Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Katinka Hustad (arkiv)
Foto: Katinka Hustad (arkiv)

Gab. Alle tandlægepatienter skal fra april inddeles i kategorier efter behov.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye tilskud til tænder: Er du en rød, gul eller grøn patient?

Fra april udstyrer tandlægerne alle danskere med en farve alt efter, hvor tit de må få tilskud til tandlægebesøg.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du en rød, gul eller grøn tandlægepatient?

Svaret på det spørgsmål vil din tandlæge oplyse fra april måned, hvor nye nationale kliniske retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen træder i kraft.

Farven indikerer, hvor ofte du bør gå til tandlæge. Grønne tænder behøver ikke tilses af tændlægen oftere end en gang om året eller hver andet, mens de røde tænder har aktiv sygdom i tænder eller tandkød og oftere skal til tandlægen.

»Det er ikke noget nyt, at vi som tandlæger skal indkalde patienter ud fra en individuel faglig vurdering. Men det er nyt, at det kommer til at foregå ud fra retningslinjer, der gælder for alle. Et af formålene med retningslinjerne er at motivere folk til at blive endnu grundigere med tandbørsten og tandtråden. Patienterne får i endnu højere grad et medansvar for at holde tænderne sunde og raske, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg i en pressemeddelse.

De nye farvekoder er er samtidig ensbetydende med ens tilskud. Grønne patienter får sjældere tilskud til sine tandlægebesøg end de røde patienter. Når Sundhedsstyelsen har valgt denne model, skyldes det, at pengene vil gå til de patienter med størst behov. Men den enkelte patient vil fremover fortsat kunne gå til tandlæge, så ofte man ønsker - og pengepungen tillader.

»Befolkningen skal ikke gå hyppigere til tandlæge end nødvendigt er, og derfor er det fremover tandlægen, der skal vurdere, hvor hyppigt man skal komme til tandlæge«, siger socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen til DR Nyheder.

Bedre hjælp til folk med paradentose

Indtil nu er alle danskere uanset tandsundhed blevet indkaldt med samme tidsinterval. Danmark er ifølge Danmarks Tandlægeforening det første land i verden, der indfører et system, hvor tandlægen vurdere patienternes tandsundhed, og ud fra det indkalder med forskellige mellemrum.

Når det nye trafiklyssystem indføres 1. april, indføres samtidig et nyt systematisk tilbud til folk med paradentose. Nogle patienter vil - oplyser tandlægerne - i begyndelsen få lidt større udgifter, fordi de skal gå oftere til tandlæge end hidtil. Men det nye forebyggelses- og behandlingsforløb skulle gerne sikre, at folk med mundsygdommen får en bedre tandsundhed, så de efter noget tid ikke behøver at komme så ofte hos tandlægen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden