Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Piller. Susanne Jensen har ikke tal på, hvor mange forskellige morfinpræparater hun har taget imod sine rygsmerter.  Men det har stået på i ni år, og nu er hun afhængig.
Foto: OLE JOERN / redstar

Piller. Susanne Jensen har ikke tal på, hvor mange forskellige morfinpræparater hun har taget imod sine rygsmerter. Men det har stået på i ni år, og nu er hun afhængig.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne har taget morfinpiller i ni år: »Jeg fylder min krop med gift«

Rygsmerter behandles i stor stil med morfinpræparater, selvom eksperter advarer mod det.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne Jensen har ondt. Så ondt at hun igennem årerne har haft svært ved at finde lindring i selv de stærke smertestillende piller, som hun nu har spist i ni år. Hvor mange forskellige morfinpræparater, hun har været igennem, har hun ikke tal på, men konstaterer opgivende:

»Jeg føler mig som en forsøgskanin«. Hun tilføjer: »Og et omvandrende apotek«.

Susanne Jensens smertehistorie er lang. Men langt fra unik. Hun døjer med »noget slitage« fra et arbejdsliv i DSB og ny hofte. Men Susanne Jensens største smerter er diffuse. Hun lider af fibromyalgi, som er længerevarende muskelsmerter uden påviselig årsag. Hun har også ondt i ryggen. Lægerne kan se en diskusprolaps på røntgenbilleder, men langt fra alle diskusprolapser gør ondt. Blandt andet derfor ender 90 procent af alle rygplagede danskere med diagnosen ’uspecifikke lændesmerter’. For lægerne kender reelt ikke årsagen. Susanne Jensens ryg kræver da heller ikke operation.

»De mente ikke, at det ville hjælpe mig. Det skal være meget slemt, hvis de skal operere, og mit var åbenbart ikke slemt nok«, siger hun og sidder tilbage med smerter, hun ikke kan holde ud. Uden anden hjælp end morfinpræparatet.

LÆS OGSÅ

»Der er masser af steder i verden, hvor morfinpræparater ikke er udbredt nok. Dér består kampen i at promovere et højere forbrug til især kræftpatienter«, siger ekspert i smertebehandling og professor i palliativ medicin Per Sjøgren fra Rigshospitalet og fortsætter:

»I Danmark er vi for længst kommet over den bakke. Nu får alle kræftpatienter uproblematisk morfinpræparater. Men forbruget har til gengæld spredt sig fuldstændig ukritisk og med en utrolig hastighed til alle mulige kroniske smertetilstande«.

Ingen ved, hvad danskere på morfinpræparat rent faktisk fejler. Rigshospitalet skønner, at hver tredje er kræftpatient. Resten er kroniske smertepatienter som Susanne Jensen.

»Hvis Danmark ligner USA, hvor man opgør de her ting, er omkring halvdelen rygpatienter«, siger Jan Hartvigsen, professor i klinisk biomekanik på Syddansk Universitet.

Rygbehandling i krise

En amerikansk undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal i januar i år viser, at morfinpræparater er en rigtig dårlig idé til patienter med uspecifikke lændesmerter. Morfinen forbedrer ikke funktionsevnen og øger heller ikke chancen for, at de vender tilbage til arbejdet. Tvært imod giver langvarig brug af morfinpræparater en række komplikationer såsom øget risiko for fald, brud, trafikulykker, og negativ påvirkning af mentale færdigheder og humøret.

»Jeg har set så mange rygpatienter på morfin, og det har aldrig været en succes. Tvært imod. Den form for smertelindring er ikke en god behandling af rygpatienter. Det er et skråplan at komme ind på, selvom smerterne i en periode er heftige«, siger Tom Bendix, rygprofessor og overlæge på Glostrup Hospital.

»Den medicinske behandling af rygsmerter er i krise. Paracetamol (Panodil. red) har ingen virkning, og morfinpræparater har så mange bivirkninger, at det er uacceptabelt for patienterne. De skal anvendes med største forsigtighed hos rygpatienter og måske slet ikke«, siger professor Jan Hartvigsen og peger på, at morfinpræparater heller ikke er noget, Sundhedsstyrelsen anbefaler mod rygsmerter, men:

»Det bliver brugt alligevel«, konstaterer han. Professor Per Sjøgren fra Rigshospitalet forklarer hvorfor:

»Det varmer og lindrer lidt i starten af behandlingen, men virkningen aftager ofte, og så starter patienterne på en rejse, hvor de udvikler tolerans og skal have mere for at få den samme virkning. Samtidig tager bivirkningerne til«.

Kunne ikke slippe piller

Susanne Jensen har én gang forsøgt at trappe ud af morfinpræparatet. For som hun siger:

»Min største drøm er at slippe for alle pillerne. Jeg føler, at jeg fylder min krop med gift«.

Men det lykkedes ikke. Hun kunne hun ikke holde smerterne ud, og hun fik stærke abstinenser - voldsomme influenzaagtige symptomer, der ikke ville gå over. Så hun røg tilbage på pillerne, som hun ifølge sine læger må tage op til 400 mg af om dagen. Et meget højt loft, som hun nægter at nærme sig.

»De er ikke karrige til at udskrive de piller. Det, jeg ligger inde med af pakker, er nok til at slå en hest ihjel«, siger hun og holder sig til maks. 250 mg om dagen, hvilket er langt over den dosis, man giver til kræftpatienter, som er den eneste patientgruppe, der ifølge eksperterne reelt bør få morfin.

»Cancerpatienter med vidt spredt sygdom får typisk 100-200 mg. Hvorfor skal rygpatienter så have 200 mg? Jeg har set folk, der får op til et helt gram morfin i døgnet på en dårlig ryg. Det hænger slet ikke sammen«, siger overlæge og leder af smertecentret på Herlev Hospital Niels-Henrik Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge rygprofessor Tom Bendix er en del af problemet en alt for ringe uddannelse af læger i ryglidelser i forhold til, hvor stor en patientgruppe, det er, og at det rygsmerter er den tilstand, der skaber flest dårlige leveår.

»Jeg forstår sådan set godt, hvorfor mange læger forfalder til at give morfin. Det tror da pokker, når de næsten ikke har lært noget om det. Smerterne dulmes nu og her, men på bare lidt længere sigt laver det ulykker«, siger han.

Ikke alle smerter skal ’fikses’

Susanne Jensens smerter er heller ikke forsvundet. Medicinen tager kun toppen. Fysioterapi og kiropraktor hjalp ikke godt nok. I desperation købte hun en massagestol til 35.000 kroner.

»Jeg har gjort alt. Jeg har været det hele igennem. Noget har virket bedre end andet. Det bedste var træning i et varmtvandsbassin. Havde jeg et i baghaven, var jeg godt hjulpet. Men prøv lige at betale for sådan et selv«, siger hun.

Det store spørgsmål er, hvad der hjælper de mange danske smertepatienter, hvis ikke morfinpræparater gør. Ifølge overlæge Gitte Handberg fra smerteklinikken på Odense Universitetshospital skyldes smerte ikke altid, at kroppen »er i stykker«:

»Smerten er ikke altid et symptom, hvor man skal finde en årsag, der skal fikses. Det er en kronisk lidelse, hvor patienten – og lægen – skal forstå, at der er andre muligheder end medicinsk behandling. Kognitiv terapi, afspænding og refokusering er billige, effektive midler«, siger overlæge Gitte Handberg fra smerteklinikken på Odense Universitetshospital.

Rygeksperter er enige:

»Det handler om at finde måder at tackle det på. Det vigtigste er ikke at gå i panik. Behold din hverdag, gå på arbejde, lad være med at sygemelde dig. Det lyder måske underligt for nogle, at man ikke skal hvile sig, når man har ondt. Men det er faktisk aktiviteten, der hjælper«, siger Jan Hartvigsen, men understreger, at de fleste rygsmerter har det med at vende tilbage på et senere tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Lægger man sig på sofaen og spiser morfinpræparater, er det det værste, man kan gøre«, siger Jan Hartvigsen.

Smerterne koster kræfter

Susanne Jensen mener selv, at hun har alt for ondt til at gå på arbejde. Det har hun også myndighedernes ord for. Efter års kamp har hun fået tilkendt førtidspension. Hun så dog gerne en anden behandling end morfinpræparatet.

»Men hvis jeg skal have en hverdag til at fungere, er jeg nødt til at tage det lort. Ellers ligner jeg en forvreden klud og bruger så mange kræfter på at have ondt, at det ikke rimeligt over for min mand og familie«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden