Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

UNDERSØGELSE. Måske er vi ikke helt så frisindede i Danmark, som vi går og tror, siger professor Christian Graugaard. Han står bag et nyt studie, der viser en langt større mistrivsel blandt homo- og bi-seksuelle end hos resten af befolkningen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bøsser og lesbiske overvejer oftere selvmord

En undersøgelse viser, at homoseksuelle har det dårligere end heteroseksuelle.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre gange så mange selvmordsforsøg. Et signifikant ringere sexliv. Markant flere oplevelser med seksuel vold og tvang.

Bi- og homoseksuelle har på en række punkter en ringere trivsel end heteroseksuelle. Det viser tal fra et stort befolkningsstudie fra Statens Institut for Folkesundhed.

»Tallene afslører en temmelig forskrækkende ulighed i psykosocial og seksuel sundhed«, siger professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard.

Overraskende i en 'frisindsbastion'

Han står bag undersøgelsen, der er den største af sin art i Danmark og er lavet på baggrund af spørgeskemaer besvaret af knap 8.500 danskere i år 2000. Det er første og eneste gang, et så stort befolkningsstudie har spurgt ind til deltagernes seksualitet.

»Selv om tallene har nogle år på bagen, er de sandsynligvis dagsaktuelle og stærkt bekymrende. Der er ikke noget, der tyder på, at tingene har ændret sig siden 2000«, siger Christian Graugaard.

Undersøgelsen viser, at flere end hver tredje bi- eller homoseksuelle kvinde har oplevet seksuel vold, og at hver femte har overvejet selvmord. Det samme gælder for hver sjette bi- eller homoseksuelle mand. I den heteroseksuelle befolkning har godt hver 12. overvejet at tage livet af sig selv.

»Vi ved ikke med sikkerhed, hvad skævheden i trivsel skyldes. Men den er overraskende i en frisindsbastion som Danmark, der endda har været et foregangsland, når det gælder homorettigheder. Måske er vi alligevel ikke helt så inkluderende et samfund, som vi går og tror«, siger Christian Graugaard, der blandt andet henviser til den nylige chikanesag fra Mariager, hvor et lesbisk par følte sig truet og forfulgt på grund af deres seksualitet.

Toppen af et isbjerg

Hos Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner overrasker resultaterne ikke forperson Søren Laursen.

»At homoseksuelle mistrives handler om stigmatisering, diskrimination og det selvbillede, man kan risikere at danne sig, fordi man føler sig ringere end andre på grund af sin seksualitet«, siger han.

I 2009 lavede CASA en stor undersøgelse blandt homo-, biseksuelle og transkønnede, der blandt andet viste, at de unge mellem 16 og 29 år haft flere gener med angst, nervøsitet og uro, end unge heteroseksuelle. Ligesom det nye studie slog undersøgelsen fast, at homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede har dobbelt så mange selvmordstanker som resten af befolkningen.

»Vi må bruge kræfter på at finde ud af, hvordan vi tager hånd om problemerne. Det er ikke let. Men det er en opgave, der skal løses«, siger Søren Laursen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden