Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medicin-kritisk professor: Selvfølgelig har jeg vaccineret mine børn

Peter Gøtzsche kalder det »utrolig trist« at nogle fravælger børnevacciner.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinalindustrien afskyer ham. Og han har i en kontroversiel bog sammenlignet medicinalindustriens forretningsmetoder med mafiaens.

Ingen kan beskylde den stærkt medicinalskeptiske professor Peter Gøtzsche for at være i lommen på medicinalindustrien eller tale den efter munden.

Men når det handler om vaccinerne i det danske børnevaccinationsprogram lyder der helt andre toner fra professoren, der er leder af Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, hvis fremmeste formål er at gennemgå den videnskabelige litteratur om effekten af lægelig behandling.

Mange tusinde forældre fravælger i disse år børnevacciner som eksempelvis MFR-vaccinen - mod mæslinger, fåresyge og røde hunde - af frygt for alvorlige bivirkninger.

Kun lidt over otte ud af ti børn i hver årgang får begge MFR-vacciner, som blandt andre Politiken har omtalt de senere dage.

Men det fravalg forstår Peter Gøtzsche ikke:

»Det er ikke en velovervejet beslutning. De videnskabelige data efterlader ikke tvivl om, at man bør vaccinere sine børn«, siger han og fortsætter:

»Det er utroligt trist, at forældrene ikke passer bedre på deres børn«.

Peter Gøtzsche støtter de danske myndigheders anbefaling af MRF-vaccinen, som også hans to egne døtre har modtaget:

»Selvfølgelig, da der ikke er nogen tvivl om, at risikoen for, at børnene bliver skadet ved at få mæslinger, hvis de ikke bliver vaccineret, er langt, langt større end den lille risiko der er for at få skader af vaccinen«, siger han.

Ifølge professoren er risikoen for alvorlige, sjældne følger af eksempelvis mæslinger »langt, langt større« end bivirkninger fra vaccinen:

»Der er slet ikke nogen realistisk sammenligning. Jeg tror ikke, de forældre der fravælger vaccinen, har sat sig ind i den videnskabelig litteratur. Man kan jo både blive alvorligt permanent hjerneskadet og dø af at få mæslinger«, siger Peter Gøtzsche.

Er den danske vaccineskepsis velbegrundet – primært med fokus på børnevaccinerne?

»Nej, overhovedet ikke. Mit eneste personlige forbehold er HPV-vaccinen (mod livmoderhalskræft, red.), hvor jeg ikke synes, det er så indlysende, at man skal bruge vaccinen«.

Ifølge Peter Gøtzsche var forsøgene bag HPV-vaccinen ikke opstillet på den allerbedste lægefaglige måde, og derfor kunne det medføre, at risikoen for skade af vaccinen blev undervurderet:

»Vi var derfor i tvivl om, om vore piger skulle have denne vaccine. Men endte med at give dem den«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden