Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Farvel. I oktober sidste år blev den 32-årige Daniel fundet bevidstløs midt på Amagerbro. Han døde efter flere fatale fejlslutninger hos mynmdighederne.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem gange kom ambulancen ikke - fem mennesker døde

Telefonnumrene 112 og 1813 er i søgelyset på grund af en stribe sager, hvor borgere har ringet om hjælp til deres medmennesker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alarmtelefonen på nummer 112 og akuttelefonen på nummer 1813 i Region Hovedstaden har været i det kritiske søgelys flere gange det seneste år, fordi mennesker døde, efter at vagtcentralerne valgte ikke at sende ambulance - selv om tililende borgere ringede om hjælp. Her er fem kendte eksempler

* Forrige weekend døde den 61-årige Jørge Kihle Christensen, efter at to kvinder natten til søndag havde set ham blødende fra hovedet og meget fortumlet på Vestamager. De ringede efter hjælp på 112, men personalet hos regionens akutberedskab mente ikke, at der var behov for at rykke ud. Primært fordi den 61-årige, der var beruset, i telefonen selv sagde nej til at blive hentet. Kvinderne mente ikke, at han var i stand til at tage stilling til det, men måtte lade ham gå.

Kort efter ringede vagtcentralen hos Akutberedskabet til Jørgen Kihle Christensens 21-årige søn for at fortælle ham, at hans far måske havde problemer, og sønnen cyklede ud i natten for at lede efter ham. Men forgæves. Næste dag blev hans far fundet druknet i en sø tæt på.

Akutberedskabet mener ikke, at de kunne køre ud til en mand, der selv frabad sig at blive opsøgt.

* Den 7. oktober 2014 blev den 32-årige Daniel fundet bevidstløs midt på Amagerbro Torv ved metroen af fodgængere på gaden. Gennem tre kvarter forsøgte seks forskellige personer forgæves at ringe 114 og 112 til henholdsvis politiet og akutberedskabet for at få hjælp til den meget berusede mand, som de slet ikke kunne komme i kontakt med.

Som noget af det første spurgte politiet, om det var en grønlænder, og det forbløffede kvinden, der ringede – men hun kunne bekræfte det. Politiet sendte ikke en vogn som lovet, men ringede tyve minutter efter til akutberedskabet for at spørge, om de havde fået opkald om samme sag. Det havde de, men her havde man besluttet ikke at sende en ambulance. Så droppede politiet også sagen. I alt fem forskellige personer ringede 112 om Daniel, uden at få akutberedskabet til at sende hjælp.

I stedet valgte akutberedskabet at bede en ansat i Metro Service komme forbi og se på sagen. Men metrostewarden tog fejl og troede, at det handlede om en aggressiv beruset person nede i metroen og tilkaldte politiet til det. Politiet ankom til pladsen, hvor Daniel stadig lå dybt bevidstløs omgivet af en ophidset og utålmodig menneskeskare, men gik forbi og ned i metroen for at tage sig af den anden sag. Men de kunne ikke finde den aggressive person, de var kaldt ud til – og først derpå tilså de Daniel oppe på torvet. Da de endelig tilkaldte en ambulance var det for sent. Daniel var død.

Akutberedskabet har erkendt at have fejlbehandlet sagen, og et par af de ansatte har været til tjenstlige samtaler – hvilke personalemæssige reaktioner, der ellers har været, ønsker Region Hovedstaden ikke at oplyse. Københavns Politi er stadig i gang med at undersøge omstændighederne ved denne sag.

* Den 28. september 2014 faldt en 12-årig dreng om på Amager Strandvej i København. Han havde meget ondt i maveregionen og var tæt på at besvim. En forbipasserende ringede til vagtcentralen efter at have forsøgt at ringe til drengens mor uden held. Men vagtcentralen vurderede, at der ikke var behov for ambulance. Drengen blev i stedet kørt på hospitalet i en privat bil, og døde to dage efter som følge af en kredsløbssygdom, som familien ikke var klar over, at han led af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Region Hovedstaden har erkendt, at det havde været rimeligt at sende en ambulance til drengen. Også denne sag efterforskes fortsat af politiet. Sagen verserer ifølge Politikens oplysninger også ved Patientombuddet.

* Den 18. marts 2014 dør den 44-årige Henrik Winther på Rigshopitalet efter i en uge at have været plaget af voldsomme smerter i sit ben efter en knæoperation. Han og kæresten Jonna Rasmussen ringer flere gange til akuttelefonen 1813, som giver råd om, hvad de skal gøre – men der bliver ikke sendt nogen læge ud og Henrik Winther bliver heller ikke hentet til sygehuset. Undervejs siger man bl.a. på 1813, at der ikke er så mange ressourcer til at sende en læge ud om natten.

Først da parret selv opsøger et sygehus bliver Henrik Winther tjekket, men ved en fejl får lægen ikke kontrolleret resultatet af en blodprøve, der tages samme dag – den viser ellers, at Henrik Winther har et såkaldt CRP-tak 50 gange over normalen, og det tyder på en voldsom betændelsestilstand.

Henrik Winther tager hjem igen, og næste nat bliver smerterne endnu værre, og parret ringer både til 1813 og 112. En visitator i 112 siger blandt andet, at det er godt, at Henrik Winther ikke skal føde parrets børn, da visitatoren kan høre, at han ligger og råber af smerte i baggrunden. Få timer efter bliver han endelig hentet af en ambulance, men dør senere samme dag af et angreb af kødædende bakterier.

Politiet har ikke fundet grundlag for at rejse sigtelse, men Region Hovedstaden strammer nu flere rutiner op på grund af sagen, der desuden verserer ved Patientombuddet.

* Den 15. februar 2014 slog de ansatte på en 7-eleven kiosk i Hvidovre alarm om en næsten bevidstløs mand, der tilsyneladende havde ligget bag butikken i flere dage. De ansatte ringede 112, som betjenes af alarmcentralen hos Københavns Brandvæsen, der sendte opkaldet videre til politiet – og ikke til regionens akutberedskab, der råder over ambulancerne. Politiet kom aldrig, men rådede de ansatte til at give manden en kop kaffe at styrke sig ved. Næste nat døde manden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiet har forklaret, at de mente, det var sygdom, men intet tyder på, at der er gået en melding videre fra politiet til akutberedskabet. Sagen er blevet efterforsket af den Uafhængige Politiklagemyndighed, der ikke fandt anledning til at rejse sigtelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden