Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan virker alkohol på din krop

Vidste du, at din lever har kapacitet til fire mennesker, og at tømmermænd først kommer, når alkoholen har forladt din krop?

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Humanbiolog, dr. med. og alkoholforsker Janne Tolstrup forklarer alkohols virkning på din krop og løfter også sløret for, hvorfor det er sjovest at drikke shots.

Alkohol

Alkohol er et naturligt stof, som opstår når fx nedfalden frugt rådner. Derfor er alle pattedyr – inklusiv mennesker - udstyret med enzymet ’alkoholdehydrogenase’, som bruges til at nedbryde alkohol, så vi kan tåle det.

Hjernen

Alkohol er et fedtopløseligt stof. Når hjernen bliver påvirket, skyldes det, at alkoholmolekylet let trænger igennem de fedtbarrierer, der normalt beskytter hjernen.

Alkohol sløver centre i hjernen, der regulerer din adfærd. Populært sagt bedøver du normer og ’bør’, så der er frit spil for følelser og instinkter. Derfor bliver du løssluppen og glad i låget.

LÆS ARTIKEL

Men alkohol kan også gøre dig ked af det eller aggressiv. Alkohol forstærker populært sagt, det humør du i forvejen er i.

Et studie har vist, at dem som får alkohol i højere grad husker triste ord, end dem som får placebo, dvs. ikke-alkoholisk drikke. Derfor kan man populært sagt ikke ’drikke for at glemme’.

Alkohol påvirker også centre, der har med koordination, tale og balance at gøre. Derfor får du forlænget reaktionstid, dårlig koordinationsevne, dårlig balance og sløret tale.

Det er en ’træningssag’, hvor påvirket hjernen bliver. Er du vant til at drikke, vil en høj promille ikke påvirke din tale, balance og koordination synderligt. Drikker du sjældent, kan en lav promille få dig til at virke fuld.

Alkohol giver per definition en forlænget reaktionstid uanset ’træningsform’. Derfor skal man ikke sætte sig bag rattet, uanset hvor godt man bærer sin brandert.

Humøret

Drikke du for at blive glad i låget, skal du drikke meget i en ruf. Jo hurtigere, du drikker, jo større bliver følelse af eufori. Det er også den videnskabelige forklaring på, hvorfor unge drikker mange shots på kort tid.

At drikke meget i en ruf er dog også forbundet med risiko for akut skade. Som fx når unge på skiferie læner sig ud af et vindue og falder ned. Euforien giver en følelse af usårlighed.

Drikker du jævnt over mange timer, fx under en god middag, udebliver følelsen af eufori. Forklaringen er, at hjernen når at tilvænne sig påvirkningen fra alkoholen.

Hjertet

Alkohol sætter også hjertet på arbejde. Det får pulsen til at stige og dermed også blodtrykket, mens man er påvirket. Det øger også risikoen for hjerteflimmer, som kan give blodpropper og hjertestop. Folk, der oplever anfald af hjerteflimmer, bør kigge på deres alkoholforbrug.

Alkohol er også godt for hjertekarsystemet, fordi alkohol virker blodtyndende, nedsætter risikoen for blodpropper og beskytter blodkarrene mod åreforkalkning. Den sunde virkning gælder kun midaldrende og ældre, der er i risikogruppen for at få hjertekarsygdomme.

Maven

Alkohol optages i blodet via tarmen og maveslimhinden. Herfra fordeles den i hele kroppen og påvirker de enkelte organer.

Drikker du på tom mave, bliver promillen hurtigt høj. Når maven er fuld, tager det længere tid for alkoholen at blive optaget i blodet.

Alkohol irriterer slimhinderne i maven og tarmene. Derfor kaster man op, når man har fået for meget.

Forbrænding

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alkoholmolekyler opløses nemt i vand, og vand udgør i gennemsnit 70% af menneskekroppen. Dermed har alkohol uhindret adgang til det meste af kroppen.

Den promille, som alkoholen giver, afhænger af fedtprocenten i kroppen. Jo højere fedtprocenten er, jo mindre vand er der til at opløse alkoholen i. Derfor bliver alkoholen mindre ’fortyndet’ hos kvinder og påvirker mere.

Drikker en kvinde på 60 kg og en mand på 100 kg lige meget, vil kvinden få en promille, der er dobbelt så stor som mandens.

Leveren

Som kroppens rensningsanlæg er det leverens opgave at nedbryde alkoholen. Som det eneste organ i kroppen har leveren en kæmpe overkapacitet. En almindelig rask person har en generel leverfunktion til 2-4 mennesker. Derfor skal man drikke meget i mange år, før leveren tager skade.

Under nedbrydning af alkohol nedsættes leverens fedtforbrænding, og leverens fedtoptagelse øges. Ved for højt alkoholindtag dannes der fedtblærer i levercellerne, og leveren svulmer op. Fedtlever diagnosticeres ved blodprøve, scanning eller vævsprøve.

Leveren bliver for alvor syg og kan udvikle sig til en såkaldt skrumpelever ved massivt og årelangt alkoholmisbrug. Ved skrumpelever er mange af levercellerne døde og erstattet af ar, og leveren kan skrumpe ind til det halve. Skrumpelever er dødeligt og kræver levertransplantation.

Tømmermænd

Tømmermænd er en slags sygdom, som du selv er skyld i og som går væk igen max 24 timer efter, alkoholen er nedbrudt i kroppen.

Tømmermænd opstår først, når promillen er nede på nul igen, og alkoholen helt har forladt kroppen.

Cirka 20% oplever aldrig tømmermænd efter at have drukket. De er en slags ’immune’. Hvorfor andre får slemme tømmermænd kan skyldes, at de ikke kan tåle alkohol. En anden tese er, at slemme tømmermænd ’beskytter’ mod at udvikle storforbrug.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen ved med sikkerhed, hvad tømmermænd skyldes, da der forskes meget lidt i det. Der findes dog tre teser:

1. Tømmermænd skyldes dehydrering, fordi alkohol hæmmer et hormon, der ellers sørger for, at nyrerne ikke udskiller alt for meget væske. Når hormonet hæmmes, bliver man dehydreret og får hovedpine. Drik et glas vand per genstand alkohol for at modvirke den vanddrivende effekt.

2. Tømmermænd skyldes affaldsstoffer. Forskellige alkoholtyper indeholder forskellige stoffer, som vi bagefter udskiller. Derfor får vi flere tømmermænd af nogle typer alkohol end andre.

3. Tømmermænd skyldes abstinenser. Derfor hjælper det at drikke en lille en dagen derpå.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden