Tilsætningsstoffer. Der er emulgatorer i mange fødevarer, for eksempel is.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Tilsætningsstoffer. Der er emulgatorer i mange fødevarer, for eksempel is.

Sundhed

Ny forskning: Emulgatorer i mad kan føre til fedme

Nye forskningsresultater kæder emulgatorer i mad sammen med fedme.

Sundhed

Emulgatorer formår det ellers umulige: at binde fedtstof og vand sammen. Derfor tilsættes de i mange forarbejdede fødevarer som is, salatdressing og mayonnaise, for at undgå, at de skiller, og for at give den rigtige konsistens.

Nu er det for første gang bevist, at emulgatorer har en virkning på helbredet. Det skriver det videnskabelige tidsskrift Nature, der bringer resultaterne af et forsøg med mus fra det amerikanske Georgia State University.

Forsøget viser, at emulgatorer kan påvirke bakterier i tarmene og føre til fedme. Musene i forsøget fik de to emulgatorer carboxymethylcellulose og polysorbate-80 i forskellige mængder. Det førte til ændringer i musenes tarmbakteriesammensætning, hvilket gav dem betændelse i kroppen og førte til fedme.

Bakterier er vigtige

Oluf Borbye Pedersen er professor og forskningsdirektør ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Han har selv forsket i tarmens bakteriesammensætning, og kalder resultaterne fra Nature for yderst interessante.

»Det, man har set i forsøget, er, at tarmbakteriesammensætningen ændrede sig hos musene og blev smallere, når de fik emulgatorer. Og det er ikke heldigt, fordi vi ved, at en smal tarmbakteriesammensætning hyppigt forekommer samtidigt med et dårligt helbred. Jo større diversitet, der er af tarmbakterierne, jo sundere er man«, siger Oluf Borbye Pedersen.

Emulgatorer er i mange ting

Emulgatorer er at finde i mange forarbejdede fødevarer. Det tilsættes især væsker for at undgå, at de skiller, og også is, for at undgå krystallisering. Det fortæller ernæringsekspert Michael René, der er lektor på Institut for Ernæring på Professionshøjskolen Metropol.

»Man tilsætter emulgatorer for at give fødevarer en homogen konsistens. For eksempel tilsætter man dem i dressinger, så man ikke selv skal ryste flasken«, siger Michael René.

Carboxymethylcellulose og polysorbate-80, der indgik i forsøget, er begge almindelige emulgatorer, der på etiketterne gemmer sig bag henholdsvis E466 og E433.

Tarmbakterierne skal have opmærksomhed,

Ifølge Oluf Borbye Pedersen, skal Natures markante offentliggørelse føre til mere fokus på fødevarers påvirkning af tarmbakterierne.

»Det her skal klart undersøges yderligere, både i dyr og mennesker. Man kan ikke udelukke, at der er særlige grupper i befolkningen, der genetisk set er sårbare overfor emulgatorer og dermed i øget risiko for at udvikle fedme eller tarmbetændelse«, siger Oluf Borbye Pedersen, der desuden mener, at man skal have større fokus på effekten på tarmene, når man forsker i fødevarer.

»Når man undersøger helbredsrisici, bør der generelt være mere fokus på de mange forskellige emulgatorers påvirkning af tarmbakterierne og de fysiologiske virkninger, der er forbundet til tarmene«, siger Oluf Borbye Pedersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden