Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alkohol er blevet danskernes flydende pille mod stress

For ældre er alkoholen en slags medicin mod stressende livsforandringer, mener eksperter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næst efter smagen og ønsket om at blive beruset og komme i stemning angiver danskerne afstresning som den vigtigste grund til at drikke alkohol. Det fremgår af rapporten ’Rusmidler i Danmark’ fra 2013. Hver sjette dansker fortæller, at de drikker ’for at stresse af’.

»Sat på spidsen kan man sige, at unge ofte bruger alkohol til at bryde med grænser, bringe sig selv ud af fatning og til at skabe sig venner. Blandt voksne og ældre danskere er det derimod mere almindeligt at bruge alkohol til at koble af med – som en form for selvmedicinering. En måde at slappe af på«, siger sociolog Lars Fynbo fra Københavns Universitet.

LÆS ARTIKEL

Det er særligt de veluddannede voksne og ældre, der drikker for at koble af. Hele 22 procent af de veluddannede svarer i rapporten ’Rusmidler i Danmark’, at de ofte eller af og til drikker for at stresse af, mod knap 14 procent af de lavtuddannede.

»Afslapning er en typisk dansk motivation for at drikke«, siger professor og social epidemiolog Kim Bloomfield fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Rapporten ’Rusmidler i Danmark’ viser, at jo ældre danskerne er og jo højere uddannelsesniveau de har, desto hyppigere angiver de at have indtaget alkohol i en hverdagsagtig situation.

De unge drikker i højere grad for at komme i kontakt med andre. Knap 10 procent af de unge drikker for at komme i kontakt med andre mod kun 3 procent af befolkningen som helhed, fremgår det af ’Rusmidler i Danmark’.

»Alkohol er et socialt smøremiddel for unge«, siger Kim Bloomfield.

Pension giver stress

Ifølge historiker Sidsel Eriksen fra Københavns Universitet er det velkendt, at alkohol historisk set er blevet brugt som et angst- og stressdæmpende middel. Stress er ikke umiddelbart det, man først forbinder med de 65+-årige, som ifølge ’Alkoholstatistik 2015’ er den gruppe, der efter de unge drikker mest i Danmark. De er ude af arbejdsmarkedet, børnene er fløjet fra reden, og pensionisttilværelsen burde være et farvel til stress og jag. Men:

»Det kan for mange være en krise at forlade arbejdsmarkedet og for nogle måske endda før, man egentlig ønsker det«, påpeger Sidsel Eriksen.

Netop i pensionsalderen sker der livsforandringer, som kan være angst- eller stressfyldte. Alderdommen i sig selv medfører en række tab: tab af job, tab af sit gode helbred og for nogle tab af ægtefælle.

»Hvis man samtidig har været vant til, at alkohol virker stressdæmpende, mens man var i front, er det også det, man tyr til, når man pludselig bliver sårbar«, siger Sidsel Eriksen om den 68’er-generation, som i alkoholforskningen er kendt som ’rødvinsgenerationen’.

’Rusmidler i Danmark’ viser også, at hvor den yngste aldersgruppe oftest drikker ude, drikker den ældste aldersgruppe primært derhjemme.

Alkoholbehandler Søren Skensved fra Dansk Misbrugsbehandling møder hver dag velfungerende danskere med et alkoholproblem. For mange af dem, han behandler, er alkohol en måde at koble af på efter en krævende arbejdsdag. Eller arbejdsliv.

»Mange kender det jo – bare i mindre grad – at når man kommer hjem og er lidt flad, er det rart at tage et glas vin til maden og en drink bagefter. Så det bliver en rar og hyggelig aften, selv om man er træt«.

Men gør man det længe nok, bliver det et »indre krav«:

»Jeg har set det gang på gang hos succesrige mennesker. Har man brugt alkoholens afslappende virkning gennem 20 år, hænger mange pludselig på krogen og kan ikke holde op«, siger Søren Skensved.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden