Foto: OLESEN PETER HOVE
Sundhed

Claus blev ramt af fåresyge: »Jeg har været døv lige siden«

En MFR-vaccination i barndommen kunne havde reddet Claus Rude fra døvhed.

Sundhed

Du er blevet døv på dit højre øre. Og det er på grund af fåresygen.

Så kontant lød beskeden, da den 65-årige forretningsmand Claus Rude som 30-årig søgte læge efter at have været sengeliggende i tre uger med børnesygdommen fåresyge.

»Fem minutter efter stod jeg ude på gaden. Dybt chokeret. Og jeg blev med det samme sindssygt bange for, at der skulle ske noget med mit andet øre«, fortæller Claus Rude om det øjeblik, hvor han fik overrakt den skæbnesvangre besked fra sin læge.

LÆS OGSÅ

Claus Rude ville ønske, at MFR-vaccinen fandtes, da han var barn. Så havde han muligvis været fri for alt det besvær, handicappet fører med sig.

»Det er en stor belastning i hverdagen. Når jeg for eksempel sætter mig til bords til en middag, skal jeg tænke over, hvilken vej jeg sætter mig. Og det samme problem gælder, når jeg er til forretningsmøder. Jeg kan jo kun snakke med de personer, der sidder til venstre for mig«, fortæller han.

Børnesygdommene bliver ikke udryddet

I fredags kom det frem, at vi taber kampen til mæslinger, som udover fåresyge er en af de sygdomme, MFR-vaccinen beskytter imod.

Børnesygdommene bliver ikke udryddet fra det europæiske kontinent i 2015, som ellers var WHO's målsætning. Det skyldes den manglende tilslutning til børnevaccinationsprogrammet.

»Børnesygdommene er så smitsomme, at for at vaccinationerne skal udrydde dem, kræver det, at næsten hele befolkningen bliver vaccineret«, siger Peter Henrik Andersen, afdelingslæge på Statens Serum Institus afdeling for Infektionsepidemiologi.

Han mener, at årsagen til, at nogle forældre herhjemme sår tvivl om sygdommenes alvor, kan være, at de ikke selv har oplevet den.

»Den udfordring, der er i Danmark, er, at mange af sygdommene ikke er set i mange år i noget stort antal, og så forsvinder bevidstheden om, hvad vi egentlig vaccinerer imod. Hvis ikke man oplever risikoen, er det sværere at forstå, hvorfor man skal vaccinere sit barn. Det er den pædagogiske udfordring, lægerne har«, forklarer Peter Henrik Andersen.

»Det var forfærdeligt at have fåresyge«

Debatten om vaccinerne ligger Claus Rude meget på sinde. Han forstår ikke, hvordan nogle forældre kan tvivle på, at MFR-vaccinen er nødvendig.

»Det irriterer mig, når folk siger, at de havde sygdommen som barn, og at det ikke var særlig slemt. For nej, det er ikke alle, der bliver smittet som barn, men så bliver de det måske som voksne, og der er det altså forfærdeligt«, siger han og uddyber:

»Selvom det er over 30 år siden, kan jeg tydeligt huske, at det var forfærdeligt at have fåresyge. Den første uge var ikke så slem, men den anden uge var jeg nærmest bevidstløs. Det var meget voldsomt. Jeg var frygtelig hævet i hovedet, og jeg kunne næsten ikke høre noget. Jeg tænkte, at det nok bare var på grund af de hævede kirtler«, fortæller Claus Rude.

LÆS OGSÅ

Det var først, da Claus Rude var blevet rask efter de tre ugers sygdom, at det gik op for ham, at han stadig ikke kunne høre noget. Han gik derfor op til sin læge, som undersøgte hans ører.

»Han satte et larmende vækkeur op til mit raske øre, mens han snakkede til mig i det andet. Jeg kunne ikke høre noget som helst. Og så kom dommen: du er blevet døv«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man lærer at leve med det«

Claus Rude har lært at leve med sit handicap, men i starten krævede det en del tilvænning.

»Når jeg går ved siden af folk, der begynder at tale til mig, må jeg pænt skubbe dem om på min venstre side og forklare dem hvorfor. Det er lidt træls i længden, men man vænner sig til det«, siger han og fortæller, at det heldigvis ikke længere kræver ligeså meget forklaring:

»Som 30-årig er det meget specielt at være døv, så der blev jeg nødt til at komme med hele historien, når jeg bad folk snakke til mit venstre øre. Men i den her alder (65 år, red.) er det ikke længere så sjældent at mangle hørelsen«, siger han.

LÆS OGSÅ

Claus Rude har selv to børn på 25 og 40 år, og de er begge vaccinerede.

»Selvfølgelig er mine børn vaccinerede, og det er min søns børn også. Der har aldrig været skyggen af tvivl i den her familie angående vaccinationer«, siger Claus Rude.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce