Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grafik: Mads Pedersen

Grafik: Mads Pedersen

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre akademikere drikker mere end teenagere og kortuddannede

Veluddannede over 65 år har Danmarksrekord i indtag af alkohol. »Bekymrende«, siger Sundhedsstyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var ikke noget, der kunne stoppe Peter Vinther. Han havde succes, tempo på karrieren og landede det ene direktørjob efter det andet.

Men som han klatrede op i hierarkiet, begyndte promillerne at blive en naturlig del af arbejdet. Den succesfulde erhvervsmand bar dog beruselsen, så ingen tænkte nærmere over de mængder, han fik svælget.

Heller ikke da han drak en liter vodka. Dagligt.

»Jeg var jo direktør. Der var kraftedeme ikke nogen, der skulle fortælle mig, hvad jeg skulle gøre«, siger han i dag, hvor proppen forbliver i flasken.

»Min beruselse har altid været stille og rolig. Man kunne ikke se den store forskel på, om jeg var ædru eller ej«.

63-årige Peter Vinther tilhører en særdeles våd generation, hvor alkohol på alle tider af døgnet har været en stor del af både arbejdslivet og fritiden. Særligt de ældre akademikere har et eksorbitant stort – og ifølge eksperter overset – alkoholforbrug.

Faktisk holder de veluddannede ældre over 65 år Danmarksrekorden i druk, når man ser på andelen, der drikker mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse på 21 genstande for mænd og 14 genstande for kvinder – altså mindst tre genstande hver dag. Året rundt.

Hele 16 procent – for mænd er det 18 procent, kvinder 13 procent – overskrider højrisikogrænsen hver uge. Til sammenligning er kun 5 procent af de kortest uddannede ældre, der drikker lige så meget.

Det viser ’Alkoholstatistik 2015’, som Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut offentliggør i dag. Undersøgelsen giver for første gang et samlet nationalt overblik over danskerens alkoholvaner og forbrug.

»Det er naturligvis bekymrende. Jo længere uddannelse blandt de ældre, jo flere drikker over højrisikogrænsen. Når det kommer til alkohol blandt de ældre, er der en omvendt social ulighed i sundhed«, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Mia Fischerman.

De ældre akademikeres alkoholforbrug bliver først rigtigt tydeligt, når man sammenligner med de notorisk berygtede danske unge, der i årevis har haft en kedelig europarekord i druk.

’Kun’ knap 15 procent af de 16-24-årige unge drikker mere end de 21 genstande hver uge. Det vil sige halvandet procentpoint mindre end deres veluddannede bedsteforældre.

»Man har overset dem«, siger Anette Søgaard Nielsen, Forskningsenheden for Klinisk Alkoholforskning ved Syddansk Universitet, om den ældre veluddannede generation.

Alkohol er farligere for ældre

De akademiske ældre over 65 år udgør 16 procent af deres årgang ifølge Sundhedsstyrelsens tal. Og ifølge myndighederne har de mange, der drikker over højrisikogrænsen, en øget risiko for udvikling af sygdomme, ulykker og for tidlig død. Generelt dør personer, der drikker over højrisikogrænserne, i gennemsnit 4-5 år for tidligt, og mange ældre får betalt alkoholbehandling og medicin mod alkoholafhængighed.

Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning anslog sidste år forsigtigt og konservativt, at de samfundsmæssige omkostninger ved danskernes alkoholoverforbrug beløber sig til 13 milliarder kroner årligt.

»Det er mere risikabelt for ældre at drikke over højrisikogrænsen end for voksenbefolkningen i øvrigt. Ældre tåler simpelthen alkohol dårligere end yngre, fordi sammensætningen af vand og fedt i kroppen ændrer sig med alderen. De omsætter alkoholen langsommere, så de giftige stoffer bliver længere i kroppen. Organerne bliver også mere følsomme over for de skadelige virkninger i alkohol, og det er med til at øge risikoen for udvikling af sygdomme, eksempelvis kræft«, siger Mia Fischerman fra Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra 1950 til slutningen af 70’erne steg danskernes alkoholforbrug fra 4 til 12 liter ren alkohol om året per voksen. Det var der, vor tids tørstige pensionister eller pensionsmodne fik etableret deres alkoholvaner.

»Det er en fugtig generation, der bevæger sig som en bølge gennem tidsbilledet. Det er de gamle 68’ere, der er vant til at nyde livet med forskellige former for rusmidler, herunder alkohol. Det er den generation, der går på pension nu«, siger alkoholprofessor Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Trods Danmarksrekorden har de veluddannede ældre ligesom alle andre aldersgrupper – til stor glæde for Sundhedsstyrelsen – de seneste år nedsat alkoholforbruget, hvilket også har givet et fald i de alkoholrelateret dødsfald. Alligevel er der stadig tale om et risikabelt alkoholforbrug, påpeger Sundhedsstyrelsen.

»Det vil være et fokusområde, der får større bevågenhed«, vurderer Mia Fischerman fra Sundhedsstyrelsen.

Alkohol er ifølge data fra Sundhedsstyrelsen i øvrigt det eneste livstilsområde, hvor de veluddannede lever usundere end de kortere uddannede. For akademikerne både ryger mindre, spiser sundere og motionerer mere end deres jævnaldrende.

Ingen særlige grænser for ældre

I Europa findes ingen særlige alkoholgrænser til ældre, mens myndighederne i USA anbefaler, at ældre ikke drikker mere end syv genstande ugentligt, uanset køn. Og tager de ældre medicin eller har sygdomme, bør de drikke endnu mindre.

Sundhedsstyrelsens anbefaler, at ældre er særligt forsigtige med alkohol, men der er aktuelt ingen planer om at udvikle særlige danske grænser. Ifølge styrelsen er det op til den enkelte ældre, hvordan man indretter sit liv.

»Det er deres valg. Men ældre bør vide, at virkningen af eksempelvis deres medicin kan påvirkes af deres alkoholindtag. Deres fysiske og mentale svækkelse kan faktisk også skyldes alkohol, ligesom det kan skyldes den almindelige aldersbetingede fysiske svækkelse. Vi skal turde tale om ældre og alkohol«, siger Mia Fischerman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge professor Morten Grønbæk vil det på baggrund af den nye rapport »være hensigtsmæssigt at målrette kampagner til gruppen af ældre veluddannede, så opmærksomheden skærpes omkring den målgruppe«. Og Sundhedsstyrelsen vil sammen med Socialstyrelsen fokusere særligt på alkohol og ældre i det kommende informationsmateriale til sundhedsprofessionelle og plejepersonale i kommunerne.

Ældresagen vil ikke at blande sig i de veluddannede ældres store alkoholforbrug: »Når vi ikke har taget de ældres alkoholforbrug op, er grunden nok, at det er tabubelagt«, siger Margrethe Kähler, chefkonsulent Ældresagen.

Peter Vinthers to voksne sønner gav ham for lidt under et år siden valget mellem at se sine børn og børnebørn eller fortsætte de våde vaner. Direktøren valgte familien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden