Rygelov. Forskningsoverlæge Charlotta Pisinger  ser frem til mere regulering af e-cigaretterne, som har oversvømmet det danske marked uden gennemgribende tests.
Foto: Martin Lehmann(Arkiv)

Rygelov. Forskningsoverlæge Charlotta Pisinger ser frem til mere regulering af e-cigaretterne, som har oversvømmet det danske marked uden gennemgribende tests.

Sundhed

Regeringen vil forbyde e-cigaretter til unge

Dampcigaretter sidestilles med almindelig tobak i ny lov. Kræftens Bekæmpelse, overlæge og politikere glæder sig over, at der kommer styr på dampene.

Sundhed

Den 1. november er det slut med, at unge under 18 år kan købe elektroniske cigaretter og dampe løs.

Regeringen sender mandag et længe ventet lovforslag i høring, der på en række punkter strammer reglerne for de umådelig populære e-cigaretter.

»Vi synes simpelthen ikke, at e-cigaretter hører hjemme i mundvigen på et barn«, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og fortsætter:

»Jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at ryger man e-cigaretter, lærer man at ryge, og der er jo ingen grund til at udstyre børn med et oplæringsværktøj«.

»Det rene klondike«

Ministeren kalder området for »det rene klondike, hvor hvem som helst, også børn, kan gå ind hvor som helst og købe e-cigaretter. Det marked skal reguleres i en ramme, som vi kender – den for smøger«.

79 procent af danskerne støtter forbuddet mod salg af e-cigaretter til unge under 18 år, viser en endnu ikke offentliggjort meningsmåling fra Kræftens Bekæmpelse. Kun 9 procent er imod.

Kræftens Bekæmpelse er »rigtig glad, hvis der nu en gang for alle kommer styr på området«:

»I dag hører e-cigaretter ikke til noget lovgivningsområde, og der har været mange baggårdsproducenter, der er røget under radaren. Med en ny lov vil der forhåbentlig komme bedre styr på de produkter, der må sælges fremover«, siger Per Kim Nielsen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, og fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at der er behov for strammere regler, især så børn og unge ikke begynder. Det er et produkt, der appellerer netop til dem med de forskellige smagsaromaer. Vi har også kunnet se, at en hel del børn og unge er startet med e-cigaretter, uden at de havde røget almindelige cigaretter før«.

Overlæge: Glædeligt med regulering

Mere end 150.000 danskere røg i 2013 e-cigaretter, hver tredje daglig, har Sundhedsstyrelsen vurderet.

Den kommende regulering af e-cigaretterne kommer til at ligne de regler, som vi i dag kender fra almindelig tobak: Man skal være 18 år for at købe, der vil være forbud mod reklamer, og rygeloven vil også gælde e-cigaretter.

Ifølge Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge, ph.d., ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Glostrup Hospital, er Danmark det land i Europa, hvor flest damper per 1.000 indbyggere:

»Derfor er det så fantastisk glædeligt, at der nu kommer regulering på området. Det har nemlig været meget bekymrende, at et helt nyt produkt – som vi ikke ved meget om, og som ikke er blevet testet – sådan har oversvømmet det danske marked«, siger hun.

Regeringen lægger op til, at der indføres bødestraf, hvis forretninger sælger e-cigaretter til unge under 18 år. Charlotte Pisinger frygter, at det blot er tomme trusler:

»Salg af tobak til børn og unge er også forbudt, men ethvert barn kan købe cigaretter, uden at de bliver afkrævet id. Når der ikke er nogen systematisk håndhævelse af loven, respekteres den ikke«, siger hun.

DF: Mange gode takter

Lovforslaget kommer som følge af et EU-direktiv, der i modsætning til i dag vil tillade salg af e-cigaretter med nikotinvæske på op til 20 mg per ml.

Forhandlere af e-cigaretter får fremover en anmeldepligt, når de begynder at sælge den populære damp, en årlig indberetningspligt, og der skal gives oplysninger om indholdsvæskernes sundhedsskadelige virkninger.

Der er ingen tvivl om, at der er behov for strammere regler, især så børn og unge ikke begynder

Derudover skal Sikkerhedsstyrelsen føre kontrol med, at reglerne bliver efterlevet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Liselott Blixt, sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, forventer, at partiet støtter lovforslaget:

»Der er mange gode takter. Det er fint med aldersgrænsen, når vi endnu ikke ved, hvor usundt det er. Og det er godt, vi nu får godkendte e-væsker, så folk ikke skal blande hjemme i køkkenvasken«.

Venstres ordfører Sophie Løhde er også positiv: »Det er suverænt vigtigt, at vi får gjort noget ved området. Der har jo været fundet kølervæske og alt muligt i væskerne«, siger hun.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er e-cigaretter ikke uskadelig leg:

»Der er fundet kemikalier i væsker og damp, og der har indtil nu ikke været styr på indholdet og hvem der har produceret det. Vi ved fra målinger, at visse af væskerne har indeholdt kræftfremkaldende stoffer«, siger Per Kim Nielsen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Lovforslaget bliver sendt i høring mandag og forventes fremsat til april.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce