Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bivirkninger. Læger afviser potentielle bivirkninger for tidligt, mener en læge med indsigt i problematikken. Ifølge lægen kan der være en form for uheldig ringslutning i det i øvrigt velfungerende system, vi i Danmark har til indberetning af mulige medicinbivirkninger.
Foto: Georg Kristiansen

bivirkninger. Læger afviser potentielle bivirkninger for tidligt, mener en læge med indsigt i problematikken. Ifølge lægen kan der være en form for uheldig ringslutning i det i øvrigt velfungerende system, vi i Danmark har til indberetning af mulige medicinbivirkninger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læge: Piger med vaccinebivirkninger skal tages alvorligt

Bivirkninger ved hpv-vaccinen skal frem i lyset. Ellers mister folk tilliden.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»En gruppe piger og unger kvinder samles. De kommer fra hele landet. Fælles for dem er, at de har fået deres liv ødelagt af en mystisk sygdom. Pigerne er overbeviste om, at en vaccine mod livmoderhalskræft har gjort dem syge. En vaccine de danske myndigheder har anbefalet dem at få. Nu føler de og deres familier sig voldsomt svigtede at de selv samme myndigheder«.

Sådan lyder indledningen til en dokumentar, som TV 2 viser i aften.

Den kaster et kritisk lys på myndighedernes håndtering af de potentielle bivirkninger til den hpv-vaccine mod livmoderhalskræft, som Sundhedsstyrelsen indførte i børnevaccinationsprogrammet i 2009.

Når de danske myndigheder – ligesom sundhedsmyndigheder i Europa og USA samt verdenssundhedsorganisationen WHO – anbefaler, at unge kvinder får vaccinen, skyldes det, at det er en dødbringende kræftform, der særligt rammer yngre kvinder.

Hvert år får omkring 370 danske kvinder diagnosen livmoderhalskræft. Omkring 100 dør årligt af sygdommen, og 6.000 opereres for forstadier til kræftlidelsen.

TV 2-dokumentaren fokuserer på en række unge kvinder, der alle har udtalte og næsten invaliderende symptomer som svimmel- og træthed og hovedpine, der angiveligt skyldes vaccinen.

En del af dem har fået diagnosen posturalt ortostatisk takykardi syndrom (pots) på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital. Men mange står uden diagnose og behandling på andet end symptomerne.

En halv million er vaccineret

Indtil nu er omkring en halv million danske piger og unge kvinder vaccineret.

Frederiksberg Hospital har på tre år undersøgt mere end 80 piger, der alle relativt kort efter vaccinen har fået symptomer.

Centeret vil hverken be- eller afkræfte, om symptomerne skyldes selve vaccinen. Men forskernes arbejde og samarbejde med Sundhedsstyrelsen førte til, at den europæiske lægemiddelmyndighed EMA undersøgte, om syndromet pots er en ny potentiel bivirkning til vaccinen.

I januar fastslog EMA, at den hverken kan be- eller afkræfte, om pigernes alvorlige problemer skyldes vaccinen. Men pigernes lidelser skal – uanset hvad – tages seriøst, fastslår lægerne fra Synkopecenteret.

De glæder sig over, at Danske Regioner nu udpeger én afdeling i hver region, der skal tage sig af disse piger, så pigerne »ikke længere skal sendes fra Herodes til Pilatus«, som overlæge på afdelingen, Jesper Mehlsen, formulerer det.

Men han mener, at det har taget for lang tid:

»Det officielle system har været for dårligt til at anerkende, at der kan være alvorlige bivirkninger. Derfor har man ikke leveret en ordentlig udredning. I et i mine øjne misforstået forsvar for vaccineprogrammet«, siger Jesper Mehlsen og fortsætter:

»I Danmark har vi ikke været gode nok til at tage hånd om de her unge piger, fordi man har fået opfattelsen af, at der slet ikke eksisterer alvorlige bivirkninger til hpv-vaccinen. De er blevet afvist i det etablerede sundhedssystem indtil nu, desværre. De er blevet bagatelliseret af læger, regionerne og myndighederne. Det kan vi ikke være bekendt«.

Han understreger, at når en halv million danske kvinder vaccineres, så kan der optræde alvorlige om end sjældne bivirkninger. Hans beregninger viser, at 1-2 ud af 10.000 vaccinerede piger og kvinder får de svære træthedssymptomer, selvom det er uvist, om det skyldes selve vaccinen.

»Selv om de sjældne alvorlige gener, der er opstået i relation til vaccinen, er meget sjældne, så er det ikke ligegyldigt for dem, der oplever det. For dem er det ikke en sjælden lidelse, men deres hverdag. Vi skal blive langt bedre til at se det fra patientens side – så tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet netop ikke smuldrer«, siger han.

Forældre forstår ikke støtte til hpv-vaccine

Hverken de syge piger eller deres forældre, der kommer på afdelingen, forstår, hvorfor lægerne fortsat støtter hpv-vaccinen:

»De synes jo, at den har gjort dem syge. De spørger, hvordan vi kan forsvare en ifølge dem farlig vaccine. Og det er jo en naturlig menneskelig reaktion, når man har det så dårligt, som mange af dem har det. De har jo den sjældne tilstand, som samfundet mener, kan være prisen for, at mange andre kan undgå en cancerdiagnose. Men sådan ser den enkelte pige jo ikke på sin lidelse. Derfor skal vi netop gøre alt, så de føler sig set og taget hånd om. Og sådan har det desværre ikke været til nu. Men heldigvis har vi nu fået en god, løbende dialog med både Sundhedstyrelsen og Danske Regioner om dette problem«, siger han.

Louise Brinth, der også er læge på Synkopecenteret og medvirker i dokumentarprogrammet, har selv set de mere end 80 unge piger med difusse symtomer, som Frederikberg Hospital har til udredning:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har en gruppe meget syge patienter, som kobler deres ofte invaliderende symptomer til vaccinen. Vi ved ikke, om der er en sammenhæng – men det efterlader os jo groft set med to muligheder: Enten er der ikke en sammenhæng – eller også er der. Så længe vi ikke ved noget med sikkerhed - om den mulige årsagssammenhæng - er vi nødt til at holde begge muligheder åbne. Hvad nu hvis der er reelle og alvorlige bivirkninger til vaccinen, selvom de er meget sjældne«, siger hun.

Læger afviser potentielle bivirkninger for tidligt

Ifølge lægen kan der være en form for uheldig ringslutning i det i øvrigt velfungerende system, vi i Danmark har til indberetning af mulige medicinbivirkninger:

»Sundhedsstyrelsen har løbende haft udmeldt igennem de sidste år, at der ikke er noget mønster i de indberettede bivirkninger til HPV-vaccinen. Jeg forstår godt rationalet og fornuften bag den udmelding – for de har ikke med sikkerhed kunnet sige andet. Men jeg tror, at en del læger kan komme til at tolke det på den måde, at der ikke er alvorlige bivirkninger. Og så bliver lægerne mindre tilbøjelige til at tro på, at der kan være noget om snakken, hvis vi møder en patient, der mistænker bivirkninger«, siger hun.

Derfor vælger lægen at overhøre patientens problemer og potentielle bivirkninger fra vaccinen, som myndighederne jo siger er helt sikker. Og derfor ender lægen med ikke at indberette patientens symptomer som mulige bivirkninger til Sundhedsstyrelsen.

»Så har vi balladen – for så får Sundhedsstyrelsen ikke de indberetninger, som skal hjælpe dem til på det mest grundige og kvalificerede grundlag at vurdere, om der er bivirkninger – og arten og omfanget af eventuelle bivirkninger«, siger hun.

283 alvorlige bivirkninger på seks år

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der på seks år indberettet 283 tilfælde af formodede alvorlige bivirkninger ud af den næsten halve million vaccinerede kvinder.

Styrelsen har tidligere anslået, at 10-15 procent af de indberetninger, der er klassificeret som alvorlige, skyldes selve HPV-vaccinen.

Når læger eller andre indberetter bivirkninger til Sundhedsstyrelsen, bliver de registreret som en ’formodet bivirkning’. Det er ikke nødvendigvis det samme som, at det er selve vaccinen, der har forårsaget generne, som patienten oplever. Heller ikke selv om der kan være et tidsmæssigt sammenfald mellem hændelse og vaccinationstidspunkt. Det kræver en nærmere undersøgelse.

Har man fået en formodet skade af en vaccine, kan der søges erstatning hos Patienterstatningen.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at selv hvis de europæiske myndigheder på sigt vil fastslå, at POTS kan være en direkte alvorlig bivirkning ved HPV-vaccinen, vil det ikke ændre synet på vaccinen i Danmark eller Europa:

»Næsten 20 procent af alle danske kvinder er nu vaccineret. 33 piger er diagnosticeret med POTS. Selv om der skulle være sammenhæng, vil fordelen i form af at redde liv, langt overgå ulemperne«, har enhedschef i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen tidligere sagt til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dokumentaren ’De vaccinerede piger’ vises på TV2 torsdag kl 20.00

Læs Louise Brinths kronik ’Vi er nødt til at turde nuancere vaccinedebatten’ i dagens Politiken:

LÆS KRONIKKEN:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden