Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Tørlagt. 63-årige Peter Vinther måtte sande, at han var alkoholiker - det samme er 140.000 danskere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktørlivets våde varer blev til behandlingskrævende overforbrug

Peter Vinther fik valget mellem at se sine børnebørn eller drikke videre af vodkaflasken bag ringbindene.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var ikke noget i vejen med Peter Vinther. Han landede det ene direktørjob efter det andet. Kom aldrig lallende beruset hjem. Havde succes og passede sine ting, mens han drak en halv til en hel liter vodka om dagen.

140.000 danskere er ifølge rapporten ’Alkoholstatistik 2015’ afhængige af alkohol. Ligesom 63-årige Peter Vinther til sidst også måtte sande, at han var. På det tidspunkt gemte han vodkaflasken bag ringbind på kontoret.

LÆS ARTIKEL

Men inden det gik så galt, var Peter Vinther medlem af en langt større klub af danskere. Nemlig de 585.000, der ikke alene drikker over Sundhedsstyrelsens lavgrænse på syv genstande for kvinder og 14 for mænd om ugen, men også over de 21 genstande for mænd og 14 for kvinder, som er Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse.

»Jeg kom ind i byggebranchen, og der var lidt andre traditioner. Når jeg var ude at se på de store projekter med entreprenører og arkitekter, startede vi dagen med en bajer. Leverandøren – det var mig – skulle også give en god frokost. En fyraftensøl skulle vi også lige nå. Dér tog det fart«, husker Peter Vinther om årene som salgsdirektør i det, der dengang var Danmarks største vinduesfabrik.

Forud var gået et studieliv med få forpligtelser og meget fest. Derefter nogle år i begyndelsen af 1980’erne med forskellige kontorjobs, hvor Peter Vinther stiftede familie og holdt igen med de våde varer. ’Alkoholstatistik 2015’ viser et tydeligt dyk i danskernes alkoholindtag i netop de år, hvor man stifter familie, nemlig fra 25-44 år.

»Da jeg fik mit første arbejde, faldt mit forbrug. Jeg havde også kone og barn, og jeg havde hørt, at det ikke var så godt at komme hjem sent om aftenen. Det var nok mig, der passede vores barn mest på det tidspunkt«, fortæller Peter Vinther, hvis kone også havde fart på en akademisk karriere.

Men selv om der i de første år som familiefar blev sat prop i flasken, husker Peter Vinther tydeligt, at der blev drukket langt mere på kontoret, end man ville gøre i dag.

»Der var en meget mere liberal holdning til spiritus dengang. Vi kunne godt sidde, efter at vi var færdige, og få os en fredagsbajer. Eller en mandagsøl. Og en tirsdags-, onsdags- og torsdagsøl. Jeg kan lige se det for mig, hvis man gjorde det i dag. Vi sad der med en flaske rødvin på skrivebordet. Og vi røg jo også. Der var en helt anden holdning«, husker han.

De andre drak også

Et job i vindmøllebranchen i midten af 1980’erne blev de første spæde skridt til et for stort alkoholindtag. Som rejsende salgschef tog Peter Vinther rundt til diverse »rige svinebønder« og lokale vindmøllelaug i Danmark. Et job, han kalder »skidespændende og rigtig sjovt«.

»Der var jeg tit ude at holde foredrag. Så fik man jo lidt at drikke inden, for måske var man lidt nervøs for at stå foran så mange mennesker, og så gav det lidt styrke. Dirch Passer skulle jo også have lidt for at holde gang i den, ikk’?«, fortæller Peter Vinther om en tid fyldt med gode middage og vin.

»Det var en del af dagligdagen. Men det var ikke for meget. Som oftest skulle jeg jo køre bil bagefter«.

Det var først, da Peter Vinther i slutningen af 1980’erne kom ind i byggebranchen, at det, som han selv siger »tog fart«. De mange byggemøder, frokoster og fyraftensmøder gjorde ham beruset daglig. Han nåede nemt op på de tre genstande om dagen alle ugens syv dage, hvor alkoholindtaget er meget skadeligt for den enkelte. Andre gik det ikke ud over, hævder Peter Vinther.

»Det var næsten kun arbejdsrelateret. I weekenderne var jeg som regel frisk. Det var ikke noget, der gik ud over andre, for mine børn var vant til, at jeg var ude at rejse 100-150 gange om året«, fortæller Peter Vinther, der langtfra var alene om at have det, han selv opfattede som et uproblematisk alkoholforbrug.

Selv om knap hver tiende dansker ifølge Sundhedsstyrelsens store sundhedsprofil af danskerne fra 2013 har et skadeligt alkoholforbrug, er det ifølge rapporten ’Rusmidler i Danmark’ kun 5 procent af danskerne, der har oplevet negative følger af eget alkoholforbrug for deres parforhold. Endnu færre, 2 procent, mener, at deres alkoholforbrug har haft negative følger for deres børn. Og tilsvarende få, 3 procent, oplever, at deres alkoholforbrug har haft negative følger for deres arbejde. Jo højere uddannelse, desto færre negative selvoplevede konsekvenser. Den akademisk uddannede Peter Vinther færdedes blandt ligesindede.

»Der var ingen, der sagde noget. Dem, jeg var sammen med – mine kunder – var jo også småfulde på jobbet«, fortæller han. Men kontrasten mellem, hvordan den alkoholpåvirkede og omgivelserne oplever det, er stor. 78 procent af danskerne har ifølge ’Alkoholstatistik 2015’ kendt personer, der har drukket for meget. Halvdelen af dem har oplevet negative konsekvenser af det.

Aldrig lallende fuld

Peter Vinthers år i byggebranchen erstattes i 2001 af et direktørjob med hyppige rejser til de baltiske lande, men med base i eget hjemmekontor.

»Det var jo fint, for der var ingen hjemme om dagen. Så der begyndte jeg at have en flaske vodka stående bag ved ringbindene«, siger Peter Vinther og fortæller også om en overlægeven, der gemte »alkohol og andre ting, han kunne få fat i« i tagrenden.

»Du skulle bare vide, hvor kreativ man bliver«, tilføjer han.

Peter Vinthers alkoholmisbrug toppede omkring 2010. Det var dér, han kunne komme op på en hel flaske vodka om dagen. Selv siger han, at hans kone godt vidste, at han drak for meget, men hun påtalte det kun få gange.

»Nu var jeg småfornuftig og drak aldrig om eftermiddagen. Jeg tog det fra morgenstunden. Så var det klaret. Når man er vant til det, bliver man ikke fuld«, forklarer Peter Vinther.

»Min beruselse har altid været stille og rolig. Man kunne ikke se den store forskel på, om jeg var ædru eller ej«, hævder han selv.

Men da misbruget var værst, kunne han finde på at holde ind til siden i bilen og tage sig en slurk. 19 procent af danskerne har oplevet at være passager i en bil, hvor chaufføren havde drukket for meget, fremgår det af ’Alkoholstatistik 2015’. Og det er noget af det, som Peter Vinther i dag er mest ked af.

»For helvede, hvis jeg havde kørt ind i nogen!«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det skete ikke for Peter Vinther, men ifølge politiets statistikker skete det i 429 andre tilfælde i 2013, hvor berusede danskere kørte ind i andre og gjorde skade på dem. Til gengæld blev Peter Vinther to gange anholdt for grov spirituskørsel med det resultat, at han er frakendt kørekortet i fem år. Alligevel var der ingen alarmklokker, der ringede hos ham selv gennem årene.

»Jeg tænkte ikke, at der var noget mærkeligt i mit alkoholforbrug. Jo, jeg skjulte det, men det var en meget naturlig del af mit liv«.

Peter Vinthers kone fik ham faktisk på et tidspunkt på antabus. Men som han siger:

»Hun satte mig aldrig stolen for døren. Og antabussen snød jeg med. Du kan jo altid tage brusetabletter mod hoste i stedet. Det handler bare om at have to piller i hånden og proppe den forkerte i munden«, forklarer han og tilføjer:

»Og så var jeg jo direktør. Der var kraftedeme ikke nogen, der skulle fortælle mig, hvad jeg skulle gøre«.

Vodka eller børnebørnene?

Det var der alligevel nogen, der til sidst gjorde. Da den ene af Peter Vinthers sønner fik børn, blev opmærksomheden for alvor rettet mod hans misbrug. Den hjemmearbejdende farfar passede ofte barnebarnet.

»De har nogle gange kunne mærke på mig, at jeg var påvirket. Alkoholen virkede lidt som speedpiller på mig. Jeg har lydt som en idiot, og så har der nok været en frygt for, at jeg var fuld, når jeg passede den yngste«.

Sønnerne inviterede ham en dag på frokost i Aarhus, og Peter Vinther dukkede intetanende op.

»Jeg kom fro og frejdig og troede, vi skulle have en god frokost. Men der var ikke ligefrem hyggestemning. De gav mig valget mellem dem og spiritussen. Og så læste de nogle breve op, de havde skrevet til mig«. Men selv de følelsesladede budskaber fra sønnerne bed ikke på Peter Vinther, der slet ikke var klar til at erkende sit misbrug eller stoppe det.

»Det møde tog fire minutter. Så gik jeg. Jeg var jo stadigvæk direktør og en helvedes karl«.

Der går i gennemsnit 11 år, før personer med et alkoholoverforbrug kommer i behandling. Det fremgår af Det Nationale Alkoholbehandlingsregister. Mænd har generelt flere år med overforbrug end kvinder, før de søger hjælp. Peter Vinther tog da også i første omgang flugten. Til Estland. Der sad han i fire-fem dage og tænkte over tingene. Især at han ikke fik lov at se sine børnebørn mere, hvis ikke han gik i behandling.

»Så snedig var min søn. Bare når jeg taler om mine børnebørn, får jeg næsten tårer i øjnene. Han brugte dem jo mod mig. Det var nok den værste straf, jeg kunne få. Men det motiverede mig«.

Derfor tog han tilbage til Danmark og opsøgte den professionelle behandler, som sønnerne havde fundet til ham. Behandleren var et »rigtigt mandfolk«, som Peter Vinther udtrykker det. En type, han kunne have respekt for – og lyttede til. Efter første samtale, som i dag er syv måneder siden, troede Peter Vinther, at han bare kunne kigge forbi igen om et par uger. Men:

»Jeg skulle til mit første behandlingsmøde sammen med andre misbrugere allerede halvanden time efter. Havde han sluppet mig inden det møde, var jeg nok ikke kommet igen«, erkender han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De sidste syv måneder har Peter Vinther været til behandlingsmøder tre gange om ugen. Han kalder det en øjenåbner, at de andre misbrugere ligner ham selv. De er læger, sygeplejersker, direktører og alt muligt andet end de »subsistensløse uden tænder«, som han havde forestillet sig.

Der er i dag kun 14 dage til, at Peter Vinthers behandlingsforløb slutter.

»Jeg har det rigtig godt«, konstaterer han, for: »Jeg lever ikke længere på en løgn«. Det gør til gengæld hans ven, lægen, der gemte misbruget i tagrenden. Vennen er igen indlagt på et døgnbehandlingssted, hvor han skal være i seks uger.

»Og han er kraftedeme læge. Han må da have læst nogle bøger!«. Peter Vinther tilføjer: »Lykkes det ikke denne gang, så dør han af det«.

Ligesom de årligt cirka 2.900 andre danskere, der ifølge det såkaldte Dødsårsagsregister dør af alkoholrelaterede sygdomme som skrumpelever. Langt de fleste er mænd. I alderen 50-74 år.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden