Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
forurenet. Når først, der er blevet røget i en bil en enkelt gang, er den forurenet med skadelige stoffer. Udluftning hjælper ikke.
Foto: THOMAS BORBERG

forurenet. Når først, der er blevet røget i en bil en enkelt gang, er den forurenet med skadelige stoffer. Udluftning hjælper ikke.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræftens Bekæmpelse: Forbud mod rygning i bilen giver ingen mening

Storbritannien forbyder rygning i biler med børn. Men det er nytteløst, siger KB.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I USA, Canada, Australien og Frankrig har man allerede lovgivning, der forhindrer rygning i biler med børn.

Og i Storbritannien har regeringen netop vedtaget, at det bliver forbudt at ryge i biler med børn fra oktober.

Men de danske politikere tøver. Der er ikke flertal for et forbud, selv om alle er enige om, at passiv rygning er livsfarligt.

Bilen er forurenet for evigt

Hos Kræftens Bekæmpelse er man ikke tilhænger af et forbud. For har du bare røget én gang i bilen, så er bilen forurenet med de skadelige stoffer. Og derfor giver et forbud ikke nogen mening, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen.

Det skriver DR Syd i dag.

»Når man ryger i en bil, som er et meget lille rum, så bliver alle de stoffer som er i røgen, og alle de partikler såsom nikotin, faktisk inde i bilen. Selv om du lufter ud, og der kommer frisk luft ind, så forurener partiklerne og stofferne bilen«, siger overlæge Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen til DR Syd.

Og stofferne bliver hængende i bilen for altid, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

»Når du sætter dig ned i sædet, så hvirvler du alle de her partikler op, som du indånder. Sådan et stof som nikotin kan omdannes til kræftfremkaldende stoffer, og dem kan man optage gennem huden«, forklarer hun.

Det er ikke bare til skade for de voksne, men også for børnene, siger hun.

»Det vil sige, at sådan et lille barn, der kommer ind på et børnesæde, hvor der er forurenet med gammel tobaksrøg, optager masser af de her stoffer bagefter«.

Inge Haunstrup-Clemmensen siger, at i stedet for et forbud er det vigtigere at få oplysning og viden ud om, hvor farlig tobaksrøg er.

»Vi skal have al den viden her ud, så alle mennesker forstår, at det ikke nytter noget bare at lufte ud i bilen. Den her tobaksforurening ophober sig inde i en bil. På den måde kan den enkelte tage ansvar for sig selv og for sin familie og sørge for, at man ikke bliver udsat for det«, forklarer hun til DR Syd.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden