Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhedsministeriets kræfttal passer ikke

Kvartalsrapporter om hvor mange, der får behandling til tiden, er for optimistiske.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne bliver vildledt, når sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fire gange om året roser de nyeste kræfttal.

Ekstra Bladet skriver i dag, at de tal ministeriet melder ud, tegner et misvisende og alt for rosenrødt billede af den danske kræftbehandling.

»Der har desværre i lang tid været en tendens til, at man overvurderer, hvor meget det går fremad«, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse til Ekstra Bladet.

I 2012 begyndte Statens Serum Institut at registrere, hvor stor en andel af landets kræftpatienterne, der bliver behandlet inden for de tidsfrister, som er fastsat af kræftpakkerne. Overvågningen bliver til fire årlige kvartalsrapporter. Hver gang sender Sundhedsministeriet en pressemeddelelse ud, hvor sundhedsminister Nick Hækkerup (S) eller forgængeren Astrid Krag (S) udtaler sig om resultatet.

Hvad de dog ikke fortæller offentligheden er, at kvartalsrapporterne langtfra indeholder alle kræftforløb fra kvartalet.

Efter rapporten er udkommet, og ministeren har rost tallene, er der nemlig i gennemsnit blevet indrapporteret 1.320 yderligere kræftforløb til Statens Serum Institut.

Andelen af patienter, der har ventet for længe på behandling, er større i de mange ekstrarapporteringer, og det får tallene til at falde betydeligt.

Vildledende tal

I første kvartal 2014 fortalte Sundhedsministeriet for eksempel, at 57 procent af patienterne med prostatakræft var blevet opereret inden for tidsgrænsen.

Det tal byggede man på 74 indrapporterede kræftforløb. Senere fulgte 76 efterrapporteringer, som fik tallet til at falde til 35 procent, men det fortalte ministeriet ikke til danskerne.

»Hvis ministeriet ved, at tallene er en foreløbig opgørelse for det pågældende kvartal, må ministeriet gøre opmærksom på det i pressemeddelelsen«, mener Søren H. Mørup, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

Og det ved ministeriet. Det fremgår nemlig, af kvartalsrapporterne fra Statens Serum Institut, og en enkelt gang før har ministeriet faktisk meldt de opdaterede kvartalstal ud. Det skete i en et år gammel pressemeddelelse.

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil ikke stille op til interview om sagen. I stedet skriver ministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

»Det er meget almindeligt, at man offentliggør foreløbige tal, der siden hen kan blive justeret. Og selvom efterregistreringer kan ændre monitoreringstallene, så er det samlede billede, at flere kræftpatienter kommer igennem kræftpakkeforløbene til tiden«.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden