Vaccine. Mæslinger er begyndt at blive udbredt. Nu slår WHO alarm. Arkivfoto.
Foto: Miriam Dalsgaard

Vaccine. Mæslinger er begyndt at blive udbredt. Nu slår WHO alarm. Arkivfoto.

Sundhed

WHO slår alarm: Flere skal vaccineres mod mæslinger

22.000 har været smittet med mæslinger i Europa i 2014-2015.

Sundhed

WHO, Verdenssundhedsorganisationen, har netop slået alarm fra sit europæiske hovedkontor.

Sundhedspolitikere, sundhedsprofessionelle og forældre i hele Europa opfordres til »straks« at øge andelen, der er vaccineret mod mæslinger.

Syv europæiske lande, de fleste i Østeuropa, har alene i 2014 og 2015 haft mere end 22.000 tilfælde af mæslinger. Dermed når WHO ikke sin egen målsætning om at få udryddet mæslinger fra det europæiske kontinent i år - sådan som Politiken også tidligere har beskrevet.

»Når vi tager i betragtning, at vi over de seneste to årtier har set en reduktion på 96 procent i antallet af tilfælde med mæslinger i det europæiske område, og vi blot er et skridt fra at få sygdommen udryddet, er vi overrasket over disse tal. Vi må svare kollektivt, uden yderligere venten, for at lukke hullet, så folk bliver immune«, siger Zsuzsanna Jakab, WHO regionale direktør for Europa.

»Det er uacceptabelt, at mæslinger - efter 50 års bestræbelser på at lave en sikker og effektiv vaccine - fortsætter med at koste liv, penge og tid«, siger hun.

Den tyske hovedstad Berlin oplever i øjeblikket et større mæslingeudbrud. En tre-årig dreng døde i sidste uge i Berlin som følge af den yderst smitsomme børnesygdom.

Når der forsat forekommer mæslinger i Vesteropa skyldes det, at immuniteten i befolkningen ikke er høj nok. 95 procent af en børneårgang skal vaccineres, før mæslinger kan udryddes. De mange beskyttede vil ud over sig selv i langt de fleste tilfælde også beskytte de få ikke-vaccinerede medborgere. Det hedder flokimmunitet i lægejargon.

I Danmark er kun lidt mere end otte ud af ti børn fuldt vaccinerede.

Næsten 37.000 børn født mellem 2008 og 2012 fik ikke det første vaccinationsstik. Og mere end 58.000 børn født mellem 2005 til 2009 fik ikke andet stik i 4-års-alderen.

Sundhedsstyrelsen: En af de mest smitsomme sygdomme

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere betonet vigtigheden af, at børn bliver vaccineret mod mæslinger.

Ifølge Politikens oplysning vil han nu, på baggrund af WHO's udmelding, afvente en reaktion fra henholdsvis Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen i forhold til, hvad der eventuelt kan gøres yderligere i Danmark.

Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, kalder mæslinger »en af de mest smitsomme sygdomme, der findes«.

»Derfor er ingen tvivl om, at det er et område, vi tager alvorligt. Men vi har to udfordringer i Danmark: Der er en gruppe unge voksne, der ikke er vaccinerede, fordi der i slut-80'erne var en modebølge imod vaccinen. I 2012 lavede vi derfor en kampagne til de her unge voksne, men fik desværre ikke så mange med. Den anden udfordring er, at tilslutningen til MFR-vaccinen ligger dårligere end de øvrige børnevacciner«, siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen fastslår, at vi »skal have en endnu bedre dækning. At alle bør vaccineres«.

Statens Serum Institut indførte sidste år en reminderordning til forældre, hvis børn ikke er vaccinerede. Det ser ud til at have øget tilslutnignen en lille smule, men ifølge Søren Brostrøm er det for tidligt at sige, om det virker og er løsningen, så flere husker at få deres børn vaccineret mod mæslinger:

Vil Sundhedsstyrelsen nu på baggrund af WHO's udmelding tage nye initiativer?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil gerne se effekten af reminderordningen først, så vi kan blive klogere på, hvem der ikke bliver vaccinerede. Så kan vi sætte ind med en fokuseret indsats over for dem, der ikke er vaccineret. Men lige nu forventer vi ingen nye initiativer. Lige nu handler det om oplysning, så folk får tryghed ved vaccinen«, siger Søren Brostrøm.

Danmark netop ramt af mæslinger

I disse dage er der et mæslingeudbrud i Danmark med to smittede børn.

Mæslinger er en yderst smitsom sygdom. Virussen er luftbåren og kan være i et lokale i op til to timer efter, at den mæslingesmittede person har forladt det. Det betyder altså, at man kan blive syg, uden at man har været i direkte kontakt med en mæslingesmittet.

WHO opfordrer alle lande til at sikre en meget høj andel af vaccinerede, så fortsatte udbrud ikke forekommer i regionen.

»Og så mæslinger kan blive elimineret en gang for alle«, hedder det i pressemeddelelsen.

Høj smitteovervågning

WHO anbefaler, at alle lande bør sikre en høj smitteovervågning, undersøger alle potentielt smittede personer, hurtigt får testet de smittede og identificeret smittekæden samt sikret evidensbaseret information om fordele og risici ved vaccination mod mæslinger til befolkningerne.

Ifølge Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen efterlever Danmark alle ønskerne fra WHO. Netop i disse dage bruger sundhedspersonale og myndigheder eksempelvis store kræfter på at opspore uvaccinerede folk, der har været i nærheden af smittede mæslingebørn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor handler det om at øge tilslutningen til vaccinerne frivilligt, siger Søren Brostrøm.

Myndighederne vurderer, at én ud af 3.000 smittede af mæslinger vil dø af sygdommen. Omkring én ud af 2.500 vil få alvorlig hjernebetændelse.

Alvorlige komplikationer efter MRF-vaccinationen er sjældne, mens Statens Serum Institut anslår, at cirka én ud af 1.000.000 vaccinerede ligeledes kan have alvorlig hjernebetændelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce