Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

covermodel. Lykke May har selv været model for Cover.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lykke May om Cover-gate: Husk på, at mode er fantasi

Mode er kunst, mener topmodellen, der kalder Cover-sagen »fuldstændig overdrevet«.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Googler man Lykke May Andersen dukker der billeder af hendes ansigt op på adskillige forsider på internationale modeblade som Elle og Vogue. Men også på danske Cover, som i sidste uge modtog hård kritik for et billede af en model, der så ekstraordinært mager ud - selv for en fotomodel. Malene Malling, der udgiver Cover på Malling Publications, har været ude og beklage billedet, som hun kaldte for »en stor fejl«.

Den 32-årige fotomodel Lykke May kender modebranchen ud og ind. Hun kalder nu sidste uges Cover-sag for »fuldstændig overdrevet«. Hun mener, at moden aldrig har påstået at være realistisk. Mode er kunst bygget på fantasier.

Hvad tænkte du, da du så billedet fra Cover?

Jeg har kigget nøje på det, og jeg tror, at det ser sådan ud, meget på grund af lyssætningen. Jeg ved ikke, hvorfor de har valgt det her billede. Men jeg synes, at sagen er blevet blæst meget op. Ja, hun ser tynd ud. Men det er bare ét billede. Og desuden er billedet jo bare en måde at vise tøj frem på. Det er jo ikke, fordi Cover har kaldt serien for ’Nye kropsidealer’.

Men synes du ikke, at det her billede er lidt ekstremt?

Jo. Jeg synes det her billede er en fejl. Når man tænker på, hvor hårdt det er gået ud over Lululeika (modellen på det omtalte billede, red.), så skulle man have taget hensyn og ikke bragt det. Når det så er sagt, så synes jeg at også, at Cover skal skal stå ved deres kreative ytringsfrihed og minde folk om, at mode er bygget på fantasier.

Nikita Klæstrup fra Konservativ Ungdom er træt af, at tynde pige udstilles og hånes i debatten om skønhedsidealer Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Når man laver sådanne modeserier, tænker man så på, om det er et realistisk billede, man skaber?

Ordet »realistisk« er en direkte modsætning til, hvad modebranchen står for. Man skal huske på, at branchen bygger på fantasi. Mode er en kreativ kunstform, og fotografer, stylister, designere betragter det, de laver, som kunst. »Realistisk« har det aldrig været.

Synes du ikke, at modebranchen har noget ansvar for de idealbilleder, de skaber?

Det synes jeg til dels. Branchen har selvfølgelig et ansvar et eller andet sted. Men det er high fashion, vi taler om her. Det er modemagasiner, og de skal have lov til at have kunstnerisk frihed. De laver jo ikke foldere til folkeskolen. Hvis man skal klandre nogen, så er det designerne. Det er dem, der laver de små kollektionsstørrelser og dermed bestemmer, hvor store modellerne skal være.

Tror du, at der en sammenhæng mellem modens kropsideal og hvor mange unge, der lider af spiseforstyrrelser?

Det er forkert at sige, at der kun er ét rigtigt kropsideal i branchen. Hvis man ser på nogle af de piger, der ligger på toppen nu, som for eksempel Lara Stone og Kate Upton, så er de jo ikke helt ultra tynde. Der er mange steder i modebranchen, man kan kigge hen, hvor modellerne ser helt anderledes ud. Der er mange af de tynde piger, men jeg mener, at billedet er nuanceret. Man kan ikke tale om ét kropsideal i modebranchen.

Men hvis man som en helt almindelig forbruger ser i bladene, ser man meget få billeder, man kan relatere til. Hvilken effekt tror du, det har?

Jeg tror, man skal skelne mellem modebranchen som industri og den kunstneriske del af branchen. Modens kunstneriske udtryk, som man ser i bladene, er ikke realistisk, og det skal man måske gøre klart for folk. Det er ikke meningen, at man skal komme til at se sådan ud. Det handler ikke om at skabe noget realistisk, det handler om at skabe noget perfekt ud fra fantasi. Som et eventyr.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden