienter og mus bliver testet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere tester kalk som kur mod kræft

Kræftceller dør, når man sprøjter kalk ind i dem, viser ny forskning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kalk. Vi kender det alle fra mælken, vi drikker, som det vigtige mineral i vores tænder og knogler, og som et af de mest udbredte stoffer på jorden.

Men måske er kalk endnu mere end det - måske er det også fremtidens kur mod kræft.

Når man sprøjter kalk direkte ind i kræftceller, bruger cellerne nemlig så meget energi på at genoprette kalkbalancen, at de til sidst dør. Det viser foreløbige undersøgelser, som nu skal efterprøves af forskere på Herlev Hospital, skriver Kræftens Bekæmpelse i sit nyhedsbrev.

Og Ifølge lederen af forskningsprojektet, overlæge Julie Gehl, er det et lovende projekt.

»Behandlingen er både billig, simpel og tilsyneladende med meget få bivirkninger«, siger hun til nyhedsbrevet.

Projektet har da også fået halvanden million kroner fra Knæk Cancer-indsamlingen til at forsætte forsøgene. Nu skal en håndfuld patienter, hvis kræft har spredt sig til huden, prøve behandlingen på Herlev Hospital og vil blive fulgt i de næste seks måneder.

Ekspert: Vejen er stadig lang, men meget interessant

Vi skal dog ikke juble alt for højt endnu, mener overlæge hos Kræftens Bekæmpelse Iben Holten. Nu testes behandlingen på huden, og hvis det er succesfuldt, er næste skridt at finde ud af, om man også kan bruge behandlingen på tumorer langt inde i kroppen.

»Det er relativt nemt at komme til huden, men spørgsmålet er, hvilke andre kræfttyper man kan bruge behandlingen til. Altså, om man kan komme helt ind til svulster inde i kroppen og behandle«, siger hun og pointerer, at langt flere patienter først skal testes, før man med sikkerhed kan sige noget.

»Men man skal ikke miste modet«, siger hun - også selv om det tager lang tid at afprøve, og der er mange nye og spændende kræftbehandlinger, der ikke bliver til noget.

»Vi tager det skridt for skridt, når vi udvikler en ny behandlingsform. Sådan er det jo. Den her metode kan godt vise sig at være mægtig god, og så må man løse de problemer, der er i praksis. Så vejen er lang, men derfor er den her behandling stadig interessant«, siger hun.

Billig behandling kan hjælpe kræftpatienter i ulande

Hvis kalk viser sig at være et vidunder i kræftbehandlinger, vil det også have stor indflydelse på verdens fattigste mennesker, skriver Kræftens Bekæmpelse i nyhedsbrevet.

Ifølge organisationen bor næsten 80 procent af alle kræftpatienter i ulande, og mange kunne have nytte af en billig behandlingsform. Det er Iben Holten enig i:

»Det er kolossalt vigtigt, at behandlingen er billig for de lande, der ikke har de samme økonomiske muligheder som os«.

Efter flere og flere mennesker i ulandene begynder at leve en mere vestlig livsstil, får flere også de tilhørende sygdomme som for eksempel kræft. Og det er rigtigt interessant, hvis man kan nå de patienter både pengemæssigt og logistisk, siger hun.

»Det vil en behandling som denne her kunne«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden